Razlike u odvikavanju od pelena kod dečaka i devojčica

15 avgusta, 2016

Jedna od većih prekretnica u razvoju deteta svakako je njegovo odvikavanje od pelena. Svako dete zahteva sasvim individualan pristup, odnosno ne postoji tajna uspeha osim truda i upornosti i roditelja i deteta. Donosimo vam razlike s kojima se roditelji susreću kod odvikavanja od pelena kod devojčica i dečaka.
nosaBez obzira na to koliko se trudili da decu vaspitavamo na isti način, uvek će se svako dete prvenstveno isticati po svom polu. Dečaci već od malih nogu pokazuju fizičku interakciju sa svetom, dok su devojčice oduvek bile znatno nežnije i osetljivije. Upravo zbog toga nervni sistem devojčica ranije sazreva, pa će i ranije osetiti potrebu za odvikavanjem od pelena.

Dečacima će trebati nešto više vremena i to je sasvim normalno. Teranje dece na odvikavanje od pelena pre nego su i sami spremni na to imaće kontra-efekt. Dečaci imaju slabiju koncentraciju pa će učenje novih veština biti znatno teže nego kod devojčica.

Odvikavanje kod devojčica

S devojčicama treba pričati o odvikavanju od pelena. Kupite zanimljivu knjigu koja će devojčicama zbog zanimljivih likova dati dodatnu motivaciju da prestane da nosi pelenu.

Devojčice imaju mnogo više pitanja nego što je to slučaj kod dečaka i potrudite se da pronađete zadovoljavajući odgovor na svako od njih.

Objasnite joj pravilan način brisanja nakon piškenja kako bi izbegli moguće infekcije.

Pohvalite je za svaki pokušaj odlaska na šolju, čak i ako ne uspe dovoljno brzo da stigne do nje.

Osuda u ovim slučajevima može bitno narušiti detetovo samopouzdanje, pa je nazadovanje gotovo zagarantovano.

Osmislite grafikon na kojem ćete beležiti uspeh u odvikavanju od pelena.

Odvikavanje kod dečaka

Umesto edukovanja pomoću knjiga, dečacima će mnogo zanimljivije biti učiti odvikavanje od pelena pretvaranjem obavljanja nužde u svojevrstan sport. U „tutu“ ili školjku ubacite „metu“. To može biti komadić papira, malo pene za brijanje ili obojene žitarice. Dete treba da pogodi određeni predmet prilikom mokrenja.

Kod dečaka je nazadovanje i zastoj u odvikavanju znatno češći i s tim se jednostavno treba pomiriti. Ako dete gubi interesovanje, pokušajte da ga motivišete. Ako ga odmah vratite u pelene odvikavanje će biti vraćeno na sam početak.

Kao i kod devojčica, izbegavajte grdnju. Pohvalite dete kada uspe, utešite ga ako se slučajno dogodi „nezgoda“.

Izvor: index.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Razlike u odvikavanju od pelena kod dečaka i devojčica

 1. Dragan Antić kaže:

  Neiskusne roditelje previše neadekvatnih saveta može još više da zbuni, a možete misliti dokle takvo roditeljsko ponašanje može dovesti ionako zbunjenu dečicu. Jednostavno… treba pustiti da se stvari odvijaju svojim prirodnim tokom. I kao što ovaj tekst na svom početku kaže, svako je dete priča za sebe. Mislim (ustvari sam duboko ubeđen u to) da odvikavanje od pelena nema nikakve veze sa polom deteta. Postoji mnoštvo okolnosti koje mogu uticati na ranije ili kasnije navikavanje na nošu, a o tome sam već i pisao u jednom tekstu http://localhost/symbiotica/zelena-ucionica/old/deca-pelene-hocu-da-piskim-gde-je-moja-nosa/. U svakom slučaju, sigurno je jedno: pre ili kasnije, Vaše će dete, ako je njegov razvoj normalan, samo odabrati trenutak kada će odbaciti pelene. U to ne treba sumnjati. I pre svega roditelji treba da budu smireni i opušteni, jer je svaka napetost negativna. Moj sin ima 2 godine i još uvek troši po 5 pelena dnevno. Voli nošu i sedi na njoj po pola sata i duže, ali samo piški u nju. A kaki isključivo u pelenu. Znam i jednu izuzetno pametnu i umiljatu devojčicu koja je starija od njega 3 meseca, a na nošu neće ni da sedne. I ona arči po 5 komada dnevno. Ali ono što je najbitnije – i ta devojčica i moj sin su srećni i nasmejani, imaju dobar apetit i redovnu stolicu. Deci je najvažnija RODITELJSKA LJUBAV I PAŽNJA, a te pelene će, pre ili kasnije, oni sami odbaciti 🙂

  1. Irena kaže:

   Bravo! Svaka cast

 2. Marijana kaže:

  Bravo !!! <3

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama