Putovanje s malom decom – pripremite se i putujte bez problema

28 aprila, 2022

Kada se približi vreme letnjih odmora, mnogi roditelji su zabrinuti zbog putovanja s decom. Premda se ideja o jurnjavi plažom, kupanju u plićaku i beskrajnoj igri u zabavnom parku dopada svakom detetu, činjenica je da za mnoge duga vožnja automobilom predstavlja „kamen spoticanja“.

Putovanje do željene destinacije nije samo prvi korak u letnjoj pustolovini. Za decu (pogotovo mlađu decu) ovo je glavna prepreka do uživanja. Kako su odmori jedno potpuno drugačije iskustvo od svakodnevnog porodičnog života, bitno je da planirate unapred ne bi li sve proteklo lako.

Ako spojite rutine i  nova iskustva dobijate magičnu formulu za idealno putovanje. Pročitajte kako da pomognete svom detetu da se prilagodi novim aktivnostima i mestima i uživa čak i tokom duge vožnje do mora.

Uključite decu u pakovanje kofera

Priprema za ugodno putovanje počinje mnogo pre nego što se svi smestite i automobil krene. Možete da osigurate prijatan put već razgovorom o letovanju, razgledanju mape ili tako što ćete detetu pokazati fotografije mesta koje posećujete.

Jedan od načina da dete „zagrejete“ za ideju putovanja je zajedničko pakovanje kofera. Iako je mnogo lakše da odrasli sami obave ovaj posao, veoma je važno da uključite i mališane. Dopustite im da izaberu svoju odeću, omiljene bojanke ili slikovnice, možda plišanu igračku.  Ne zaboravite kupaći kostim – ako je dete preraslo prošlogodišnji, idite zajedno u kupovinu. Neka mališan sam izabere dezen i boje kupaćeg, a vi se postarajte da bude od kvalitetnog materijala koji će prijati detetovoj koži.

kofer-dečja-odeća-igračke

Canva.com

Pakovanje kofera sa detetom ne mora da bude „prezahtevno“. Iskoristite to vreme da porazgovarate o vožnji do letovališta: šta bi voleli da rade u autu, koje igre bi želeli da igraju, kakvu užinu da pripremite i sl. Kada znaju šta ih očekuje, lakše će podneti višesatno putovanje.

Grickalice – dobar početak

Možete li da zamislite putovanje ili čak odlazak na kraći izlet bez užina? Naravno da ne! Isti slučaj je i sa mališanima. Na izvestan način, zdrave grickalice i česte užine predstavljaju garanciju dobrog putovanja.

Kad niste sigurni da li ćete usput moći da kupite sveže voće ili zdravu hranu, najbolje je da se pripremite kod kuće. Kupite i spakujte nekoliko omiljenih zdravih grickalica – narežite šargarepu i papriku, umesite kiflice ili jednostavno pripremite ono voće koje vaša deca vole.

Čuvajte ih u malim plastičnim posudama kako biste smanjili nered u autu. Jabuke, grožđe, bobice i kruške mogu se pakovati celi ili narezati na kriške za male prstiće. Naravno, ne zaboravite na flašice sa vodom ili sokom koji tokom celog puta održavaju decu hidriranom.

Igra ima čarobnu moć – iskoristite je!

Možda je najbitniji segment svakog putovanja s decom – zabava. Zabavljanje dece može da bude veoma izazovno, pa je najbolje da o igrama razmislite ranije. Šta je to što vaši mališani vole, a može da se igra u kolima? „Na slovo na slovo“, „Kaladont“ ili ako imate stariju decu „Zanimljiva geografija“ samo su neke od igara koje mogu prekratiti vreme.

Ako dete voli da boji i crta, dopustite mu da samo izabere omiljene bojanke i spakuje ih sa bojicama. Uz odgovarajući putni auto sto moći će neometano da stvara svoja mala umetnička dela!

Takođe je odlična ideja da preuzmete audio knjige ili omiljene pesme za decu uz koje će pevati. Ne samo da će mališani uživati, već ćete stvoriti i sjajne uspomene.

Prilagodite detetov raspored

Većina male dece ima isti raspored iz dana u dan. Verovatno ste primetili da vaše dete voli svoj ritam i jutarnje i večernje rituale. Primera radi, može da traži da mu čitate istu knjigu danima ili da ima omiljen redosled uspavanki koje mu pevate.

dete-autosedište-otac

Canva.com

Kada krenete na letovanje, ne menja se samo prostor i hrana koju jedu, već i neke glavne rutine. Da biste pomogli detetu da se prilagodi promeni, pokušajte da zadržite „modifikovanu verziju“ njihovog dnevnog rasporeda kroz igru. Ako vaša deca obično dremaju posle ručka, možete im pomoći da se odmore u kolima tako što ćete predložiti „igru tišine“ posle jela.

Da li smo već stigli, je l’ smo blizu ili daleko?

Apstraktni koncepti kao što su vreme, prostor i udaljenost dečji um ne može tako lako da shvati. Tokom razvoja njima polako postaje jasno šta zapravo znači da za desetak minuta stižete do prvog stajališta ili da ima nekoliko sati do mora. Iako možda razumeju da je Crna Gora ili Grčka „daleko“, verovatno im nije jasno koliko vremena je potrebno da se tamo stigne.

Svaki roditelj bi da predupredi naporna pitanja koja neizbežno prate svaki duži put s decom – „Da li smo već stigli? Je l’ ovo more? Je l’ smo blizu? Kad ćemo da stignemo?“

Možete, na primer, da im obezbedite jednostavnu mapu sa svojom rutom ili da im dozvolite da drže tablet sa GPS-om i da prate vašu lokaciju dok idete. Objasnite im da mala plava tačka predstavlja vaš automobil i da mogu da gledaju kako se kreće duž linije koja predstavlja put. Biće im interesantno i bar neko vreme možete zaboraviti na pitanje: „A gde smo sad?“

Magija je u čestim pauzama i malim iznenađenjima

Ako je vaše dete aktivno i energično, duže sedenje u kolima može biti i te kako „problematično“ za njega. Čak i mirnija deca zažele da nakon sat, dva vožnje trčkara ili protegne noge. Zbog toga je od suštinskog značaja da isplanirate nekoliko pauza za dečju igru i odlazak u toalet. Čak i ako to znači da ćete putovati duže i kasnije stići na odredište – kratke pauze u kojima će deca „ispucati energiju“ učiniće da sam put protekne mnogo ugodnije.

deca-pored-automobila-putovanje

Canva.com

Ako uz to isplanirate nekoliko iznenađenja –  putovanje će biti pun pogodak! Na primer, ako su šećer, čokolada ili vreme ispred ekrana „posebne poslastice“ kod kuće, možete da ih (opet dozirano) ponudite „kao nagradu“ tokom putovanja. Na ovaj način možete pokazati deci da cenite njihovo strpljenje i dobro ponašanje.

Najbolje je da na putovanju kombinujete nekoliko strategija, u skladu sa navikama, željama i temperamentom deteta. Uz malo pametnog planiranja vaš mališan neće ni primetiti kada se „daleko more“ približilo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


MOŽDA TE ZANIMA
Zašto ignorisanje deteta koje “drami” nije dobra ideja
DETALJNIJE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama