Равна стопала – најчешћи проблем предшколаца

Лекари кажу да ако вам се дете жали на бол у ногама, умор или приметите да не може дуго да се шета, стоји, трчи неправилно и замара се на тренинзима, могуће је да га муче равна стопала
dete-na-kisi
Истраживања показују да 80 посто предшколаца има равна стопала. Овај деформитет се обично открије при првом систематском прегледу, али ви можете да га уочите и раније ако знате које су његове последице.
Лекари кажу да ако вам се дете жали на бол у ногама, умор или приметите да не може дуго да се шета, стоји, трчи неправилно и замара се на тренинзима, могуће је да га мучи баш овај проблем. Уколико га на време одведете код лекара и испоштујете све што вам каже, равна стопала ће постати прошлост.
У противном, када одрасту могу да имају „X“ и „О“ ноге, болове у лумбалном делу кичме, куковима, деформитет кичменог стуба… Стручњаци кажу да уз помоћ вежби за јачање и активацију мишића стопала, адекватне обуће и корективних уложака, који дају стабилност, нога се враћа у правилан положај.
Добро је да деца што више ходају боса по неравној површини и да сваког дана код куће вежбају тако што ће кликер или малу лопту дизати стопалима са пода
 
Извор: Новости