Radovi naših kolega: Proleće i cvet za mamu

11 marta, 2019

Učenici OŠ Srečka Kosovela Sežana iz Slovenije, okušali su se u izradi cveta od papira za svoje drage mame, bake i druge za njih važne žene. Upoznali su se s praznikom Dana žena (8. martom). Najpre su slušali učiteljičinu priču o istoriji ovog praznika. Žene ovaj praznik slave u čitavom svetu, već više od 100 godina. Važnu ulogu dobile su pravom glasa, 1945. godine.

Učenici 2. razreda na časovima likovnog imaju praktično i teorijsko upoznavanje različitih likovnih tehnika. Učenicima se izrađen cvet veoma sviđao, zato sam napisala članak o izradi.

Potrebno je: polovina tvrđeg A4 lista – hamer papira (sečenog po dužini) – boju izaberemo sami (od ovog papira će nastati cvet), drveni štapić (npr. za ražnjiće – za stabljiku), kolaž papir, makaze, lepak.

Postupak izrade:

CVET: Na gornjem delu hamer papira u boji, učenici su nacrtali crtu širine dečjeg prsta. Nakon toga su seckali trakice jednake širine, koje su nakon seckanja umotali u rolnicu. Pritom su, kao pomoć, koristili drveni štapić.

STABLJIKA: Štapić su oblepili kolaž papirom.

SASTAVLJANJE CVETA: Papir u boji su spiralno nalepili na kraju štapića. Na kraju su na stabljiku zalepili i malene zelene listiće. Učenici su dobili i malene kartončiće koje su zalepili ili privezali na cvet. Na kartončiću su napisali posvetu njima posebnoj ženi (najviše dece cvet je namenilo svojim mamama). Kod likovnog odgoja je važno i razvijanje sposobnosti oblikovanja kriterijuma za ocenjivanje sopstvenih radova te radova drugih učenika. Učenici su do konačnih radova bili kritični i sami sebi najbolji ocenjivač. Sami su ispostavili pedantno i uredno izrađeno cveće.

Autor: Tadeja Bogdan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama