Психолог: Кратак водич кроз тумачење снова

Снови су веома важни. Спавање и сањање нам служе како бисмо остварили повезаност са собом; омогућавају нам да повратимо изгубљену дневну енергију, обратимо информације, али и да дођемо у контакт са својом душом на дубљем, несвесном нивоу.

Спавање се одиграва у циклусима. Један циклус спавања траје око 90 до 110 минута. Током ове фазе, аминокиселина позната као глицин ослобађа се из можданог стабла на моторне неуроне. Ови моторни неурони проводе импулсе из мозга или кичмене мождине. Ослобађање глицина је природан начин да се оствари непокретност тела, како сневач не би дошао у ситуацију да у несвесном стању одиграва своје снове. Дакле, ова аминокиселина нас спречава да себи нанесемо повреде током сањања.

Снови су одувек фасцинирали људе. Пошто се чине као вантелесно искуство, често су се мистификовали и придавала су им се разна обележја. Сама природа литературе о сновима је изузетно обимна и комплексна, а неретко врло мистериозна и контроверзна. Међутим, са психолошког аспекта, једна од функција снова је комуникација несвесног са сневачем.

Foto: Canva

Али, зашто наше несвесно бира да комуницира са нама путем снова? Па заправо, оно покушава да комуницира са нама и у нашем будном стању само што су нам тада одбрамбени механизми на снази и постоје разне дистракције за којима можемо да посегнемо како је не би чули. У сну смо далеко опуштенији, па је и приступ једноставнији. Ипак, када би наша подсвест била директна и на реалан начин приказала оно од чега бежимо, ми би се далеко више престравили и прекинули сан. Као што се то заправо дешава када сањамо нешто ружно. Подсвест је све гласнија и не да нам да занемарујемо више. Ипак, чешће бира да комуницира са нама путем наших личних симбола и значења. Зашто кажем личним? Ако је наш сан, онда се ради о нашој подсвести и она ће тражити начин како да нам приђе путем оних елемената који ће нама бити схватљиви.

Зато нам сановници често не служе много, односно нису нам од велике помоћи при тумачењу наших снова, јер оно што једном човеку представља један симбол, за другог може бити потпуно друго значење, у позитивном и негативном смислу. Сановници дају нека општа тумачења и занемарује се индивидуалност сваког човека.

Наравно, постоје симболи или ситуације које ће већина људи да тумачи на исти или врло сличан начин, али много тога у сну је само наше и лично.

Људи се највише уплаше снова када сањају некога кога воле, да је умро, а још увек је жив. Онда их доживљавају као пророчке снове. Дешавало ми се да клијенте сан толико узнемири да не желе да га поделе на сеанси, јер се боје да би се могао остварити. Ево једно од тумачења таквог сна (опет имајте на уму специфичност сваког човека и односа). Такав сан може да значи да се заправо однос између вас и те особе коју сте сањали толико променио, или сте се толико удаљили да заправо ви доживљавате то као губитак и осећате због тога тугу. То је често у ситуацијама када особа удаљавање негодује кроз љутњу, а негира емоцију туге. Подсвест подсећа да се туга потискује или занемарује.

Уколико желите да се позабавите својим сновима, ево неколико смерница како да их записујете.

– Сан записујете одмах по буђењу.

– Запишите свега чега се сећате, сваки детаљ је важан.

– Записујте у садашњем времену, као да се сан одиграва овог момента.

Добар пример: Налазим се у соби у којој гори светло, иако је напољу дан.
X Лош пример: Сањао/ла сам да се налазим у соби у којој је горело светло, иако је напољу дан

Запишите како сте се осећали у сну. Није довољно да запишете само добро или лоше. Него, да ли сте били уплашени, срећни, изненађени, тужни, збуњени, љутити…

Када сте до детаља записали онога чега се сећате, онда прво размотрите шта за вас лично значи ситуација коју сте сањали. Размотрите све детаље и видите шта би за вас, сваки од њих представљао. Важне су и боје, материјали, предмети, особе, доба дана или ноћи, место…

Још једна важна ствар, свака особа коју у сну сањате, је заправо неки део вас. Без обзира што сте можда сањали неку славну личност, и делује вам на прву лопту како је скроз нелогично што сте баш ту особу сањали, размотрите да ли ви и та особа имате неке сличности или имате неко мишљење о тој особи које можете да повежете са собом.

