Радови наших колега: Пролеће и цвет за маму

Ученици ОШ Сречка Косовела Сежана из Словеније, окушали су се у изради цвета од папира за своје драге маме, баке и друге за њих важне жене. Упознали су се с празником Дана жена (8. мартом). Најпре су слушали учитељичину причу о историји овог празника. Жене овај празник славе у читавом свету, већ више од 100 година. Важну улогу добиле су правом гласа, 1945. године.

Ученици 2. разреда на часовима ликовног имају практично и теоријско упознавање различитих ликовних техника. Ученицима се израђен цвет веома свиђао, зато сам написала чланак о изради.

Потребно је: половина тврђег А4 листа – хамер папира (сеченог по дужини) – боју изаберемо сами (од овог папира ће настати цвет), дрвени штапић (нпр. за ражњиће – за стабљику), колаж папир, маказе, лепак.

Поступак израде:

ЦВЕТ: На горњем делу хамер папира у боји, ученици су нацртали црту ширине дечјег прста. Након тога су сецкали тракице једнаке ширине, које су након сецкања умотали у ролницу. Притом су, као помоћ, користили дрвени штапић.

СТАБЉИКА: Штапић су облепили колаж папиром.

САСТАВЉАЊЕ ЦВЕТА: Папир у боји су спирално налепили на крају штапића. На крају су на стабљику залепили и малене зелене листиће. Ученици су добили и малене картончиће које су залепили или привезали на цвет. На картончићу су написали посвету њима посебној жени (највише деце цвет је наменило својим мамама). Код ликовног одгоја је важно и развијање способности обликовања критеријума за оцењивање сопствених радова те радова других ученика. Ученици су до коначних радова били критични и сами себи најбољи оцењивач. Сами су испоставили педантно и уредно израђено цвеће.

Аутор: Тадеја Богдан