Наука каже: ГЛАВНИ фактор у развоју детета је мајчин начин размишљања

Чини се да је стрес константа, посебно ових дана, а некима од нас је лакше управљати стресом него другима. Али начин на који се носимо са стресом може направити велику разлику – не само за нас, већ и за нашу децу.

majka-ćerka
Canva.com

Студије су показале да нивои стреса мајке отежавају повезивање са бебом и интеракцију са њом, али и да могу да имају негативан утицај на развој мозга њеног детета. Међутим, недавна студија (Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics) указује на то да је битан и начин на који се мајка носи са стресом. Дакле, стање ума мајке може послужити као својеврсна заштита бебе од могућих последица стреса.

Колико је начин размишљања важан

Важност начина размишљања мајки и ниво стреса били су главна тема истраживња у Бостонској дечјој болници, где су интервјуисане 33 мајке са 12-месечним бебама. Поред интервјуа, урађен је и ЕЕГ – мерење мождане активности код беба. Открили су да висок стрес код мајке може смањити учесталост, квалитет образаца и снагу високофреквентних гама и бета таласа у мозгу бебе, али само ако је мајка имала фиксни начин размишљања, верујући да се ствари не могу променити. (Поменути таласи су повезани са већом когнитивном способношћу у каснијем детињству).

Фиксни начин размишљања – mindset раста

Мајке са фиксираним начином размишљања верују да ће без обзира шта раде или колико напорно раде, способности њихове деце остати исте.

Међутим, мајке под стресом са менталним склопом раста, које верују да се способности могу развити радом и трудом, имале су бебе које нису показивале промене на ЕЕГ-у. Пошто није било промена, истраживачи су закључили да су бебе које су одгајале мајке са менталним склопом раста биле заштићеније од високог нивоа стреса и његовог негативног утицаја на развој мозга.

Ментални склоп раста користи и мајкама

Не само да мамин начин размишљања може ублажити ефекте стреса на функцију мозга њене бебе, већ може послужити и за ублажавање сопственог стреса.

У оквиру неколико истраживања и чак 72 студије које су трајале 31 годину, истраживачи су испитали везу између начина размишљања усмереног на раст и менталног здравља. Учешће је узело преко 17.000 људи, а примећено је да је начин размишљања оријентисан на раст повезан са мање симптома анксиозности, депресије, психолошког стреса, што имплицира да нас овакав ментални склоп може заштитити од последица негативних догађаја и тешких ситуација у животу.

Ипак, водећи истраживачи примећују да само размишљање о развоју неће једноставно избрисати баријере са којима се сусрећу многи нови родитељи, као што су недостатак плаћеног одсуства, скупа брига о деци и смањен приступ образовању у раном детињству, здрављу и исхрана на неким местима.

„Морамо да се залажемо за интервенције које подржавају начин размишљања о расту, али у исто време морамо да признамо да постоје огромни системски стресори и препреке које се постављају новим родитељима, посебно у првој години живота деце. Размишљање о расту неће их решити.” – каже др Мекој, један од главних истраживача.

Како усвојити начин размишљања оријентисан на раст

Усвајање начина размишљања који је усмерен на раст ипак доноси користи. Већ у детињству начин размишљања може имати позитивног утицаја. Пошто је нервни систем бебе у развоју подложан стресу, никада није прерано охрабрити мајке да имају такав начин размишљања који може помоћи у ублажавању негативних ефеката и осигурати да је мождани развој њихове деце заштићен и оптимизован.

Примера ради, то може бити рад са терапеутом или саветником који ће помоћи да се промени негативно размишљање. Анализа вашег унутрашњег дијалога, започињање праксе захвалности, прослављање малих победа и ослањање на нове изазове само су неке од корисних стратегија. Усадите овакав начин размишљања свом детету тако што ћете радити на изградњи њиховог самопоуздања и помоћи им да прихвате изазове.

Потребно је да мајке, и родитељи уопште, схвате да њихове, али и способности деце нису фиксне и да се могу развити. На овај начин се једноставно улаже у бебин развој, у почетак новог живота пуног наде и могућности.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.