Родитељи не треба да брину што њихова беба никако да преспава ноћ

5 фебруара, 2021

Млади родитељи обично очекују превише, нарочито када је реч о навикама и рутини код беба. Тако се многи изненаде што њихова шестомесечна беба још није преспавала ноћ.

Али, успостављање неког уједначеног ритма је мало сложенији процес, када је реч о спавању.

У једној студији објављеној у магазину Sleep Medicine, истраживачи су замолили мајке да воде дневник спавања својих шестомесечних беба у периоду од две недеље. У просеку, мајке су забележиле да су током те две недеље њихове бебе спавали шест сати у континуитету пет пута, а осам сати у континуитету три пута. Ипак, половина беба није ниједном преспавала осам сати без буђења.

Ефекти дојења и спавања с родитељима

Истраживачи су такође открили да су неки поступци родитеља утицали на рутину спавања код беба. На пример, бебе које су дојене и оне које су спавале са неким чешће су се будиле. Овакав резултат показала су још нека истраживања, али уз још један детаљ – мајке које доје своје бебе и спавају с њима склоније су томе да осете и лакше примете покрете или буђење детета у току ноћи, па чак и она буђења која нису нужно проблематична и можда не захтевају неку реакцију.

Родитељи су често изложени бројним контрадикторним информацијама када је реч о бебама и њиховом сну. Не би требало да их брине што дете у одређеном узрасту још не може да преспава ноћ без буђења јер се обрасци спавања битно разликују.

А овде можете прочитати до ког узраста је деци потребан поподневни сан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама