Родитељи купе беби оригинал старке. То је ок, иако беба нема појма о томе

12 јануара, 2018

Рoдитељи купе беби оргинал старке. То је ок, иако беба нема појкма о томе. Чак их и не користи. Не гази још увек. Патике коштају,можда, много. Патике ће трајати месец, два.

Своје прве старке, оригинал, обула сам у трећем разреду Гимназије, 17 година. Биле су тегет, и биле су нечије, па су постале моје. Нисам их дуго носила, не знам због чега.

Постала сам мама и природно желим својој беби најбоље.

Али шта је најбоље? Да ли су оригинал патикице за њу најбоље?!

Нису.

Да ли су она колица у висини браде са милион додатака за њу најбоље?!

Верујем да нису.

Маркирана гардеробица? Играчке по вртоглавим ценама?

Сумњам.

Нисам сигурна да ће се моја беба због свега набројаног осећати боље и да ће се више смејати.

Родитељи претерују, разумем то. Лако се упадне у замку.

Памтим снег и како нас тата умотане у ћебе санкама вози на крај села, код бабе и деде. Брат је седео назад, ја млађа напред.

Памтим врућ хлеб који смо куповали у оронулој пекари, када смо се враћали са станице где смо чекали маму с посла.

Памтим лутку Виду, тако сам је звала. Била је обична лутка са слепљеном косом коју ниси могао да четкаш.

Памтим блато и како га мешам у малим посудицама.

Памтим цртање у великој свесци А4.

Памтим мирис бабиних крпа и дедине приче из рата.

Памтим татино пијанство и дан кад је престао. Памтим како је и такав био најбољи тата. Памтим како смо, он припит и ја малена, заједно намештали кревет. Памтим како сам ишла с њим на мобе.

Памтим улице. И игре на улици.

Памтим купање дединог ловачког пса Доне са бабом. Дона је од шампона изгубила њух.

Памтим татину забринутост због мамине тромбозе. Памтим мамине сузе и мамин смех. Памтим како у самопослузи са 6 година сечем хлеб на пола и купујем павлаку и млеко. Хлеб узимам папиром. Памтим дедину кућу и двориште. Памтим како нас лети освежава водом из црева. Вриштимо и смејемо се и вичемо ” мене деда, менеее!!!”

Памтим реку и посекотину на левом стопалу. Памтим јогурт и паштету на хлебу и маму која их изнад бутине маже. Једемо модрих усана, мокри. Прсти су нам смежурани.

Памтим њихову прву свађу. Памтим тату кога боли чир. Памтим његове нервозе због тога. Памтим мајстора који у време инфлације каже ”отиш’о вам грејач!”. А грејач скуп ко ђаво, а пара нигде.

Памтим осећаје.

Не сећам се шта сам имала на ногама. Не сећам се у каквим колицама су ме гурали. Не знам дал су била нова или позајмљена, ни боју им не памтим.

Не сећам се квалитета одеће, нити да ли је била скупа.

Понека слика… осећај… понека слика… осећај, осећај, осећај… тек понека слика, осећај…

Љубав. Кроз додир и реч.

Аутор: Јована Кешански

Извор: Мамаклик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Родитељи купе беби оригинал старке. То је ок, иако беба нема појма о томе"

 1. S.Petrović каже:

  To je sve tačno što kažete,ali to je bilo neko “naše vreme”-znate.Sada deca više ne moraju i ne mogu da se sećaju pošto imaju na milione slika iz svakog ugla i iz svakog trenutka.Sada to toliko preovladava da oni siroti više ne mogu da budu svesni da li je nešto stvarno bilo ili se toga sećaju sa fotografije.
  Probajte i Vi da razmišljate o drugim periodoma Vašeg života na isti takav način kao što ste razmišljali o Vašem detinjstvu,pa baš napišite kakva su Vam sećanja!?Videćete i sami da se mnoooogo toga promenilo.I naša deca će pamtiti svoje detinjstvo na neki svoj način,a mi i Vi ćemo im pričati priče o našem detinjstvu kao što su nama naši pričali,a njima će to delovati mnogo daleko jer prosto ne mogu da shvate da je to uopšte tako bilo u bliskoj prošlosti….Ja se trudim da svojoj devojčici pokažem prave vrednosti,a ujedno i da prati svet oko sebe.Ona ipak živi u današnjici i moramo se boriti sa današnjim izazovima koji nam predstoje.Vi ste od starki i kolica otišli skroz…daleko….Mnogi to kupe zato što su preslatke tako sićušne,a ipak su prave .Kolica birate da su udobna i vama i bebi,a posle ih nekome date ili prodate.Za sve postoji rešenje.Današnje vreme nam mnogo toga nudi zato što se čovečanstvo borili stalno da postiže više,a to što je sve otišlo prebrzo predaleko e pa za to nismo krivi mi obični pojedinci….
  Pretpostavljam da i Vi kada birate za svoje dete pamučnu bluzicu ili kinesku najlonsku bluzicu ipak odaberete onu pamučnu pa neka je i 5 puta skuplja.Lep Vam je tekst ali je naslov mogao biti drugačiji.
  Ne branim ni Vašu stranu mišljenja,a ni drugu stranu ali nije bas tema obrađena kako treba.
  Sve najbolje Vama i Vašoj porodici!
  A što se Vaših drugih sećanja tiče (iz drugih perioda života) i ako ih ne napisete,verujte da mogu da ih zamislim jer sam na isti način kao Vi analizirala moje periode života.Rođena sam 1983.god ako Vam nešto znači.
  Sve najbolje!!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама