Да, моје дете спава са мном у кревету! Не, није ме брига шта ви мислите о томе!

Да, моје дете спава са мном у кревету! Не, није ме брига шта ви мислите о томе!

Foto: Elina Sazonova, Pexels

Мама четворогодишње девојчице, Лаура Лифшиц, са својом ћерком гради посебан однос у који не жели да се било ко меша. Ево како је она одлучила да се обрати свима који коментаришу њене одлуке…

Из неког разлога људи веома воле и уживају да коментаришу одлуке других родитеља, посебно када је реч о спавању. Када кажем да моја ћерка повремено спава са мном у кревету, други родитељи, странци, чланови породице и пријатељи ме погледају као да кршим једну од 10 Божијих заповести. Иако нисам претерано религиозна, прилично сам сигурна да не постоји заповест које каже “Не спавај у истом кревету у коме спавају твоји синови и кћери”. Али можда сам ја пропустила нешто…

Не разумем у чему је ствар? Чему толика брига око тога што моја четворогодишњакиња спава са мном? Хоће ли свет стати због тога? Или ће она постати некакво чудовиште зато што воли ноћу да се ушушка код маме?

Да ли је нечији живот угрожен тим избором?

Заправо – није!

Моја ћерка и ја понекад спавамо заједно зато што се она помало плаши мрака у њеној новој соби. Моја ћерка и ја понекада спавамо заједно зато што се ужелимо једна друге када је она код тате (њен отац и ја смо разведени и делимо старатељство). Понекад, када видим колико брзо расте, недостаје ми то што више није беба и недостају ми они дани када је спавала на мени.

Некада давно људи су спавали заједно како би се угрејали и никоме није било необично када види дете које спава са родитељима. У ово савремено доба, код нових генерација родитеља, мишљења су, као и у вези са свим, подељена: неки су изричито против спавања са децом, док други у потпунсти то подржавају. И свако има право на своје мишљење, али оно што се ја стално мислим је: зашто је икога брига шта раде други родитељи?

Ако ви не желите да спавате у истом кревету са својим дететом – немојте. Али пустите мене!

Не “преврћите” очима, и не говорите ми како никада дете нећу одвићи од спавања у мом кревету.

Да ли ви заиста мислите да ће моја ћерка, када буде у својој првој озбиљној вези, или у браку, желети да спава са мном у кревету? Да ли стварно мислите да ће имати жељу да спава са мамом и када добије своју прву менструацију? Бићу срећна ако ме баш скроз не стави на неку тинејџерску “утишај се” опцију!

Деца су само једном деца. И сваки родитељ који је некада био дете, да не кажем, СВИ, знају да су деца бића која зависе од нас. Бебама су потребни родитељи. Деци су потребни родитељи. И тако и треба да буде.

Једном ће да порасту, и ако ми, родитељи, урадимо наш посао како треба, постаће независни. А до тада, они нас требају, а некима од њих потребнији смо ноћу него дању. Ако имају потребу да спавају са нама, када им то учинимо, ми испуњавамо њихове потребе, а то је оно што јесте наш посао, да будемо ту за њих.

Понекада је загрљај моје ћерке потребнији мени, него што је мој потребан њој.

Неки родитељи имају потребу да гурају своју децу да одрасту што пре и форсирају их да постану независни, уместо да сачекају да њихова деца на то буду спремна.

Мени је задовољство да допустим својој ћерки да спава у мом кревету, када видим да јој је то потребно. Драго ми је да могу да учиним да се поред мене осећа сигурно и безбедно. И до сада, моје дете је независно и јако таман онолико колико треба да буде. Али и везано за мене таман онолико колико то треба да буде.

И на крају, мене не занима да ли ваша деца спавају са вама у кревету или не. Не занима ме ни да ли спавају у кревету, кревецу или где год. Оно што радите код ваше куће је ваша ствар и докле год не повређујете ваше дете, слободно радите шта вам је воља. Зато ја вас молим да не колутате очима, не коментаришете и не гледате запањено када вам кажем како ја одгајам своје дете. Није важно да ли ме познајете или не, ваше мишљење није неопходно, осим уколико вас не питам за њега.

Ако је спавање са дететом у истом кревету злочин, онда ја чиним кривично дело грађења односа са својим дететом. Али, мени осмех моје ћерке говори много више од ваших савета.

Тако да, извините ме, изјашњавам се недужном!

Извор: yumama.com