Brige zbog problema s finansijama tokom trudnoće štete bebi, kažu istraživanja

28 decembra, 2022

Najnovija studija pokazuje da stres koji mame imaju tokom trudnoće može da utiče na starenje ćelija kod dece bele rase. Studija je sprovedena od strane Univerziteta u Kaliforniji – San Francisko, a objavljena je 2. decembra u vodećem međunarodnom časopisu u oblasti psihijatrije i kliničke psihologije – Psychological Medicine.

Foto: Canva

Istraživači su pratili žene bele i crne rase, različite vrste stresova u različitom periodu njihovog života, a rezultati do kojih su došli su ih iznenadili.

Finansijski stres tokom trudnoće, poput gubitka posla i nemogućnosti plaćanja računa povezan je sa ubrzanim starenjem ćelija dece ali samo kada je u pitanju bela rasa.

Nefinansijski stresori, kao što su razvod ili smrt voljene osobe, nisu imali vidljiv efekat na ćelije dece bilo koje rase.

Efekat telomera – ubrzano starenje ćelija povezan je sa stresom u trudnoći

Ćelijska starost se može meriti dužinom telomera, zaštitnih DNK kapa na kraju hromozoma. Dužina telomera se prirodno skraćuje sa godinama, a kraći telomeri predviđaju raniji početak bolesti kao što su bolesti srca i dijabetes, kao i raniju smrt.

Efekat telomera kod bele dece primećen je samo za stres koji se javljao tokom trudnoće – ne u adolescenciji ili tokom celog životnog veka žena.

Zašto se javlja razlika u odnosu na rasnu pripadnost?

Istraživači su pratili 110 žena bele rase i 112 žena iz populacije crne raste, od perioda njihove trudnoće, kao i njihovo prvo dete sve do prosečno osam godina starosti deteta.

Za razliku od prethodnih studija koje su obuhvatale samo bele žene, ova studija je pratila približno jednak broj belih i crnih žena i to u periodu pre trudnoće, tokom adolescentnog perioda, a zatim tokom i nakon trudnoće. Žene uključene u studiju praćene su između 10 i 40 godina.

Istraživači razliku između žena bele i crne rase vide u strategijama suočavanja sa stresom. Takođe, navode da je potrebno ići dalje u proučavanju stresa i otpornosti na stres kod žena crne rase i proučiti druge moguće izvore stresa koje za njih mogu imati veći uticaj, a nisu obuhvaćeni u ovoj studiji.

Kako umanjiti stres u trudnoći

U zasebnoj studiji istih istraživača, objavljeni su rezultati koji pokazuju da intervencije koje uključuju tehnike povećanja svesnost mogu smanjiti stres i depresiju tokom trudnoće ali i da ovakvi antistres programi imaju efekat i godinama nakon trudnoće.

Žene sa niskim primanjima, u malim grupama od po 10 trudnica uključene su u osmonedeljnu intervenciju tokom trudnoće. Intervencija je uključivala vežbe za smanjenje stresa zasnovane na svesnosti posebno fokusirajući se na svesno jedenje, disanje i kretanje. Žene su takođe dobile dve telefonske sesije i grupnu sesiju nakon porođaja sa svojim bebama.

Rezultati ove studije pokazali su da jedan prilično jeftin i kratkotrajan tretman od svega osam nedelja tokom trudnoće može imati dugoročan efekat za dva ljudska bića.

Upravljanje stresom, pravilna ishrana i vežbanje u trudnoći donose višestruku dobit i umanjuju negativan uticaj stresa za majku i za bebu.

Podrška svim trudnicama je važna

Dobijeni rezultati studije ukazuju na važnost prenatalne podrške svim trudnicama. Pored toga, potrebno je identifikovati žene sa visokim nivoom toksičnog stresa i društvenih nedaća kako bi im se pružile intervencije koje se bave ne samo osećanjima stresa i depresije, već i rešavanjem pitanja siromaštva, finansijske nestabilnosti i nestabilnosti stanovanja.

Žene tokom trudnoće ne bi trebale da se suočavaju sa problemima koji su egzistencijalne prirode pa je finansijska podrška u ovom periodu ključna. Redovne naknade tokom odsustva sa posla, sigurnost u pogledu zaposlenja i obezbeđeno mesto stanovanja su osnova za sprečavanje dalekosežnih posledica stresa tokom trudnoće.

Autorka teksta: Jasmina Mihnjak, psiholog

Izvor: Bebac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama