Психомоторни развој детета у првих 12 месеци

Првих 12 месеци дететовог живота карактерише интезиван раст и развој. Развој детета следи одређену правилност у хронолошком погледу, али свако дете има сопствени темпо развоја. Без обзира на индивидуалне разлике у постизању кључних положаја, важно је да се бебе развијају у оквирима нормалног развоја. Важан је сталан напредак у целокупном развоју детета. Познавање тока нормалног развоја детета омогућава правовремено уочавање могућих одступања, као и правовремено тражење и пружање помоћи, што је битно за срећу и здравље детета.

Нека деца самостално седе са шест месеци, ходају с десет месеци без придржавања, а нису ни пузала. Док нека деца пузе све до тринаест месеци из опреза или страха од пада.
У ПРВОМ МЕСЕЦУ
Новорођено дете у потрбушном положају главу одиже од подлоге и окреће је на једну или на другу страну да би ослободило дисајне путеве. Руке држи поред трупа, савијене у лакту а шаке затворене у песницу. Ноге су савијене у куку и колену. Карлица је одигнута од подлоге због чега се колена налазе испод стомака. У положају на леђима најчешће лежи са искошеним трупом главу окреће на страну. На јаке надражаје из околине (звук, светлост, нагли покрет) рефлексно реагује целим телом ширећи и опружајући руке и ноге… Прави невољне покрете опружања и савијања у зглобовима. При крају првог месеца ова савијеност тела лако попушта. Дете се окреће ка извору светлости и кратко га фиксира. На тренутак застаје када угледа лице друге особе. На јачи звучни надражај рефлексно ће жмирнути очима. Производи грлене гласове.
СА ДВА МЕСЕЦА
У положају на стомаку дете одиже главу од подлоге уз кратко задржавање, ослањајући се на подлактице које су одмакнуте у страну од трупа. Ноге су и даље полусавијене у куку и колену а карлица се полако спушта према подлози. Стопала су одигнута од подлоге и окренута су навише. У положају на леђима прати игра- чку јарких боја од једног до другог угла гледања. Фиксира и прати погледом лице које се креће. Шаке су све чешће отворене. Дете почиње да производи гласове а, у, е, вокализује.
СА ТРИ МЕСЕЦА
У положају на стомаку дете мотивисано диже и окреће главу, ослања се на подлактице које поставља испред рамена и одиже од подлоге делимично и грудни кош. Ноге су у куковима, лако раширене, готово испружене, уз благо савијена колена са одигну- тим подколеницама и стопалима која се играју у ваздуху. У положају на леђима лежи сигурно. Игра се са рукама испред себе, посматра их и ставља у уста а ноге држи савијене. Узбуди се при погледу на играчку јарких боја, пружа руке у правцу понуђене играчке, уз одизање ногу од подлоге. Држи предмет који му се стави у руку. У овом узрасту дете се смеје на лик особе која му се обраћа, има такозвани социјални смешак. Јављају се први низови слогова (ррр-низови).
СА ЧЕТИРИ МЕСЕЦА
У положају на стомаку дете одиже главу и грудни кош и тежиште тела пребацује на стомак. Чврсто се ослања на лактове. У могућности је да једном руком посеже за играчком а да равнотежу држи ослањајући се на другу руку и карлицу. У положају на леђима прати погледом предмет испред себе. Посеже за играчком која му се пружа са стране, хвата шакама, додирује све и ставља у уста. Стопала прате рад руку и у ваздуху изводе сама од себе покрете хватања и додирују се у средњој линији. Гласно се смеје на задиркивање Дете почиње да гуче (гу, га).
СА ПЕТ МЕСЕЦИ
У положају на стомаку дете се ослања на полуотворене шаке с полуиспруженим рукама у лакту. Присутно је тзв. пливање, које карактерише истовремено одизање руку и ногу од подлоге уз балансирање на стомаку и савијање леђа у лук. У положају на леђима заузима став као да седи. Рукама додирује бедра и посматра стопала која се додирују у средњој линији целим табаном. Све активније се котрља у страну. Свесније хвата играчке и почиње да их пребацује из руке у руку.
