Шта детету учини два сата проведена испред екрана

Само два сата гледања у екран дневно доводи до поремећаја у понашању код деце и развоја опасног синдрома

Деца данас проводе превише времена испред екрана што негативно утиче на њих

Родитељима је много лакше да се изборе са дететовим несташлуцима и држе га забављеним када га пусте да гледају ТВ, или му дају да се игра са таблетом и телефоном.

Деца која проводе сате гледајући у екран свакога дана много су несташнија када напуне 5 година. Деца предшколског узраста која користе смартфоне, таблете и друге геџете више од два сата дневно имају 7 пута веће шансе да буду хиперактивна и да оболе од овог синдрома. Време које проводе испред екрана има значајан утицај на дететов развој, па истраживачи упозоравају родитеље да им ограниче време које проводе испред истих.

Подстичите децу да се играју

шЈедни истичу да је то време које деца тако проводе заправо дистракција од других здравих активности, као што је спорт и спавање. Пола сата и мање је оптимално време које би предшколска деца требало да проводе испред екрана.

У истраживању је учествовало 2.400 породица у којима су деца била дуго испред екрана имала проблема са понашањем. Највећи утицај је примећен код деце старости 5 година. Деца која са 3. године проводе сат времена испред екрана, до 5. године се то време повећа на 1,4 сата. Смањење времена које проводите испред екрана је боље по здравље детета него ли спавање.

Деца која су гледала у екран више од 2 сата дневно у 65 одсто случајева спавају мање од 10 сати дневно па тако гледање у екран смањује време које деца проводе у спавању. Недостатак спавања може да успори раст мозга и тако постане предиспозиција за развој неких здравствених проблема у будућности.

Деца која проводе више времена бавећи се спортом имају мање шансе да развију проблеме са понашањем. На родитељима је да деци организују квалитетно време и смање време које су деца изложена екранима.

Стручњаци апелују на родитеље да деци не дозвољавају да дуже од пола сата проводе испред екрана.

Извор: Телеграф.рс/dailymail.co.uk