Šta detetu učini dva sata provedena ispred ekrana

16 maja, 2019

Samo dva sata gledanja u ekran dnevno dovodi do poremećaja u ponašanju kod dece i razvoja opasnog sindroma

Deca danas provode previše vremena ispred ekrana što negativno utiče na njih

Roditeljima je mnogo lakše da se izbore sa detetovim nestašlucima i drže ga zabavljenim kada ga puste da gledaju TV, ili mu daju da se igra sa tabletom i telefonom.

Deca koja provode sate gledajući u ekran svakoga dana mnogo su nestašnija kada napune 5 godina. Deca predškolskog uzrasta koja koriste smartfone, tablete i druge gedžete više od dva sata dnevno imaju 7 puta veće šanse da budu hiperaktivna i da obole od ovog sindroma. Vreme koje provode ispred ekrana ima značajan uticaj na detetov razvoj, pa istraživači upozoravaju roditelje da im ograniče vreme koje provode ispred istih.

Podstičite decu da se igraju

šJedni ističu da je to vreme koje deca tako provode zapravo distrakcija od drugih zdravih aktivnosti, kao što je sport i spavanje. Pola sata i manje je optimalno vreme koje bi predškolska deca trebalo da provode ispred ekrana.

U istraživanju je učestvovalo 2.400 porodica u kojima su deca bila dugo ispred ekrana imala problema sa ponašanjem. Najveći uticaj je primećen kod dece starosti 5 godina. Deca koja sa 3. godine provode sat vremena ispred ekrana, do 5. godine se to vreme poveća na 1,4 sata. Smanjenje vremena koje provodite ispred ekrana je bolje po zdravlje deteta nego li spavanje.

Deca koja su gledala u ekran više od 2 sata dnevno u 65 odsto slučajeva spavaju manje od 10 sati dnevno pa tako gledanje u ekran smanjuje vreme koje deca provode u spavanju. Nedostatak spavanja može da uspori rast mozga i tako postane predispozicija za razvoj nekih zdravstvenih problema u budućnosti.

Deca koja provode više vremena baveći se sportom imaju manje šanse da razviju probleme sa ponašanjem. Na roditeljima je da deci organizuju kvalitetno vreme i smanje vreme koje su deca izložena ekranima.

Stručnjaci apeluju na roditelje da deci ne dozvoljavaju da duže od pola sata provode ispred ekrana.

Izvor: Telegraf.rs/dailymail.co.uk

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama