Разлике у одвикавању од пелена код дечака и девојчица

Једна од већих прекретница у развоју детета свакако је његово одвикавање од пелена. Свако дете захтева сасвим индивидуалан приступ, односно не постоји тајна успеха осим труда и упорности и родитеља и детета. Доносимо вам разлике с којима се родитељи сусрећу код одвикавања од пелена код девојчица и дечака.
nosaБез обзира на то колико се трудили да децу васпитавамо на исти начин, увек ће се свако дете првенствено истицати по свом полу. Дечаци већ од малих ногу показују физичку интеракцију са светом, док су девојчице одувек биле знатно нежније и осетљивије. Управо због тога нервни систем девојчица раније сазрева, па ће и раније осетити потребу за одвикавањем од пелена.

Дечацима ће требати нешто више времена и то је сасвим нормално. Терање деце на одвикавање од пелена пре него су и сами спремни на то имаће контра-ефект. Дечаци имају слабију концентрацију па ће учење нових вештина бити знатно теже него код девојчица.

Одвикавање код девојчица

С девојчицама треба причати о одвикавању од пелена. Купите занимљиву књигу која ће девојчицама због занимљивих ликова дати додатну мотивацију да престане да носи пелену.

Девојчице имају много више питања него што је то случај код дечака и потрудите се да пронађете задовољавајући одговор на свако од њих.

Објасните јој правилан начин брисања након пишкења како би избегли могуће инфекције.

Похвалите је за сваки покушај одласка на шољу, чак и ако не успе довољно брзо да стигне до ње.

Осуда у овим случајевима може битно нарушити дететово самопоуздање, па је назадовање готово загарантовано.

Осмислите графикон на којем ћете бележити успех у одвикавању од пелена.

Одвикавање код дечака

Уместо едуковања помоћу књига, дечацима ће много занимљивије бити учити одвикавање од пелена претварањем обављања нужде у својеврстан спорт. У „туту“ или шкољку убаците „мету“. То може бити комадић папира, мало пене за бријање или обојене житарице. Дете треба да погоди одређени предмет приликом мокрења.

Код дечака је назадовање и застој у одвикавању знатно чешћи и с тим се једноставно треба помирити. Ако дете губи интересовање, покушајте да га мотивишете. Ако га одмах вратите у пелене одвикавање ће бити враћено на сам почетак.

Као и код девојчица, избегавајте грдњу. Похвалите дете када успе, утешите га ако се случајно догоди „незгода“.

Извор: index.hr