Развојне фазе у првој години живота

31 марта, 2017

Сви знамо да деца приликом одрастања пролазе различите развојне фазе, а неке од најважнијих се управо дешавају у првој години живота. Kако се тај развој одвија?

Мозак и остале компоненте нервног система су претпоставља се најсложенији део тела. Све покрете, без обзира да ли они вољни или невољни контролишу одређени делови мозга који су задужени за моторичких способности. Стално постављено питање јесте шта узрокује да се одређна фаза (покрет) развије? Различити истраживачи, научници сматрају да је овај сегмент развоја заснован на генима. Због тих претпоставка имамо и развојне мапе који наводе просечни узраст када ће се нека фаза појавити и развити. Ту појаву у литератури можемо срести и под називом генетски сат, прецизније објашњено то се наводи да наша тела имају неки временски оквир (који напомињем да није код сваког исти) који је предвиђен за типичан неуролошки развој који самим тим олакшава развој моторике.

Рад са децом не може да утиче да они пре “свог времена” развију ове вештине, јер је свако дете индивидуа за себе, али ми можемо да стимулишемо њихов развој и усавршавање. Такође, на тај начин деца могу да повец́ају своје самопоштовање и самопоуздање.
Шта је детету потребно како би обезбедили стимулацију развоја?

Безбедност

Једна од најбољих ствари које можемо да урадимо да помогнемо јесте да обезбедимо место где они могу слободно да истражују, место где они могу бити слободни да ослободе своју знатижељу и потребу за кретањем.

Сензорна (чулна) стимулација

Следећа ствар коју можемо да обезебедимо јесте стимулација чула. Да би покрет био координисан потребно је да се развије сензорни део нервног система. Што су чула боље развијена, то су покрети прецизнији.

Охрабрење

Kо не воли да чује позитивне коментаре када смо постигли нешто? Похвала када се нешто добро уради или се постигне нешто велико чини чуда за мотивацију и развој самопоштовања. Подстицање је такође корисно када дете показује знаке спремности да предузму следећи корак. Насмејана лица и узбуђење су у већини случајева награда коју деца захтевају.

Постизање и развој моторних развојних фаза може бити брига, али у већини случајева је довољно да дете пратимо и да пратимо његова интересовања. Наравно, уколико имамо недоумице или се примете одређена одступања увек би требало да питате свог педијатра који ће помоћи да се то реши. У супротном, пружање стимулативног окружња је у довољно.

На слици испод можете видети главне развоје фазе у првих 12 месеци.

Извор: pitajtedefektologa.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Развојне фазе у првој години живота"

  1. Jovica каже:

    Moj sin sa pet meseci starosti uveliko trčkarao u hodalici, a sa devet meseci starosti je prohodao.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама