Психомоторни развој једногодишњака

10 августа, 2016

Сазнајте које психомоторне развојне норме би родитељи требало да прате у периоду од 12. до 16. месеца бебиног живота…
63560_babysitter-questions_iff
За време тринаестог месеца ваша беба треба самостално да одржава равнотежу у стојећем положају и може да изведе десетак корака уз проширену површину ослонца и подигнуте ручице. Може да чучне и врати се у стојећи положај држећи се једном руком за сигуран ослонац.
Током четрнаестог месеца усавршаваће моторне обрасце усвојене у предходном периоду кроз низ покушаја са тенденцијом смањења погрешака.
У петнаестом месецу дете треба самостално да хода уз дискретно проширену површину ослонца и подигнуте руке. Самостално може да чучне и да се врати у стојећи положај. Може да иде уз степенице у четвороножном положају пузећи.
У шеснаестом месецу дете ће усавршавати све оне моторне обрасце које је усвојило у предходном периоду кроз низ покушаја али са све мање погрешака.
Ја знам да пишем!
Када је у питању активност горњих екстремитета у овом периоду дете ће се определити радије за игру ситнијим играчкама које може прецизно да хвата и непогрешиво да их ставља у посуду. Мању коцку прецизно ставља у већу. Ако обратите пажњу приметићете да дете користи чешће једну руку. У четрнаестом месецу радо се игра предметима јасне форме и различите величине при том их вешто слеже две по две по облику или величини. Заинтересовано је и за игру оловчицама и папиром: имитира писање. Током петнаестог месеца може да сложи три коцке у вертикали. И даље се радо игра оловкама и папиром (оловком пара по папиру „као да пише“). У шеснаестом месецу различите облике успева да стави у одговарајући рам.
Чујем, видим, препознајем
Када је развој перцептивних способности у питању у овом периоду дете све диференцираније и детаљније разазнаје предмете. У процесу учења препознаје их појединачно у својој околини и на слици (играчке, животиње, предмете у кући). Све јасније и брже може да локализује извор звука.
Развој гласовне комуникације
Желим тоооо!
У развоју гласовне комуникације у периоду од тринаестог до шеснаестог месеца, дете своје потребе изражава гласовно. Оно интензивно користи речи које зна врло често их понављајући. Током петнаестог месеца користи најчешће по једну реч али свесно и циљано, а током шеснаестог месеца повезује реч и гест – говорећи “дај” пружа руку.
Емоционални развој и социјализација
Мама, не иди!
Када је у питању емоционални развој и социјализација, ово је период када се ваше дете плаши непознатих људи и неповерљиво је према њима. Има пренаглашен страх од одвајања од блиских особа а познатим лицима се радује.
Шта би родитељи требало да ураде
Ако вам се чини да ваше дете не испуњава једну или више од једне развојне норме треба да се обратите педијатру. Некад таква развојна закашњења укажу на проблем а најважније је препознати га што раније уколико постоји. Што раније почне да се решава проблем много су веће шансе да ће се успешно решити и да ће ваша беба сустићи своје вршњаке и имати добар темељ за здрав даљи раст и развој.
Мр сц. Сандра Иланковић, дефектолог
 
Извор: yumama.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама