“Пусти тату да спава, сутра ради” – непријатна истина о ноћном храњењу, бебама и менталном оптерећењу

Пажња нове маме, будуће мајке и све жене које сте икад размишљале о томе да постанете маме – свака одлука коју донесете о својом беби биће погрешна.

Foto: Canva

Од онога што једете док сте трудне до тога како се породите.  Од тога где спава и колико спава до тога решите ли да је дојите или не. Колико је љуљате и држите у рукама. Колико је у колицима, а колико спава у кревецу.

Држите се, јер све ће бити: погрешно, погрешно, погрешно.

Погрешно у очима других мајки. Погрешно у очима ваших пријатеља који су направили различите изборе, са другачијим сплетом околности. Нарочито погрешно, у очима интернета.

Молим вас, игноришите то.

Али размислите о нечему ВЕОМА важном. Ради се о спавању. О нечему до чега је новопеченим родитељима стало више од било чега другог. Не говоримо о беби – она ће ионако урадити оно што она жели, зар не?

Говоримо о одраслима. Доћи ћете у искушење да се позовете на то ко заслужује, а ко не да преспава ноћ. Врло често ова „одлука“ доноси се на основу пола: мајка је у спаваћој соби са бебом. Отац на резервном кревету негде другде. Или још незгоднија варијанта: отац у спаваћој соби сам. Мајка на кревету на развлачење у бебиној соби.

Молим вас, пријатељи. Немојте то да радите. Ако сте родитељ који је примарни старатељ за бебу, или планирате да будете примарни неговатељ бебе, немојте дати партнеру да спава у другој соби. Не идите да спавате негде другде.

Останите у соби, по сваку цену.

Жене носе терет родитељства на начин који је потпуно у супротности са начином на који већина модерних породица функционише у свим другим околностима.

Мајка се, од самог рођења бебе, представља као једина особа која о њој може правилно да брине. Беба постаје њено подручје стручности, њен специјалистички предмет. Њен посао. И онда, у 9 од 10 случајева, у неком тренутку, мајка се враћа на посао, онај за који је плаћена – и погађате, наставља да брине о свему осталом.

И тако апсолутно поремети свој живот, своје тело, ментално здравље, и неретко – и све односе са другим људима. Звучи мало екстремно? Заправо је тачно и неопходно да се овако представи, јер ментално оптерећење које мајка понесе често је претвори у забринуту, огорчену особу.

Родитељство је тимски спорт, и ако сте довољно привилеговани да имате способног саиграча, морате да наставите даље како треба.

Одлуке о спавању и правила у спаваћој соби су КЉУЧНИ.

Без намере да уплашимо нове родитеље, подсећамо: малим бебама треба храњење на сваких неколико сати. Посао родитеља је да се буди када се беба пробуди, да је нахрани и затим покуша да се врати на спавање. Међутим, то такође може значити и мењање пелена, вероватно и одеће, а можда и чаршафе на кревету – а затим да започнете маратонски посао: поново успављивање бебе.

Ако у овом тренутку кренете путем одвојене спаваће собе, сав тај труд постаје ваш.

Многе мајке кажу: па да, ја дојим бебу, то морам бити ја, зар не?

Иако постоји тиха радост седења у замраченој соби и дојења бебе док остали свет спава, понекад ће вам требати помоћ. Можда чаша воде, или вам понестане марамица, пелена. Понекад је беба толико узнемирена да нема оног уживања у тихој соби, већ хватате себе како шетате ходником горе доле. А ту је увек и страх да од умора заспите са бебом на грудима.

Сваки од ових сценарија би могао много лакше да прође са пар додатних руку.

А шта ако не дојите? Зашто би онда само мајка умела да направи формулу, напуни и држи флашицу, чисти флашицу и, да – успава бебу након тога?

АЛИ. Чујем те.

Мора сутра на посао.

Мора да устане рано.

Он једноставно не функционише добро ако није спавао.

Нема смисла да нас двоје не спавамо.

То је само на кратко.

Да, да, сви смо били на тој станици, али ево бруталне истине о тим изјавама.

И ти мораш сутра на посао. Чак и ако си званично на породиљском одсуству или тренутно не радиш ван куће. Чување бебе није, и никада није било, доколица.

И ти мораш устати рано. У ствари, дефинишите рано. 1 ујутро? 2 ујутро? 3 или 5 ујутро? Све наведено?

И ти не функционишеш добро ако ниси спавала. А ти одржаваш још једног човека у животу.

Такође нема смисла да вас двоје живите у потпуно одвојеним реалностима у можда најинтензивнијем периоду свог живота.

Јер ако је неко од вас у свету где су три сата спавања преко ноћи тријумф, а други се откотрља из кревета ујутру, уђе и каже: „Лоша ноћ? Дај мени бебу на сат времена пре него што одем на посао“, живите у различитим реалностима, а његова стварност се није толико променила као ваша.

И то је у реду. Ако тако желиш. Ако је беба твој посао. Само знајте, беба ће и даље бити ваш посао док постанете неупитни стручњак, 24 сата дневно, седам дана у недељи.

Родитељство је дуга игра. А ако обоје не останете у просторији када су ноћи лоше и тешке, нећете обоје бити у истој просторији за сваку малу и велику смену која следи.

Имигрирала си у нови свет. Он је туриста.

Останите у соби, родитељи. То је начин да се почне на равноправној основи. Ту лежи емпатија и разумевање.

А понекад вам је заиста потребан неко да брзо дода пелену или пелену.

Помало је тешко изводљиво из кревета на расклапање у бебиној соби.

Пише: Холи Вејнврајт

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.