Психолог Јелена Марушић: Где греше родитељи и колико је слободе детету заиста потребно?

25 новембра, 2021

По формалном образовању сам психолог, али је за мене много важнија улога што сам мама Сари (8) и Луки (5). 

Када сам постала мама, знала сам да децу желим да васпитам тако да са мном и супругом имају однос у којем су слободна, искрена и одговорна. Да ли у сваком тренутку знам шта је идеално решење? Апсолутно НЕ. Научила сам да размишљам о опцијама, па када нека метода не функционише, промислим која су остала могућа решења. То преносим и на друге родитеље кроз едукације. Велику сам подршку видела у позитивној дисциплини, будући да нам она даје простор да будемо нежни са децом, уз границе. 

Када кажем дисциплина шта вам је прва асоцијација? Наређење, казна, послушност? Веровали или не, дисциплина заправо подразумева учење – начин одгајања деце се ослања на подучавање, припрему, увежбавање, развијање вештина и фокусирање на решења. У васпитању деце два су кључна термина: смиреност и доследност. Управо је у позитивној дисциплини нагласак на равнотежи између одлучности и брижности.

Стрпљиво и доследно васпитање је приступ који не укључује прекомерну контролу или попустљивост, успешно је у подучавању деце самодисциплини, одговорности, сарадњи и вештинама решавања проблема. 

Родитељи су често данас збуњени, јер нису сигурни које су методе здраве и добре за њихово дете. 

Foto: Canva

Иако су данас више него икада доступне различите едукације, чини ми се да у мору информација није увек једноставно одлучити се шта заправо треба применити у грађењу односа с дететом. Родитељи који су у детињству били послушни, добра деца, углавном су васпитавани критикама, казнама и научени да ако се не понашају у складу са очекивањима својих родитеља, онда нису послушна деца. Такви родитељи данас одлазе у другу крајност и кажу: „Моје дете ће бити слободно”, па прибегавају попустљивом одгајању. Међутим, слобода не подразумева само изражавање жеља и њихово испуњавање – то је сигуран пут до размаженог детета. Заправо, уз слободу иде и одговорност. Дете треба да има слободу изражавања и показивања емоција, али треба га и научити да доноси одлуке, као и да преузме одговорност за своје понашање. 

Када ме родитељи питају када је време за ношу, када дете одвићи од дојења, када одвојити дете у другу собу – мој одговор је не знам. Могу вам оквирно рећи када би то требало да се догоди, али не значи да ће тако заиста бити и са вашим дететом. Моје питање увек буде да ли сте ви спремни да уведете нову навику, да ли сте проценили да је ваше дете спремно. Ви посматрате дете, гледате како се развија… Дакле, шта каже ваш РОДИТЕЉСКИ ОСЕЋАЈ? 

Није свака метода за свако дете, за сваки узраст, зато је и битно консултовати се, тражити додатно објашњење. 

Чини ми се да се данас иде из крајности у крајност. Није ни чудо што су родитељи збуњени. Колико знате мама које одмах скоче када дете заплаче јер морају да одговоре на сваки плач детета? Није увек детету потребно да га узмемо. Некада је детету вруће, некада жели наше присуство, некада је гладно. Није потребно да наша пажња увек буде 100% усмерена ка њему. Имате и ви своје потребе. Битно је да се што више ужива у родитељству, а не константно да се преиспитујете да ли сте урадили праву ствар. 

Не мора све бити по књигама, јер свако дете је ИНДИВИДУА! 

Будите нежни, присутни, не брините се ако истог трена нисте узели дете када плаче, можете му се некад само обратити, довољно је да чује ваш глас. Упознајте дете тако што га ослушкујете, преко дана му певушите, причајте, мазите се, носите га у наручју, лезите поред детета, будите на поду, пустите дете мало да буде само, да се заигра да и ви имате мали предах.

Желим да вам буде добро у кожи родитеља. Надам се да ћемо се дружити кроз циклус вебинара на којима ћу вам изложити своја искуства и дати корисне смернице о смиреном и доследном васпитању. Почињемо управо темом Бити добар родитељ.

Јелена Марушић, психолог и саветник за васпитање

Образовна академија је бесплатан програм који су издавачке куће „Klett”, „Нови Логос” и „Фреска” започеле школске 2019/20. године као свеобухватан програм едукације за наставнике из свих крајева Србије. Након изузетних утисака учесника, организатори су одлучили да ове године програм прошире специјалним циклусом вебинара о васпитању намењеним родитељима. Први вебинар одржава се 30. новембра у 19 часова, а биће емитован на YouTube каналу Klett Beograd. Придружите се и чујте корисне савете за одгајање независног, самопоузданог и одговорног детета.

Више информација о програму прочитајте на: www.klett.rs 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама