Razlika između dece – postoji li idealna?

5 jula, 2018

Roditelje koji posle prvog požele još jedno dete, često muče dve nedoumice – da li će drugo voleti kao prvo, i koja je razlika između dece idealna. Na prvo pitanje je besmisleno davati odgovore, svako lično doživljava roditeljstvo, ali se može sažeti u jednom – ljubav je jedina stvar koja se deljenjem množi. A kada je u pitanju razlika između dece, pravog odgovora nema.
Svako ima svoje razloge zbog kojih bi mu određena razlika odgovarala, pa prema tome i pravi planove o proširenju porodice. Mi ćemo vam, za slučaj da “vagate” kako i kada da planirate novog člana, pomoći da tu odluku donesete.

Mala razlika – godinu i po, dve

Ovakva razlika praktično znači da ćete imati maltene dve bebe istovremeno. Dešava se da žene, planirano ili neplanirano zatrudne samo 3,4 meseca posle porođaja. U tom slučaju, prve godine roditeljstva biće veoma fizički zahtevne i naporne, biće vam potrebna pomoć oko dece/beba. Ali, čim deca malo ojačaju, biće prava milina posmatrati koliko su bliski i koliko se igraju. Imaće slična interesovanja, slično društvo, aktivnosti na koje idu biće manje više usklađene, pa će vama organizacija života biti bar malo lakša. Starije dete će verovatno manje burno proći period dolaska nove bebe, jer još ni ne shvata promenu koja je došla niti je suviše dugo “jedinac”. Takođe, vama će biti lakše da novu bebu negujete, jer vam je sve još sveže i “utrenirani ste”, kada je kupanje, dojenje, hranjenje u pitanju.
Plan za preživljavanje:
– Iskoristite svu moguću pomoć koja vam se nudi, ili je sami tražite. Odgajanje dvoje dece sa veoma malom razlikom može da bude i napornije nego odgajanje blizanaca.
– Kuća ne mora da bude u perfektnom stanju, preorjentišite snage po redu važnosti, a deca i njihovo dobro su svakako prvi na listi, peglanje i glancanje podova nisu.
– Iako je starije dete još malo, probajte da svako od njih dobije “parče” vas. Rasporedite roditeljske obaveze i od početka gajite rituale tako da uvek jedno od vas ima specijalno vreme pojedinačno sa svakim detetom. Izbegavajte poređenja, loše utiče na dečiju krhku nesigurnost.

Srednja razika – dve do četiri godine

Mada je dete ovog uzrasta relativno fizički samostalno – može da se obuče, svuče, jede, ne nosi pelenu, s druge strane istraživanja pokazuju da najveći rivalitet vlada između mališana kod kojih je razlika dve godine. Starije dece je taman počelo da stiče svest o sebi, i da gradi pozicije, pa može da se uplaši da će taj novostečeni tron nova beba da mu ugrozi. Ljubomora može da bude veoma izražena, a može da dođe i do regresivnog ponašanja, da dete opet traži pelene, ili da pije na flašicu za bebe. Ključ za rešenje ovog problema može da bude – uključivanje, jer je dete dovoljno veliko da pripomogne, donese pelenu, kremu za bebu, i tako se oseti velikim i važnim. Deca sa ovom razlikom i pored rivalstva veoma lepo i dugo se igraju zajedno.
Plan za preživljavanje
– I vama će trebati malo vremena da opet uđete u štos, a i starijem detetu da preradi nova burna dešavanja. Zato bi bilo dobro da slavlja povodom rodjenja bebe ne budu preambiciozna, niti da se tome daje preveliki značaj.
– Gosti često znaju da oduševljeni bebom zaborave da pohvale i daju podršku starijem detetu, zato treba na vreme da upozorite goste ili reagujete.
– Ohrabrujte starije dete umesto da ga grdite zbog ljubomore.
– Nemojte planirati nikakva velika događanja za njega u vreme rođenja bebe – upis u vrtić, odvajanje od roditelja i sl.

Četiri godine i više

Stručnjaci tvrde, mada uvek ima izuzetaka, da kada je starije dete ima više od četiri godine, ljubomora je manje izražena, jer dete bebu ne oseća kao pretnju i samopouzdanje mu je već formirano.
Vaše telo je stiglo da se oporavi od porođaja, ali ste dosta stvari oko nege beba zaboravili, ili su se čak i preporuke promenile. Odvikli ste se od drastične promene životnog stila, nespavanja i sve vam to može teško pasti. Takođe, manje su šanse da će vaša deca biti bliska, jer će imati različito društvo, verovatno odrastati u drugačijim uslovima, i ići na različite aktivnosti. A opet, vama će biti lakše da odgajate dete ako je starije već dovoljno veliko da mu niste toliko fizički potrebni.
Plan za preživljavanje
– Nemojte imati prevelika očekivanja od dece, iako su “veliki”, paženje bebe nije njihova dužnost. Bolje im rasporedite nešto od drugih obaveza koje bi u njihovom uzrastu trebalo već da imaju.
– Trudite se da starijem detetu posvetite dovoljno pažnje i da to što je ono “veliko” ne znači da neće biti maženo i voljeno. Hvalite ga i ugodite mu sitnicama ili sitnim ustupcima za koje znate da mu znače
– S obzirom na to da je razlika između vaše dece veća, potrebno je da se roditelji “podele” oko angažovanja oko dece – da bi se ispratile njihove različite potrebe i da nijedno ne trpi zbog toga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama