Развој крупнe и финe моторикe кроз игру

11 марта, 2016

“Када се говори о моторичким вештинама, треба разликовати крупну и фину моторику.

Крупна моторика подразумева способност извођења покрета руку, ногу или тела са одређеном контролом. Активности које подстичу развој крупне моторике код деце су разне врсте игара на отвореном, игре лоптом, скакање, плесање, пливање или трчање.

С друге стране, фина моторика је способност да се праве прецизни ситни покрети руком уз задржавање добре координације између прстију и ока. Фина моторика се развија растом – од почетних неспретних покушаја детета да самостално користи кашику, покрети руке тј. шаке временом постају прецизнији, све до момента када дете може да узме оловку и да је контролише. За успешно овладавање процесом писања које дете чека у школи, потребно је најпре развити фину моторику мишића шаке и прстију. Дакле, фина моторика је од суштинског значаја за писање, што представља довољан разлог да се та вештина развија и код куће, много пре поласка у школу. Развој графомоторичке способности започиње у узрасту од 18 месеци и траје до поласка у школу.” (текст преузет из књге IQ детета – брига родитеља, аутора Ранка Рајовића)

Развој графомоторике код мале деце се може стимулисати кроз разне игре и вежбе:

Папир је одлично средство за вежбање: и беба у узрасту до годину дана зна да га исцепка, поготову ако је у питању папирна марамица (невероватно брзо ће и заборављену ролну папирног убруса исцепкати на ситне делове). Скупљање тих ситних папирића је одлична вежба за развој тзв. пинцетног хвата. Листање књиге, у каснијем узрасту савијање папира (прављење лепезе, једноставних оригами фигура)

Низање (то могу бити крупније перле, макароне, исечене разнобојне сламке)

Убацивање предмета у мали отвор (нпр. новчића у касицу, сламчица у пластишну флашицу)

Сецкање безбедним маказама, лепљење, прављење колажа

Цртање и писање (до треће године је за очекивати да цртежи више личе на жврљотине), бојење, писање прстом или штапићем по песку (у кућним условима може да послужи плех са брашном)

Мешење теста, пластелина

Подстицање самосталног храњења, свлачења и облачења

Пертлање, закопчавање дугмића

Затварање поклопаца, завртање (кармин, кутија од цедевите, пластична флаша са навртњем)

Слагање дрвених или меканих коцки (треба их сложити тако да одрже равнотежу – теже је него са класичним уклапајућим коцкама и значајније за развој фине моторике)

Слагање боцкалица

Ритмичке песмице уз које се тапка прстићима, на пример:

Овај прст је мама,
овај прст је тата,
овај прст је бака,
овај прст је дека,
овај прст је сека.

Први прст је палац, прави радозналац,
други право каже и никад не лаже,
а средњи је трећи, он је понајвећи,
четврти домали, прстеном се хвали,
а малић је најмањи, најслабији, најтањи.

Поред тога што ове активности доприносе развоју мишића шаке и развоју координације руке и ока, оне уједно доприносе и развоју концентрације детета.

Download (DOCX, 311KB)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама