Budući vođa ili razmaženko koji hoće da je sve po njegovom? Evo kako da ih razlikujete

oktobar 28, 2019

Da li ste se našli u situaciji da vaše trogodišenje dete traži od vas nešto s takvom energijom i ubedljivošću, da se prosto čudite odakle potiče sva ta dovitljivost u njemu? Kako dete nastavlja da insistira, takvo ponašanje prestaje da vam bude slatko, a onda zatičete sebe kako bespomoćno pokušavate da obuzdate njegovu potrebu da stalno traži nešto od drugih. Dete traži od druge dece da se igraju po njegovim pravilima, a pravila pokušava da nametne i odraslima.


Ako je dete tri, četiri godine staro i prepoznajete ovakav vid ponašanja kod njega, možda tu ipak ima nešto pozitivno što ne bi trebalo sputavati previše rano. Možda je vaše dete budući organizator, vođa, kapetan, koji će doneti dobro ovome svetu.

Kako razlikovati komandanta od vođe? Već sa šest, sedam godina tu razliku možete uočiti. To su godine kada se kod dece rađa empatija i kada možete prepoznati ko je komandant a ko vođa.

15 osobina koje karakterišu buduće vođe

1. Vođa zna gde su granice. Nakon nekog vremena vođa prepusti drugome da predloži pravila igre ili bar pravi kompromise.

2. Vođa već u četvrtoj godini ima nekog obzira prema željama drugih. On će prestati da insistira na svojim pravilima ako vidi da je neko zbog toga tužan.

3. Vođe gaje određenu uzdržanost. Oni potiskuju svoje želje da kontrolišu druge, i demonstriraju osećajnost i razumevanje za želje drugih ljudi.

4. Vođe su iskrene u svojim željama i ne pokušavaju da manipulišu drugima promenama pravila igre samo da bi dobili ono što žele.

5. Vođa zna kako da ostane vedar i kada ne dobije ono što želi.

6. Vođa zna kada treba da stane i sasluša nekog drugog.

7. Vođa u detetu ne iskorišćava stidljivu i ćutljivu decu.

8. Vođe su entuzijastične i druželjubive, ali sklapaju prijateljstva sa pasivnijim osobama.

9. Vođe vremenom manje zahtevaju od drugih a više od sebe. Oni su radni i istrajni.

10. Vođe mogu biti iskrene, ali ne povređuju ljude u toj svojoj iskrenosti.

11. Vođa razmišlja unapred, pre nego što uradi nešto.

12. Vođe vole da budu u centru pažnje, ali ne na uštrb drugih.

13. Vođe prihvataju dobre ideje drugih.

14. Vođa koristi svoj instinkt da ostvari ciljeve.

15. Vođa je dominantan, ali zna kako da ostane voljen.

Dakle, ako vaš predškolac „šefuje“ svojim drugarima, pitajte ga da li je razmislio o tome kako se druga deca osećaju kada igraju po njegovim pravilima. To za njega može biti novi pojam i novo pitanje, na koje neće znati da odgovori, ali zato vi pokušajte da ga dovedete do pravog odgovora. Usmeravajte ga i ne kažnjavajte za nešto što može biti osnov za kasnija dostignuća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Budući vođa ili razmaženko koji hoće da je sve po njegovom? Evo kako da ih razlikujete"

  1. Joe kaže:

    Mali problem je što prave buduće vodje ne pršte od svih ovih vrlina. Samo ako vidite da vaše dete slušaju druga deca ima šanse da bude vodja.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama