Разлика у годинама између деце – која је идеална?

26 јуна, 2016

Разлика међу децом треба да буде толика да родитељи могу подједнако да им се посвете. И мала и велика разлика између деце има и својих предности и својих мана. Ипак, родитељи око тога не би требало много да се оптерећују, већ да схвате да је најбоља разлика она коју сами одреде и која им највише одговара.
decaПрема истраживањима, идеална разлика међу децом је од годину и по до две године. Са биолошке стране овај период је за мајку идеалан јер је прошло довољно времена од првог порођаја да се тело врати у нормалу, а опет је довољно „загрејано” за следећу трудноћу. Како статистика показује, то умањује ризик од превременог порођаја. Са социјалне стране, мала разлика међу децом обезбеђује да она буду блиска.
– Разлика од 18 до 24 мјесеца је веома добра зато што прво дете излази из примарне симбиозе са мајком, креће да упознаје свет и друге људе и тада најлакше прихвата све новине, па тако и принову у кући. Мајка је тад спремна за друго дете. За запослене жене је добро и то да у релативно кратком периоду бораве у кући са децом и могу после да се врате професији. Још једна предност мале разлике у годинама је у томе што деца заједно одрастају – објашњава психотерапеут Светланка Кнежевић.

Од 18. до 24. месеца

Родитељи никако не би требало да пореде децу. Немојте млађем детету све да попуштате док старије трпи, већ једнако третирајте обоје. Никако их не поредите, то може бити притисак за обоје.

Од друге године

Охрабрите старије дете да помаже око бебе. Немојте му рећи: „Не ради то беби, повредићеш је“, већ: „Нежно је мази по глави, она то воли“ нити „Не дирај, то је бебино“, већ „Хајде да дамо то беби“.

Више од четири

Мајка не би требало да тражи од старијег детета да пази на млађе нити да одговара за њега. За сваку његову помоћ наградите га у складу с годинама, од играчке до џепарца.

Разлике

Свако дете је јединствено. Чак и када имају исто васпитање и услове за живот, деца одрастају у различите људе и ту различитост треба поштовати. Посебно је опасно поредити децу.

Љубомора

Љубомора је нормална и неизбежни је део одрастања, али не треба је схватити олако. Ако љубомора поприми веће размере, може трајно да наруши блискост међу децом.

Сигурност

Дете у породици тражи сигурност, и то треба да добије. Када види да су родитељи ту и за њега и за брата или сестру, све је у реду. Ако усмерите децу да се међусобно штите, такав однос имаће читав живот.
Извор: Бебац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама