Psiholog savetuje: Naučite svog školarca da planira vreme

14 septembra, 2023

Ravnoteža između školskog/poslovnog i privatnog života je jednako važna za decu kao i za odrasle. Kada odrastu, oni će morati efikasno da upravljaju svojim vremenom. Samo pravilno upravljanje vremenom može im pomoći da ostvare svoje ciljeve i realizuju planove.

Kako naučiti dete da manipuliše mnogim obavezama – školom, zadacima, sportom, hobijima? Teorija je jedna stvar, ali praksa je druga. Deca uče ako su strpljivo podučavana, ali će modelirati svoje upravljanje vremenom na način na koji to roditelji čine. Upravljanje vremenom nije odgovornost samo dece; to je kolektivna obaveza cele porodice, posebno roditelja.

Foto: Rachel, Unsplash

Realni ciljevi

Treba da razumemo jedinstvene sposobnosti naše dece i da im postavimo realne ciljeve, u skladu sa njihovim mogućnostima. Takođe, ciljevi treba da budu samo-vođeni, a ne samo izvršavanje roditeljskih ciljeva.

Razvijanje svesti o vremenu

Kada se vreme izgubi, nikada se ne može vratiti. Pomozite im da razviju veću svest o vremenu učeći ih kako da procene količinu vremena potrebnog za završetak rutinskih zadataka. Kada decu podučavamo veštinama upravljanja vremenom, važno je ne samo razumeti koncept stizanja na vreme, već i potencijalne posledice kašnjenja. Za decu koja imaju poteškoća sa prelaskom iz jedne aktivnosti u drugu, korisno je roditeljsko podsećanje o preostalom vremenu za aktivnost.

Vreme za spavanje

Olakšajte deci da se vrate u stalnu rutinu spavanja jednu ili dve nedelje pre početka škole. Deci uzrasta od 5 do 12 godina potrebno je 10 sati spavanja dnevno. Postavite razumno vreme za spavanje i držite se toga.

Planiranje i organizovanje

Roditelji treba da navedu decu da planiraju sve svoje aktivnosti. Da li vaše dete treba da spakuje knjige, sveske, pribor? Da li mu je potrebna sportska oprema posle škole? Planiraju se jednostavni poslovi kao što je organizovanje školskih torbi i pripremanje odeće i obuće prethodne noći. Time će se smanjiti vreme provedeno u potragama u poslednjem trenutku. Uvek možete promeniti plan, ali je pretpostavka da ga imate! Budite fleksibilni. Neočekivane stvari se dešavaju, prioriteti se menjaju; dobro je da adekvatno odreagujemo, upravo znajući šta su prioriteti. S tim u vezi, deca bi morala naučiti da odlučuju koji poslovi postaju važni i hitni, te im pristupati u skladu s tim. Nisu sve obaveze podjednako važne.

Radna navika mesta i vremena

Radni prostor ili kutak – dobro osvetljen, provetren… Stalni radni prostor je važan za sticanje radnih navika. Takođe, važno je da otkrijemo svoj ritam učenja, rada (navika vremena). Kada se pronađe optimalno vreme za učenje u toku dana, važno je svakodnevno ga poštovati jer na taj način dete postepeno stvara naviku da svaki dan u to vreme obavlja školske obaveze. Postavljanje obrazaca za sve aktivnosti osigurava da deca lako mogu da ih prate. Dakle, ohrabrite decu da razviju rutinu.

Uklonite “kradljivce vremena”

Ako je dete ometeno distraktorima – televizijom, telefonom, kompjuterskim igrama ili društvenim mrežama, potrebno je nametnuti ograničenja. Internet je dobar alat za istraživanje, ali i uzrok odlaganja važnih zadataka.

Umor

Planirajte vreme za opuštanje, vežbanje. Spavajte dovoljno i pijte dovoljno tečnosti.

Piše: Nataša Radosavljević, psiholog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Psiholog savetuje: Naučite svog školarca da planira vreme"

  1. Maja Samardzić kaže:

    Bravo za članak! Hvala puno za divne savete iskusnog psihologa!
    Pozdrav!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama