Razvojne faze u prvoj godini života

31 marta, 2017

Svi znamo da deca prilikom odrastanja prolaze različite razvojne faze, a neke od najvažnijih se upravo dešavaju u prvoj godini života. Kako se taj razvoj odvija?

Mozak i ostale komponente nervnog sistema su pretpostavlja se najsloženiji deo tela. Sve pokrete, bez obzira da li oni voljni ili nevoljni kontrolišu određeni delovi mozga koji su zaduženi za motoričkih sposobnosti. Stalno postavljeno pitanje jeste šta uzrokuje da se određna faza (pokret) razvije? Različiti istraživači, naučnici smatraju da je ovaj segment razvoja zasnovan na genima. Zbog tih pretpostavka imamo i razvojne mape koji navode prosečni uzrast kada će se neka faza pojaviti i razviti. Tu pojavu u literaturi možemo sresti i pod nazivom genetski sat, preciznije objašnjeno to se navodi da naša tela imaju neki vremenski okvir (koji napominjem da nije kod svakog isti) koji je predviđen za tipičan neurološki razvoj koji samim tim olakšava razvoj motorike.

Rad sa decom ne može da utiče da oni pre “svog vremena” razviju ove veštine, jer je svako dete individua za sebe, ali mi možemo da stimulišemo njihov razvoj i usavršavanje. Takođe, na taj način deca mogu da povećaju svoje samopoštovanje i samopouzdanje.
Šta je detetu potrebno kako bi obezbedili stimulaciju razvoja?

Bezbednost

Jedna od najboljih stvari koje možemo da uradimo da pomognemo jeste da obezbedimo mesto gde oni mogu slobodno da istražuju, mesto gde oni mogu biti slobodni da oslobode svoju znatiželju i potrebu za kretanjem.

Senzorna (čulna) stimulacija

Sledeća stvar koju možemo da obezebedimo jeste stimulacija čula. Da bi pokret bio koordinisan potrebno je da se razvije senzorni deo nervnog sistema. Što su čula bolje razvijena, to su pokreti precizniji.

Ohrabrenje

Ko ne voli da čuje pozitivne komentare kada smo postigli nešto? Pohvala kada se nešto dobro uradi ili se postigne nešto veliko čini čuda za motivaciju i razvoj samopoštovanja. Podsticanje je takođe korisno kada dete pokazuje znake spremnosti da preduzmu sledeći korak. Nasmejana lica i uzbuđenje su u većini slučajeva nagrada koju deca zahtevaju.

Postizanje i razvoj motornih razvojnih faza može biti briga, ali u većini slučajeva je dovoljno da dete pratimo i da pratimo njegova interesovanja. Naravno, ukoliko imamo nedoumice ili se primete određena odstupanja uvek bi trebalo da pitate svog pedijatra koji će pomoći da se to reši. U suprotnom, pružanje stimulativnog okružnja je u dovoljno.

Na slici ispod možete videti glavne razvoje faze u prvih 12 meseci.

Izvor: pitajtedefektologa.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Razvojne faze u prvoj godini života"

  1. Jovica kaže:

    Moj sin sa pet meseci starosti uveliko trčkarao u hodalici, a sa devet meseci starosti je prohodao.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama