Roditelji kao ključni faktor tretmana autizma kod dece

27 oktobra, 2016

Britanski lekari otkrili su prvu efektivnu metodu u lečenju autizma, pri kojoj su deca pokazala izuzetan i trajni napredak. U velikoj studiji Univerziteta u Mančesteru, stručnjaci su pokazali da roditelji mogu biti naučeni tehnikama kojima će pomoći deci u boljem komuniciranju.
autizam
U studiji su učestvovala 152 deteta koji pate od teškog autizma, a razultati su pokazali da su deca između druge i ćetvrte godine pokazala znatan napredak, piše Daily Mail.
Šest godina kasnije, kada su deca imala između 8 i 10 godina, deca čiji su roditelji učestvovali u studiji imala su za 27 odsto manje teškog autizma od one čiji roditelji nisu učestvovali.
Na početku studije, većina dece nije bila svesna ljudi oko njih i ignorisali su roditelje svaki put kada bi ih pozvali po imenu.
Ipak kasnije, čak i nakon pauze od pet godina bez intervencija terapeuta, neki od njih su toliko napredovali da običan posmatrač nikad ne bi primetio njihovo stanje, navode naučnici.

Pročitajte i Šta je autizam: Razgovor s autorom dokumentarnog filma o …

Kod dece tog uzrasta se obično stanje pogoršava, pa je rezultat ovog istraživanja zaista neverovatan, kako navode istraživači.
“Ukupni rezultat je impresivan i to smo shvatili čim smo videli rezultate“, rekao je Džonatan Grin sa Univerziteta u Mančesteru, koji je predvodio studiju i dodao da se ne radi o leku, ali da je tehnika pokazala trajan napredak.
“Deca kod koje se primetio veliki napredak će i dalje pokazivati simptome u varijabilnoj meri, ali smo pokazali da učenje roditelja da komuniciraju sa svojom decom može da doprinese poboljšanju na duge staze.“
Tehnika se zove Predškolska terapija komuniciranja za autizam (PACT) i pokazuje roditeljima kako da protumače i pokupe male znakove koje koriste njihova deca kada se igraju i kako da reaguju na njih na način na koji će ih ohrabriti da komuniciraju.

Pročitajte i Šta izaziva autizam |

Program, koji je trajao 12 meseci, uključivao je dvosedmične i onda mesečne sesije, u kojima su snimani roditelji i deca dok se igraju i analizirani obrasci komunikacija kod dece. Roditeljima su kasnije puštani snimci, minut po minut, kako bi im pokazali kako su njihova deca reagovala u različito vreme.
Zatim im je rečeno kako da utiču na njihovo ponašanje, tako što će u pravo vreme da ih ohrabre da komuniciraju s drugima.
Istraživači koji su sproveli studiju očekuju da će ovo rezultirati promenama u tretmanu autizma.
Izvor:  b92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama