Резултати ПИСА тестирања: Српски ђаци се нису прославили

3 децембра, 2019

Србија је на ПИСА тестирању, које је спроведено 2018. године, заузела 45. место, објављено је на подсајту ОЕЦД-а посвећеном овом тестирању.

Foto: Canva

На листи је рангирано 79 држава или економија. Прва два места заузимају Кина и Сингапур, преноси РТС.

Од земаља бивше Југославије, испред Србије су Словенија (21) и Хрватска (29), а ниже позиције заузеле су Црна Гора (52) и Босна и Херцеговина (62).

Задатке из читалачке, математичке, научне и финансијске писмености решавало је прошле године око 9.000 петнаестогодишњака широм Србије.

ПИСА тестирање спроводи се у целом свету на сваке три године, а Србија учествује од 2001.

На тесту 2012. године српски ђаци су заузели 43. место у конкуренцији 65 земаља, а 2015. године, због недостатка финансијских средстава, Србија није ни учествовала у истраживању.

Прошле године 79 држава или економија је учествовало у тестирању (Хонгконг, Макао, Кинески Тајпеј и Косово су посебно рангирани).

ПИСА тестирање је, иначе, програм Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Извор: Б92/Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Резултати ПИСА тестирања: Српски ђаци се нису прославили"

  1. Penzioner , prof.Jovan каже:

    Hocete reforme, hocete da vam se nastavnici bave administracijom, da deca vise rade samostalno, nego kao nekada, kreda, tabla i nast.rec budu amin. Hocete digitalnu nastavu. On line jos malo, pa sve ode u coravu stranu.Nekada smo bili u svetu neprikosnoveni ing.matematicari, strucnjaci mašinstva, u Mensi medju prvima, nase znanje se cenilo, jedan izdavac knjiga, a sada trt na vase standarde, ishode, korelacije, koje su mogle.u tri kolone da stanu, i bude sve kao nekada, kada su deca naucena izlazila iz skole. Sada ih tovarite nebitnim, pa.na kraju izadju iz skole, nepismeni, ne znajuci osnovno….Bravo, zapad vam je pomrsio.konce, pa nastavite sa reformama, i budite potcinjeni zapadu, jasno, trebaju im neznalice, jer su im plate male, pa.mogu da molerisu sa fak.diplomom, jer po Bolonji i sa privatnim fakultetama radjate neznalice za svet. Nastavite reformatori, eks.evaluatori, i ostali dokoni svete decu da nam obezvredjujete. Srecan sam jer sam vec 2 godine u penziji, izucio mnogo pametnih, vredelo je na stari nacin, sad ubiste sa glupim seminarima, Webinarima, domacim zadacima nastavnicima, tretirate ih kao nepismene, i zamorcice, a deca, avaj, hajmo grupni rad, hajmo samostalno da usvajamo, ma bre ljudi , uzmite se upamet. Batalite to, i vratite nastavu kao pre 30 godina, imali smo naucene lekare, sad vise ni to nista ne valja. Videcete dokle cete stici, ja sam svoju misiju zavrsio. A vi…..kako hocete, ali nece vam doneti rezultata. Bruka .

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама