Психолог открива шта бива са браћом и сестрама који се у детињству много свађају

Честе свађе и сукоби између браће и сестара су уобичајена појава у свакој породици са више деце. Њихов облик, интензитет и учесталост зависе од узраста, разлике у годинама између деце, пола, броја деце, али и понашања родитеља у оваквим ситуацијама. Ево неколико сасвим конкретних упутстава како да конструктивно реагујете у тренуцима сукоба.

Сукоби слабијег интензитета

Ако су сукоби слабијег интензитета и неугрожавајући, трудите се да се не мешате и пустите децу да сама регулишу своје односе. На тај начин омогућићете им да стекну значајно искуство у области понашања у вршњачкој групи, комуникацији и сарадњи које ће им бити драгоцено и ван куће.

Сукоби јачег интензитета

Код интензивнијих сукоба прво прекините свађу или тучу, затим сачекајте да се деца емотивно смире. То време искористите и за своје смиривање уколико сте се изнервирали или вам је „пукао филм“.

Не улазите у даљу интервенцију док се емоције код свих учесника и вас не стишају, а поготово не изричите одмах у афекту казнене мере. Даљи разговор треба да се одвија у смиреној атмосфери и „хладних глава“.

Утврдите шта се дешавало на непристрасан начин дајући свим учесницима у сукобу прилику да изнесу своје виђење ситуације (не осуђујте унапред и пристрасно – „Марко, зашто му ниси дао ту играчку кад тражи. Немамо шта даље да разговарамо“).

Укажите на суштину сукоба и зашто је свађа погрешан приступ („Обојица сте желели да се играте истом играчком у исто време и нисте успели да се договорите тако да се сада њоме не игра ни један од вас, а обојица се осећате лоше“).

Дајте шансу деци да сама пронађу решење за конфликт („Шта би требало да се уради да се више не свађате око ове играчке, а да обојица будете задовољни?“) или ви предложите конструктивније облике понашања у сличним ситуацијама указујући на компромис и узимајући у обзир реалне потребе оба детета ( нпр. „Од сутра се прво Јован игра том играчком пола сата па је онда даје Марку на пола сата. Следећег дана играчку прво узима Марко пола сата па је онда добија Јован на пола сата. Тако ћете обојица имати прилику да се играте без свађе“).

Ако мислите да је потребно, уведите последице: „За данас више нема играња овом играчком. Ако се не будете придржавали договореног правила од сутра, играчка ће бити склоњена на три дана“.

За крај желим да додам да иако су сукоби између браће и сестара често интензивни и стресни, они и показују да су деца међусобно јако повезана. Обично после ове фазе у којој се та повезаност манифестује на негативан начин следи фаза у зрелијим годинама у којима се она показује у потпуно супротном светлу – као велика приврженост и љубав.

Аутор: Бранкица Станојевић, психолог