Шта се дешава у мозгу тинејџера кад чује критику од родитеља

Иако врло често може изгледати као да адолесценти раде оно што им је воља и да их много не дотиче шта родитељи мисле, они су заправо врло осетљиви на родитељску критику и похвалу. Ово кажу резултати студије коју је спровела интердисциплинарна истраживачка група психолога и неуронаучника са Универзитета Леиден.

У студији је учествовало 63 адолесцента, узраста од 12 до 18 година. Током магнетне резонанце мозга удељивани су им комплименти, али су им говорили и неутралне ставове о њима као и критике. Све то је представљено тако као да долази од њихових родитеља.

“Током магнетне резонанце, на екрану су читали повратне информације од својих родитеља. ‘Твој тата мисли да си лош’, или ‘Твоја мама мисли да си интелигентан’. Како су пре тестирања и родитељи и деца попунили упитник, деца су веровала да су ови ставови са екрана стварни.” – рекла је Lisanne van Houtum, научница која је спровела истраживање.

Након сваке похвале или критике, виделе су се промене у расположењу код тинејџера. Није изненађујуће што им се расположење осетно поправљало након што би добили комплимент, а кварило би се после критике, нарочито ако се она не слаже са сликом коју имају о себи. И иако су током истраживања добили једнак број критика, похвала и неутралних коментара за које су веровали да долазе од њихових родитеља, на крају целог процеса осећали су се лошије него на почетку.

“То је разлог што верујемо да се критика од родитеља много снажније осети него похвала” – објашњава Lisanne van Houtum.

Не само што су коментари родитеља имали утицај на самопоуздање адолесцената, већ је снимак јасно показао и врло другачије мождане реакције на критике у односу на похвале. Критике су активирале регије у мозгу које су задужене за процесирање емоција, али и оне које су задужене за физички бол. И критике и похвале активирале су делове мозга који су повезани са социјалном когницијом, попут разумевања туђих намера и осећања.

Бол

Резултати су, дакле, јасно показали: тинејџере критика буквално боли. Али, похвала их, изгледа, не дотиче превише. Бар тако кажу резултати истраживања. Ма колико хвалили тинејџере, критика ће оставити јачи утисак. Иако се она не може потпуно избећи, ова информација је важна за родитеље, како би дозирали и промишљеније користили критику у разговору са својим тинејџерима.