СА ШЕСТ МЕСЕЦИ
У положају на стомаку ослања се на потпуно испружене руке и отворене шаке, док се тежиште тела пребацује на карлицу. Ноге су лако раширене, благо савијене у колену са подколеницама у ваздуху. Дете се само из положаја на стомаку окреће у положај на леђа. У положају на леђима дете само одиже главу од подлоге и пружа руке према мајци. Хвата своја стопала и ставља их у уста. Понуђену играчку хвата кретањем руке преко средине на другу страну. Хвата предмете користећи палац и прсте шаке. Ако му се пружи други предмет док већ један држи у руци, испустиће прво предмет који држи у руци па тек тада прихватити други. У овом узрасту дете уздржано реагује на непознате особе.
СА СЕДАМ МЕСЕЦИ
У положају на стомаку ослања се на шаке и бедра. Док једном руком хвата пружену играчку равнотежу одржава сигурно ослањајући се на колено истостране ноге и на другу руку и бедро. У положају на леђима игра се властитим стопалима, испитује их очима, шаком и устима. Играчке хвата прстима и испруженим палцем без додиривања длана. Дете понавља слогове (да, ба, ка, мм). Радује се игри скидања мараме с лица.
СА ОСАМ МЕСЕЦИ
У потрбушном положају дете одваја карлицу од подлоге и ослања се на шаке и колена. Воли да се креће у круг, на леву и десну страну око пупка. Радо се игра на боку ослањајући се на лакат доње руке и испружену ногу док се горњом ногом одупире. Активно се окреће са стомака на леђа. Ако му се пружи предмет док већ један има у руци прихвати ће га другом руком и држати оба. Радује се при посматрању соп- ствене појаве у огледалу. Гледа шта раде родитељи. Плаши се непознатих особа. Воли игру скривача иза делова намештаја. Почиње фаза брбљања јер дете повезује и комбинује двогласе ба-ба, да-да.
СА ДЕВЕТ МЕСЕЦИ
У потрбушном положају дете бауља, на савијеној подлактици ослањајући се на лактове повлачи тело напред и у страну. Дете се љуља на длановима и коленима са гузом на петама. Из бочног положаја пребацује ослонац са лакта на шаку и уздиже се само у седећи положај. Покушава да пузи. Кажипрстом показује шта га занима. Мање предмете хвата кажипрстом и палцем – пинцетни хват. У сваку руку узима коцку и њоме удара по поду. Понуђену играчку прихвата али и баца пратећи њено кретање. Може да нађе скривену играчку.
СА ДЕСЕТ МЕСЕЦИ
Дете је сигурније у четвороножном положају, одиже гузу, пузи некоординисано. Често се игра седећи на боку. У посезању за играчком само се диже у клечећи положај. Стоји уз придржавање за ограду креветића. Може само да једе кекс. Изговара прву реч са значењем (мама, тата).
СА ЈЕДАНАЕСТ МЕСЕЦИ
Дете сигурно пузи у унакрсном ходу. Наизменично напред креће лева рука и десна нога а затим десна рука и лева нога. Дете седи сигурно, са правим леђима и често се игра у том положају. Самостално се подиже у стојећи положај придржавањем за намештај једном руком. Прве кораке прави у месту а затим постранце уз придржавање. Почиње да хвата и најситније пре- дмете попут клешта, уз испружен палац и савијен кажипрст. Блиској особи вољно пружа предмет на тражење. Ставља коцкице у кутију. На забрану реагује прекидом активности.
СА ДВАНАЕСТ МЕСЕЦИ
Ослањајући се на шаке и стопала дете се подиже у стојећи положај. Стоји сигурно. Прави прве кораке напред уз придржавање. Више од половине деце хода самостално. Може се успети преко сваке препреке. Ако жели да брзо стигне до циља спушта се у четвороножни положај и отпузи у жељеном правцу. У руци може да држи две коцке. На упит ставиће предмет који држи у руци у мајчину руку. Говори пар речи са значењем.
Извор: водичзародитеље.рс