Бриге због проблема с финансијама током трудноће штете беби, кажу истраживања

Најновија студија показује да стрес који маме имају током трудноће може да утиче на старење ћелија код деце беле расе. Студија је спроведена од стране Универзитета у Калифорнији – Сан Франциско, а објављена је 2. децембра у водећем међународном часопису у области психијатрије и клиничке психологије – Psychological Medicine.

Foto: Canva

Истраживачи су пратили жене беле и црне расе, различите врсте стресова у различитом периоду њиховог живота, а резултати до којих су дошли су их изненадили.

Финансијски стрес током трудноће, попут губитка посла и немогућности плаћања рачуна повезан је са убрзаним старењем ћелија деце али само када је у питању бела раса.

Нефинансијски стресори, као што су развод или смрт вољене особе, нису имали видљив ефекат на ћелије деце било које расе.

Ефекат теломера – убрзано старење ћелија повезан је са стресом у трудноћи

Ћелијска старост се може мерити дужином теломера, заштитних ДНК капа на крају хромозома. Дужина теломера се природно скраћује са годинама, а краћи теломери предвиђају ранији почетак болести као што су болести срца и дијабетес, као и ранију смрт.

Ефекат теломера код беле деце примећен је само за стрес који се јављао током трудноће – не у адолесценцији или током целог животног века жена.

Зашто се јавља разлика у односу на расну припадност?

Истраживачи су пратили 110 жена беле расе и 112 жена из популације црне расте, од периода њихове трудноће, као и њихово прво дете све до просечно осам година старости детета.

За разлику од претходних студија које су обухватале само беле жене, ова студија је пратила приближно једнак број белих и црних жена и то у периоду пре трудноће, током адолесцентног периода, а затим током и након трудноће. Жене укључене у студију праћене су између 10 и 40 година.

Истраживачи разлику између жена беле и црне расе виде у стратегијама суочавања са стресом. Такође, наводе да је потребно ићи даље у проучавању стреса и отпорности на стрес код жена црне расе и проучити друге могуће изворе стреса које за њих могу имати већи утицај, а нису обухваћени у овој студији.

Како умањити стрес у трудноћи

У засебној студији истих истраживача, објављени су резултати који показују да интервенције које укључују технике повећања свесност могу смањити стрес и депресију током трудноће али и да овакви антистрес програми имају ефекат и годинама након трудноће.

Жене са ниским примањима, у малим групама од по 10 трудница укључене су у осмонедељну интервенцију током трудноће. Интервенција је укључивала вежбе за смањење стреса засноване на свесности посебно фокусирајући се на свесно једење, дисање и кретање. Жене су такође добиле две телефонске сесије и групну сесију након порођаја са својим бебама.

Резултати ове студије показали су да један прилично јефтин и краткотрајан третман од свега осам недеља током трудноће може имати дугорочан ефекат за два људска бића.

Управљање стресом, правилна исхрана и вежбање у трудноћи доносе вишеструку добит и умањују негативан утицај стреса за мајку и за бебу.

Подршка свим трудницама је важна

Добијени резултати студије указују на важност пренаталне подршке свим трудницама. Поред тога, потребно је идентификовати жене са високим нивоом токсичног стреса и друштвених недаћа како би им се пружиле интервенције које се баве не само осећањима стреса и депресије, већ и решавањем питања сиромаштва, финансијске нестабилности и нестабилности становања.

Жене током трудноће не би требале да се суочавају са проблемима који су егзистенцијалне природе па је финансијска подршка у овом периоду кључна. Редовне накнаде током одсуства са посла, сигурност у погледу запослења и обезбеђено место становања су основа за спречавање далекосежних последица стреса током трудноће.

Ауторка текста: Јасмина Михњак, психолог

Извор: Бебац