Интерпретација сна не може бити тачна или нетачна и не оптерећујте се ако вам је доста тога нелогично и не можете да повежете у неку целину. Понекад нам снови носе врло јасне поруке из наше подсвести, понекад нам ипак нешто промиче.

И још једна ствар, ако се одлучите да записујете снове, може се десити да баш тада прекинете да сањате (односно да их се сећате). Ништа страшно, сневач се мало уплашио анализе, па се сакрио. Биће прилика.

Интересантно је да се током сањања дешава се један занимљив феномен тзв. дилатација (продужавање) времена. Знате онај осећај када мислите да је сан трајао читаву ноћ, а он је можда трајао 15 минута, и обрнуто.

Ево једне генералне поделе снова:

1. Снови о тренутним догађајима – су један од чешћих типова снова, где се директно или индиректно одражавају у сну догађаји који су се десили током протеклих 24 до 48 сати.

2. Метафорични/симболични снови – нам помажу да метафорички обрадимо животне догађаје (садашње или из прошлости).

3. Фантазијски/утешни снови – такође прилично уобичајен тип сна који укључује фантазије или нека утешна искуства. Фантазијски снови су често испуњење жеља, чежње или компензације као одговор на успоне и падове које доживљавамо у свакодневном животу. Ови снови су нарочито значајни у тешким временима, али могу бити и подсвесни начин да се помогне сневачу да умири или да се ослободи стресора из свог будног живота. Сневач добија одмор из снова од својих напетости и анксиозности.

4. Креативни снови – то су они снови који нам доносе или нуде решења за наше проблеме. Ти снови могу бити инспиративни или могу пружити креативне идеје, као и дуго тражена решења на неки наш проблем. Сневач се може пробудити с осећајем да се догодило откровење или са јасном представом шта му је даље чинити.

5. Ноћне море/кошмарни снови – могу се појавити након недавног, непосредног стресног догађаја. Једнако могу бити резултат нерешених анксиозности, страхова или траума из прошлости. Кошмарни снови могу бити покушаји подсвести да реши проблем. Природа и узроци ноћних мора могу бити вишеструки и уколико су учестали, размислите о посети стручном лицу. Ови снови могу озбиљно да наруше биоритам организма и свакодневно функионисање, те квалитет живота особе.

6. Луцидни снови – једни од најзанимљивијих, и вероватно, потенцијално забавних врста снова где је особа свесна да сања док се сан одвија. Често луцидно сањање омогућава сневачу да „контролише“ радњу сна, будући да је свестан да се ради о сну. Може да управља својим поступцима док се сан одвија као да је он главни глумац у сопственом филму и по сопственој режији. Ова врста сањања није само забавна у многим случајевима, већ сневачу даје моћ и прилику да решава проблеме који може имати стварне примене и предности.

7. „Натприродни“ снови – ово је вероватно најупечатљивији тип сањања. Ови снови се ретко дешавају већини људи, али када се догоде, искуство може бити јединствено и посебно да се сан често јасно памти месецима или чак годинама касније. Примери „натприродних“ снова укључују предвиђајуће, телепатске, заједничке и посетилачке снове. Свепрожимајуће искуство оваквих снова понекад дубоко задиру и мењају уверења сневача о себи и животу.

Сума сумарум, снови су врло важни, путем њих можемо много тога да сазнамо о нама самима, али они једнако могу да нам кажу у каквом смо физичком, менталном и душевном стању. Због тога, психолог вас може питати како спавате и да ли сањате. Сањање служи да мозак обради неке информације, стога ако сањате и сећате се својих снова то је добро. Насупрот томе, људи који кажу како не сањају (тачније не сећају се својих снова) или да су им снови врло често кошмарни може да указује да особа има неких менталних и душевних проблема. Дугорочан лош сан је штетан по човеково и физичко и психолошко здравље, тако да, у том случају, особа би требала да се обрати стручном лицу.

Снови су често компликовани. Њихово значење и разумевање углавном остају на нивоу субјективног осећаја, но ипак и делимична свест и увиди могу бити од помоћи сневачу за дубље продирање у своју свест и разумевање свог бића, као и актуелних проблема.

Аутор: Вања Орловић