Roditelji konačno mogu da pristupe ocenama u EsDnevniku

13 decembra, 2018

Sve škole u Srbiji koje su papirni dnevnik zamenile elektronskim, imaju sada mogućnost da roditeljima kreiraju naloge i podele šifre za pristup elektronskom dnevniku (EsDnevnik).

Kada će roditelji “klikom na miš” moći da prate izostanke i ocene svoje dece sada isključivo zavisi od ažurnosti škola. 

FOTO Novosti

Rukovodilac projekta “E prosveta” Bojan Radić kaže za Tanjug da je zacrtani rok bio da se do kraja godine roditeljima omogući pristup elektronskom dnevnuku, ali da su uspeli ceo posao da završe ranije.

“Sve škole koje su uvele elektronski dnevnik imaju mogućnost da roditeljima omoguće pristup ocenama. Kojom dinamikom će to da se radi sada isključivo zavisi od škole”, pojasnio je Radić i dodaje da roditeljske naloge za pristup evidencijama izdaju škole, prema dinamici koju same odrede.

Roditelji imaju pristup i mogu da vide samo ocene i izostanke svog deteta. Ocene će moći da prate sa dva dana zakašnjenja, jer su uvaženi predlozi psihologa i pedagoga da se deci da mogućnost da sami roditeljima saopšte ocene.

Projekat elektronskog dnevnika započeo je pilotom projektom u školskoj 2017/18. godini, sa 60 škola. Po završetku pilot projekta odlučeno je da se sve škole u Republici uključe u glavni projekat u školskoj 2018/19. godini.

Ocene svih učenika mogu da vide samo direktor škole i razredni starešina, dok ostali nastavnici mogu da vide samo svoje ocene, a ne ocene svojih kolega, a sve u cilju veće objektivnosti.

Prema planu obuka svih 1.764 osnovne i srednje škole (sa svim svojim isturenim odeljenjima) biče u sistemu najkasnije do 21. decembra 2018. godine. Do dana 30. novembra 2018. godine izvršene su obuke za 1.704 školu.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Roditelji konačno mogu da pristupe ocenama u EsDnevniku

 1. Ja kaže:

  Ne zavisi od ažurnosti škola, zavisi o vremenu kad su škole uključene u ovu divotu. Pošto ništa ne može na vreme, recimo od septembra, već od pola novembra pa onda sve unosi retroaktivno, a usput vodi i obični dnevnik, e, pa ne priznajem odgovornost ažurnosti! Videće kad svi stignemo pored svih obaveza da unesemo i poslednje slovo. Naravno, i kad u školama internet bude dovoljno brz i sve učionice budu imale kompjutere, pa da radimo na vreme i kad treba.

 2. B kaže:

  E, Šojići, Šojići …
  Ma može sve, i retroaktivno, samo da se zabeleži da je škola “krenula”. Neverovatna neobaveštenost vlada kada je u pitanju čuveni esDnevnik tako da se ista obilato koristi od strane onih koji su ga u obrazovni sistem ove države i uveli. Od škole do škole, u zavisnosti od uslova koji u njima vladaju, dešavaju se prave “vratolomije” kako bi se ostvarile “zamisli” onih koji po svaku cenu žele ovde da ubede javnost kako “sve lepo funkcioniše”. Iz tog razloga se po bazi esDnevnika “jaše”, kako ko stigne, kad stigne i odakle stigne, sve u cilju da škola “stane na spisak” kod Radića i društva i kako bi se uvećao broj škola koje su “pristupile projektu”.
  Zamislite samo kada bi bankarski službenik, na primer, poneo iz banke svu dokumentaciju i prijavio se na bančin server od kuće, sa privatnog računara, kako bi “vršljao malo” po bazi zbog toga što na poslu, za vreme radnog vremena nije stigao sve da uradi. U školama Srbije danas sve može, a samo zarad “rezultata projekta”, pa nastavnici nosaju dnevnike kućama kako bi iz istih prepisivali sadržaje u esDnevnik, da “ispoštuju zadate im rokove”, prijavljujući se vrlo često sa nedovoljno obezbeđenih ili potpuno neobezbeđenih računara.
  Sve se to dešava zarad interesa uskih grupa ljudi.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama