Пустите децу да скачу, то развија интелигенцију

Раздобље до седме године живота најдрагоцјеније је за формирање нових неуронских веза (синапси). Зато пустите дете да скаче, да се креће, вани и у кући. Дете у кући има инстинктивну потребу за скакањем, оно ће скакати и када ви нисте ту. Зато прилагодите намештај детету. Ми децу 1798807_586636114764609_338347420_nтретирамо као кућне љубимце. Стално им говоримо: то сме, то не сме…
Упркос најбољим намерама, испада да највеће грешке у васпитању чине родитељи
Родитељи морају знати да су они број један у васпитању, зато требају проводити највише времена с дететом од рођења до седме године, када се мозак формира. Ту не смемо грешити, посебно до треће године, а догађа се да због претеране заштите грешимо.
Управо “мало грубљим” покретима тата спрема своје дете за живот, јер су то инстинктивни покрети којима се развијају синапсе и тај биолошки момент је важан јер тата мора обавити своју функцију после рођења детета.
СЛЕДЕЋИ   момент је пузања, јер су кроз дланове повезани центри у мозгу. А онда је ту и скакање, инстинктивни покрети за развијање синапси. То је потреба. Проф. Лихтманн с Харварда доказао је да неурони који не раде умиру. И догађа се борба међу неуронима. Они који нису корисни, губе се, и да би преживјели, терају дете да се врти, скаче… Битно је и ходање. Детету је од друге до пете године потребно кретање. Недостатак кретања доводи до равних стопала, што је данас попримило епидемијске размере и у неким земљама чак 70 посто деце има тај проблем.
Ходање по ивичњацима је јако битно, јер се равнотежом активирају синапсе. Ротација је важна. Пустите дете да се врти. Игра кликерима је, такође,  веома корисна, али дете не теба да има безборој кликера. Некада је у парковима било нормално да се деца врте, што више не виђам. Ми децу својим страховима превише штитимо, те су она данас трома и седе код куће.
 
др Ранко Рајовић
Иивор:ntcucenje.com/