Roditelji ne treba da brinu što njihova beba nikako da prespava noć

5 februara, 2021

Mladi roditelji obično očekuju previše, naročito kada je reč o navikama i rutini kod beba. Tako se mnogi iznenade što njihova šestomesečna beba još nije prespavala noć.

Ali, uspostavljanje nekog ujednačenog ritma je malo složeniji proces, kada je reč o spavanju.

U jednoj studiji objavljenoj u magazinu Sleep Medicine, istraživači su zamolili majke da vode dnevnik spavanja svojih šestomesečnih beba u periodu od dve nedelje. U proseku, majke su zabeležile da su tokom te dve nedelje njihove bebe spavali šest sati u kontinuitetu pet puta, a osam sati u kontinuitetu tri puta. Ipak, polovina beba nije nijednom prespavala osam sati bez buđenja.

Efekti dojenja i spavanja s roditeljima

Istraživači su takođe otkrili da su neki postupci roditelja uticali na rutinu spavanja kod beba. Na primer, bebe koje su dojene i one koje su spavale sa nekim češće su se budile. Ovakav rezultat pokazala su još neka istraživanja, ali uz još jedan detalj – majke koje doje svoje bebe i spavaju s njima sklonije su tome da osete i lakše primete pokrete ili buđenje deteta u toku noći, pa čak i ona buđenja koja nisu nužno problematična i možda ne zahtevaju neku reakciju.

Roditelji su često izloženi brojnim kontradiktornim informacijama kada je reč o bebama i njihovom snu. Ne bi trebalo da ih brine što dete u određenom uzrastu još ne može da prespava noć bez buđenja jer se obrasci spavanja bitno razlikuju.

A ovde možete pročitati do kog uzrasta je deci potreban popodnevni san.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama