Психолог саветује: Научите свог школарца да планира време

Равнотежа између школског/пословног и приватног живота је једнако важна за децу као и за одрасле. Када одрасту, они ће морати ефикасно да управљају својим временом. Само правилно управљање временом може им помоћи да остваре своје циљеве и реализују планове.

Како научити дете да манипулише многим обавезама – школом, задацима, спортом, хобијима? Теорија је једна ствар, али пракса је друга. Деца уче ако су стрпљиво подучавана, али ће моделирати своје управљање временом на начин на који то родитељи чине. Управљање временом није одговорност само деце; то је колективна обавеза целе породице, посебно родитеља.

Фото: Rachel, Unsplash
Реални циљеви

Треба да разумемо јединствене способности наше деце и да им поставимо реалне циљеве, у складу са њиховим могућностима. Такође, циљеви треба да буду само-вођени, а не само извршавање родитељских циљева.

Развијање свести о времену

Када се време изгуби, никада се не може вратити. Помозите им да развију већу свест о времену учећи их како да процене количину времена потребног за завршетак рутинских задатака. Када децу подучавамо вештинама управљања временом, важно је не само разумети концепт стизања на време, већ и потенцијалне последице кашњења. За децу која имају потешкоћа са преласком из једне активности у другу, корисно је родитељско подсећање о преосталом времену за активност.

Време за спавање

Олакшајте деци да се врате у сталну рутину спавања једну или две недеље пре почетка школе. Деци узраста од 5 до 12 година потребно је 10 сати спавања дневно. Поставите разумно време за спавање и држите се тога.

Планирање и организовање

Родитељи треба да наведу децу да планирају све своје активности. Да ли ваше дете треба да спакује књиге, свеске, прибор? Да ли му је потребна спортска опрема после школе? Планирају се једноставни послови као што је организовање школских торби и припремање одеће и обуће претходне ноћи. Тиме ће се смањити време проведено у потрагама у последњем тренутку. Увек можете променити план, али је претпоставка да га имате! Будите флексибилни. Неочекиване ствари се дешавају, приоритети се мењају; добро је да адекватно одреагујемо, управо знајући шта су приоритети. С тим у вези, деца би морала научити да одлучују који послови постају важни и хитни, те им приступати у складу с тим. Нису све обавезе подједнако важне.

Радна навика места и времена

Радни простор или кутак – добро осветљен, проветрен… Стални радни простор је важан за стицање радних навика. Такође, важно је да откријемо свој ритам учења, рада (навика времена). Када се пронађе оптимално време за учење у току дана, важно је свакодневно га поштовати јер на тај начин дете постепено ствара навику да сваки дан у то време обавља школске обавезе. Постављање образаца за све активности осигурава да деца лако могу да их прате. Дакле, охрабрите децу да развију рутину.

Уклоните “крадљивце времена”

Ако је дете ометено дистракторима – телевизијом, телефоном, компјутерским играма или друштвеним мрежама, потребно је наметнути ограничења. Интернет је добар алат за истраживање, али и узрок одлагања важних задатака.

Умор

Планираjте време за опуштање, вежбање. Спавајте довољно и пијте довољно течности.

Пише: Наташа Радосављевић, психолог