Путовање с малом децом – припремите се и путујте без проблема

април 28, 2022

Када се приближи време летњих одмора, многи родитељи су забринути због путовања с децом. Премда се идеја о јурњави плажом, купању у плићаку и бескрајној игри у забавном парку допада сваком детету, чињеница је да за многе дуга вожња аутомобилом представља „камен спотицања“.

Путовање до жељене дестинације није само први корак у летњој пустоловини. За децу (поготово млађу децу) ово је главна препрека до уживања. Како су одмори једно потпуно другачије искуство од свакодневног породичног живота, битно је да планирате унапред не би ли све протекло лако.

Ако спојите рутине и  нова искуства добијате магичну формулу за идеално путовање. Прочитајте како да помогнете свом детету да се прилагоди новим активностима и местима и ужива чак и током дуге вожње до мора.

Укључите децу у паковање кофера

Припрема за угодно путовање почиње много пре него што се сви сместите и аутомобил крене. Можете да осигурате пријатан пут већ разговором о летовању, разгледању мапе или тако што ћете детету показати фотографије места које посећујете.

Један од начина да дете „загрејете“ за идеју путовања је заједничко паковање кофера. Иако је много лакше да одрасли сами обаве овај посао, веома је важно да укључите и малишане. Допустите им да изаберу своју одећу, омиљене бојанке или сликовнице, можда плишану играчку.  Не заборавите купаћи костим – ако је дете прерасло прошлогодишњи, идите заједно у куповину. Нека малишан сам изабере дезен и боје купаћег, а ви се постарајте да буде од квалитетног материјала који ће пријати дететовој кожи.

kofer-dečja-odeća-igračke

Canva.com

Паковање кофера са дететом не мора да буде „презахтевно“. Искористите то време да поразговарате о вожњи до летовалишта: шта би волели да раде у ауту, које игре би желели да играју, какву ужину да припремите и сл. Када знају шта их очекује, лакше ће поднети вишесатно путовање.

Грицкалице – добар почетак

Можете ли да замислите путовање или чак одлазак на краћи излет без ужина? Наравно да не! Исти случај је и са малишанима. На известан начин, здраве грицкалице и честе ужине представљају гаранцију доброг путовања.

Кад нисте сигурни да ли ћете успут моћи да купите свеже воће или здраву храну, најбоље је да се припремите код куће. Купите и спакујте неколико омиљених здравих грицкалица – нарежите шаргарепу и паприку, умесите кифлице или једноставно припремите оно воће које ваша деца воле.

Чувајте их у малим пластичним посудама како бисте смањили неред у ауту. Јабуке, грожђе, бобице и крушке могу се паковати цели или нарезати на кришке за мале прстиће. Наравно, не заборавите на флашице са водом или соком који током целог пута одржавају децу хидрираном.

Игра има чаробну моћ – искористите је!

Можда је најбитнији сегмент сваког путовања с децом – забава. Забављање деце може да буде веома изазовно, па је најбоље да о играма размислите раније. Шта је то што ваши малишани воле, а може да се игра у колима? „На слово на слово“, „Каладонт“ или ако имате старију децу „Занимљива географија“ само су неке од игара које могу прекратити време.

Ако дете воли да боји и црта, допустите му да само изабере омиљене бојанке и спакује их са бојицама. Уз одговарајући путни ауто сто моћи ће неометано да ствара своја мала уметничка дела!

Такође је одлична идеја да преузмете аудио књиге или омиљене песме за децу уз које ће певати. Не само да ће малишани уживати, већ ћете створити и сјајне успомене.

Прилагодите дететов распоред

Већина мале деце има исти распоред из дана у дан. Вероватно сте приметили да ваше дете воли свој ритам и јутарње и вечерње ритуале. Примера ради, може да тражи да му читате исту књигу данима или да има омиљен редослед успаванки које му певате.

dete-autosedište-otac

Canva.com

Када кренете на летовање, не мења се само простор и храна коју једу, већ и неке главне рутине. Да бисте помогли детету да се прилагоди промени, покушајте да задржите „модификовану верзију“ њиховог дневног распореда кроз игру. Ако ваша деца обично дремају после ручка, можете им помоћи да се одморе у колима тако што ћете предложити „игру тишине“ после јела.

Да ли смо већ стигли, је л’ смо близу или далеко?

Апстрактни концепти као што су време, простор и удаљеност дечји ум не може тако лако да схвати. Током развоја њима полако постаје јасно шта заправо значи да за десетак минута стижете до првог стајалишта или да има неколико сати до мора. Иако можда разумеју да је Црна Гора или Грчка „далеко“, вероватно им није јасно колико времена је потребно да се тамо стигне.

Сваки родитељ би да предупреди напорна питања која неизбежно прате сваки дужи пут с децом – „Да ли смо већ стигли? Је л’ ово море? Је л’ смо близу? Кад ћемо да стигнемо?“

Можете, на пример, да им обезбедите једноставну мапу са својом рутом или да им дозволите да држе таблет са GPS-ом и да прате вашу локацију док идете. Објасните им да мала плава тачка представља ваш аутомобил и да могу да гледају како се креће дуж линије која представља пут. Биће им интересантно и бар неко време можете заборавити на питање: „А где смо сад?“

Магија је у честим паузама и малим изненађењима

Ако је ваше дете активно и енергично, дуже седење у колима може бити и те како „проблематично“ за њега. Чак и мирнија деца зажеле да након сат, два вожње трчкара или протегне ноге. Због тога је од суштинског значаја да испланирате неколико пауза за дечју игру и одлазак у тоалет. Чак и ако то значи да ћете путовати дуже и касније стићи на одредиште – кратке паузе у којима ће деца „испуцати енергију“ учиниће да сам пут протекне много угодније.

deca-pored-automobila-putovanje

Canva.com

Ако уз то испланирате неколико изненађења –  путовање ће бити пун погодак! На пример, ако су шећер, чоколада или време испред екрана „посебне посластице“ код куће, можете да их (опет дозирано) понудите „као награду“ током путовања. На овај начин можете показати деци да цените њихово стрпљење и добро понашање.

Најбоље је да на путовању комбинујете неколико стратегија, у складу са навикама, жељама и темпераментом детета. Уз мало паметног планирања ваш малишан неће ни приметити када се „далеко море“ приближило!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама