Пустите их да буду мали, чак и кад вам то иде на живце

25 априла, 2018

Када ми на Фејсбуку искоче слике и успомене са ћерком од пре годину, две и три, расплачем се и постајем она досадна мама коју сви мрзе на друштвеним мрежама.

Знам да нервирам своје пријатеље константним статусима и сликама своје деце, али сада сам у тој досадној фази родитељства. Моје најмлађе дете кренуло је у вртић недавно. Он је био сасвим спреман за то, ја нимало. Све ми је то пролетело и сада ми недостају наша поподнева – каже једна мама у свом Фејсбук посту који је брзо постао виралан, и који је наишао на одобравање мама широм света.
Да се разумемо, уживам у миру и тишини које сам добила, али сада и схватам једну ствар коју су ми сви стално говорили а ја нисам слушала – “пусти их да буду мали”.
Зато што то време заиста пролети, то схватам сада када знам да су ми сва деца велика и више нећу пролазити кроз све оне фазе које су ме излуђивале донедавно.
Сада су сви довољно велики да сами себи спакују ужину за школу и вртић, и не дозвољавају ми да им се мешам у то.
И сад схватам шта заправо значи пустити их да буду мали.
То значи да заиста слушате оно што причају, уместо да их исправљате. Недавно се мој најмлађи син пробудио и поносан ми рекао “Мама, баш сам сВатко спавао вечерас”. И по први пут га нисам исправила и рекла му да се не каже “сватко” него слатко и да се каже ноћас. Знам да ће ускоро исправно говорити, и желим да се заувек сећам тог његовог “сватко”.
То значи да их не пожурујете када ходају споро попут пужева. То је њихов ритам, а они ће ионако ускоро постати пребрзи за вас.
То значи да их пуштате да вас љубе и грле и када вам није до тога јер ће их ускоро бити срамота да уопште буду виђени са вама у јавности, а камоли да вас пред неким пољубе.
То значи да им чешће говорите “да” уместо “не”. Одведите их у парк иако вас мрзи, спремите заједно колаче који им се једу иако ћете после сат времена чистити кухињу. Пустите их да једу само средину хлеба, не и корицу. Вежите им пертле када вас замоле.
Пустите их да у шетњу поведу све своје омиљене играчке иако ћете их на крају ви носити. Тај мали дечак ће ускоро постати набусити тинејџер а ви ћете плакати над успоменама о којима вам говорим.
Када их пуштате да буду мали, значи да сте ту за њих када им требате. И да сте радосни због тога.
И најважније, када њих пуштате да буду мали, ви растете као мама. Пуштате их да редом пролазе кроз све фазе одрастања уместо да их пожурујете. Упијте све те тренутке који вас сада нервирају јер, то вам сада из искуства говорим, недостајаће вам када све то престане, а престаће и пре него што се томе надате.
 
Извор: Блиц жена

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама