Рад са предшколцима – професор саветује колико радити с децом од 5 до 7 година (и предлози задатака)

Од рођења до шесте и седме године живота (до поласка у школу) мозак деце је најефикаснији и најспремнији за учење. Научници који се баве раним развојем мозга деце упозоравају на то да овај развој непосредно утиче на дететов успех у школи, али и на целокупну његову делатност у каснијем периоду.

Све то показује да утицаји на рани развој мишљења код деце имају изузетно велики значај. Поред низа активности, као што су, на пример, физичке, веома су важне и оне које код деце развијају специјалне, математичке способности као што су логичко расуђивање, математичка интуиција, креативно решавање проблема, проналажење различитих и оригиналних решења проблема, постављање нових проблема (еластичност и креативност мишљења), осећај за узрок и последицу, и многе друге.

Како подстаћи рани развој у предшколском добу

У издању Креативног центра пронаћи ћете много књига са занимљивим, разноврсним, понекад и необичним задацима који су намењени деци у узрасту од пет до седам година, а сврха им је да кроз игру развију поменуте математичке способности.

Задаци у најновијој књизи Играоница за мале математичаре формулисани су тако да код малишана изазову радозналост, жељу за решавањем и радост због савладаног задатка. Најчешћи захтеви у задацима јесу да деца нешто нацртају, доцртају, споје, обоје, запишу, уоче, упореде и томе слично. Од прибора су им потребни бојице, графитна оловка и штапићи или шибице. На крају књиге налази се табела у коју се уноси број означених кругова у свакој боји, као и три похвалнице – зелена, жута и црвена – за изузетан успех у решавању математичких задатака, то јест веома добар и добар успех.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.19 MB]

Играоницу за мале математичаре осмислили су Мирко Дејић и Бранка Дејић, плодни аутори који су написали много математичких збирки, од којих су књиге Математика као игра 1 и 2 проглашене 2012. године за најбоље у Европи, у категорији за предшколце.

Њихова је и нова радна свеска Математичка вртешка. Активности у првом делу књиге односе се на развијање математичких појмова и припрему деце за праћење наставе у првом разреду основне школе. Задаци у другом делу усмерени су на развијање мишљења и интелигенције код деце, као и на утврђивање знања стечених решавањем задатака из првог дела књиге. Сви задаци су формулисани тако да код деце изазову радозналост, жељу да их решавају и радост након решеног задатка. Њиховом израдом утиче се на развој апстрактног и формалног мишљења код деце, чији ће замах наступити тек после десете године.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.92 MB]

Још један аутор Креативног центра приступа математици на забаван начин. У питању је Милан Батавељић, учитељ у пензији. На страницама књиге Шумски лавиринт и други задаци из математике дете у узрасту од 5 до 7 година очекују забавни задаци који ће му помоћи у усвајању почетних математичких појмова. Зец Лаки ће му постављати додатна питања, на основу којих ће лакше решити неке задатке и проширити разумевање појмова. Родитељ треба да прочита сваки задатак детету и да га подстакне на пажљивије разгледање илустрација. Уз то ће и подстицати дететову самосталност, постављаће разна питања у вези са сликама, разговараће с дететом о задатку, а на крају ће му помоћи и да залепи одговарајућу налепницу. Упознајте се и са његовим књигама Мисли, па смисли! и Имам идеју!

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [936.66 KB]

Професор Симеон Маринковић и Славица Марковић аутори су изузетно великог броја књига намењених предшколцима. Њихово издање Играм се и размишљам освојило је Златну награду Најбољи европски уџбеник за предшколце на прошлогодишњем Франкфуртском сајму књига. У питању је вишенаменски радно-игровни материјал који се бави основним математичким појмовима, али истовремено излази у сусрет и дечјој потреби за игром и покретом. У образложењу жирија, између осталог, стоји: „Врло лепо и атрактивно дизајнирана радна свеска, која уводи математичке појмове путем различитих примера, вежби и игара на начин прилагођен предшколској деци. Необично велики формат књиге изазива радозналост код деце, а илустрације су добро повезане са сваким од математичких концепата.

Приручник је обогаћен међупредметним везама, а уочљив је добар баланс активности усредсређених, с једне стране, на развој интелекта, а с друге на игру и физичке активности (певање, кретање, скакање, плес могу бити одлична пауза током рада који подразумева седење). Комбинацијом ових активности код деце се стимулише свеукупани развој (когнитивни и физички).“ Овај ауторки тим већ је освајао награду Најбољи европски уџбеник за предшколце: 2018. године за књиге из едиције Школице и 2014. године за издање Весели вртић.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.33 MB]

Улога васпитача, родитеља и других одраслих који раде с децом јако је важна. Овим речима награђени аутори Мирко Дејић и Бранка Дејић обраћају се читаоцима на почетку својих књига:

“Драги одрасли, прочитајте детету задатак, проверите да ли разуме текст, да ли схвата шта се тражи у задатку и уочава ли податке на којима ће темељити решење. Нипошто не решавајте задатке уместо детета, већ му само понекад пружите малу помоћ, укажите му на то где греши, охрабрите га ако је на добром путу или му разјасните термине и захтеве. При решавању задатака будите стрпљиви с децом. Размислите о томе зашто она негде не успевају – можда су потребне додатне информације. Укажите им на грешке и трудите се да их она сама исправе. Ако неки задатак не успеју да реше, оставите га за касније, а одаберите лакши. Не радите ништа против дететове воље како не бисте постигли ефекат супротан од жељеног, односно то да дете изгуби интересовање за рад. Нека дете ради од петнаест до двадесет минута неколико пута недељно и то је доста. Деца воле да решавају занимљиве и необичне задатке. Видећете – успех ће их охрабрити!“.