Psiholog Jelena Marušić: Gde greše roditelji i koliko je slobode detetu zaista potrebno?

25 novembra, 2021

Po formalnom obrazovanju sam psiholog, ali je za mene mnogo važnija uloga što sam mama Sari (8) i Luki (5). 

Kada sam postala mama, znala sam da decu želim da vaspitam tako da sa mnom i suprugom imaju odnos u kojem su slobodna, iskrena i odgovorna. Da li u svakom trenutku znam šta je idealno rešenje? Apsolutno NE. Naučila sam da razmišljam o opcijama, pa kada neka metoda ne funkcioniše, promislim koja su ostala moguća rešenja. To prenosim i na druge roditelje kroz edukacije. Veliku sam podršku videla u pozitivnoj disciplini, budući da nam ona daje prostor da budemo nežni sa decom, uz granice. 

Kada kažem disciplina šta vam je prva asocijacija? Naređenje, kazna, poslušnost? Verovali ili ne, disciplina zapravo podrazumeva učenje – način odgajanja dece se oslanja na podučavanje, pripremu, uvežbavanje, razvijanje veština i fokusiranje na rešenja. U vaspitanju dece dva su ključna termina: smirenost i doslednost. Upravo je u pozitivnoj disciplini naglasak na ravnoteži između odlučnosti i brižnosti.

Strpljivo i dosledno vaspitanje je pristup koji ne uključuje prekomernu kontrolu ili popustljivost, uspešno je u podučavanju dece samodisciplini, odgovornosti, saradnji i veštinama rešavanja problema. 

Roditelji su često danas zbunjeni, jer nisu sigurni koje su metode zdrave i dobre za njihovo dete. 

Foto: Canva

Iako su danas više nego ikada dostupne različite edukacije, čini mi se da u moru informacija nije uvek jednostavno odlučiti se šta zapravo treba primeniti u građenju odnosa s detetom. Roditelji koji su u detinjstvu bili poslušni, dobra deca, uglavnom su vaspitavani kritikama, kaznama i naučeni da ako se ne ponašaju u skladu sa očekivanjima svojih roditelja, onda nisu poslušna deca. Takvi roditelji danas odlaze u drugu krajnost i kažu: „Moje dete će biti slobodno”, pa pribegavaju popustljivom odgajanju. Međutim, sloboda ne podrazumeva samo izražavanje želja i njihovo ispunjavanje – to je siguran put do razmaženog deteta. Zapravo, uz slobodu ide i odgovornost. Dete treba da ima slobodu izražavanja i pokazivanja emocija, ali treba ga i naučiti da donosi odluke, kao i da preuzme odgovornost za svoje ponašanje. 

Kada me roditelji pitaju kada je vreme za nošu, kada dete odvići od dojenja, kada odvojiti dete u drugu sobu – moj odgovor je ne znam. Mogu vam okvirno reći kada bi to trebalo da se dogodi, ali ne znači da će tako zaista biti i sa vašim detetom. Moje pitanje uvek bude da li ste vi spremni da uvedete novu naviku, da li ste procenili da je vaše dete spremno. Vi posmatrate dete, gledate kako se razvija… Dakle, šta kaže vaš RODITELJSKI OSEĆAJ? 

Nije svaka metoda za svako dete, za svaki uzrast, zato je i bitno konsultovati se, tražiti dodatno objašnjenje. 

Čini mi se da se danas ide iz krajnosti u krajnost. Nije ni čudo što su roditelji zbunjeni. Koliko znate mama koje odmah skoče kada dete zaplače jer moraju da odgovore na svaki plač deteta? Nije uvek detetu potrebno da ga uzmemo. Nekada je detetu vruće, nekada želi naše prisustvo, nekada je gladno. Nije potrebno da naša pažnja uvek bude 100% usmerena ka njemu. Imate i vi svoje potrebe. Bitno je da se što više uživa u roditeljstvu, a ne konstantno da se preispitujete da li ste uradili pravu stvar. 

Ne mora sve biti po knjigama, jer svako dete je INDIVIDUA! 

Budite nežni, prisutni, ne brinite se ako istog trena niste uzeli dete kada plače, možete mu se nekad samo obratiti, dovoljno je da čuje vaš glas. Upoznajte dete tako što ga osluškujete, preko dana mu pevušite, pričajte, mazite se, nosite ga u naručju, lezite pored deteta, budite na podu, pustite dete malo da bude samo, da se zaigra da i vi imate mali predah.

Želim da vam bude dobro u koži roditelja. Nadam se da ćemo se družiti kroz ciklus vebinara na kojima ću vam izložiti svoja iskustva i dati korisne smernice o smirenom i doslednom vaspitanju. Počinjemo upravo temom Biti dobar roditelj.

Jelena Marušić, psiholog i savetnik za vaspitanje

Obrazovna akademija je besplatan program koji su izdavačke kuće „Klett”, „Novi Logos” i „Freska” započele školske 2019/20. godine kao sveobuhvatan program edukacije za nastavnike iz svih krajeva Srbije. Nakon izuzetnih utisaka učesnika, organizatori su odlučili da ove godine program prošire specijalnim ciklusom vebinara o vaspitanju namenjenim roditeljima. Prvi vebinar održava se 30. novembra u 19 časova, a biće emitovan na YouTube kanalu Klett Beograd. Pridružite se i čujte korisne savete za odgajanje nezavisnog, samopouzdanog i odgovornog deteta.

Više informacija o programu pročitajte na: www.klett.rs 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama