Рајовић: Родитељи неоправдано пребацују кривицу на институције

Угледни стручњак за рани развој деце др Ранко Рајовић, бивши председник Менсиног светског одбора за даровиту децу, био је гост Kажипрста на ТВ Б92. Он је у разговору с новинарком ТВ Б92 Сузаном Трнинић апеловао на родитеље да не стављају свој комодитет испред дечјих потреба, али и да из љубави не претерују и не стављају дете под “стаклено звоно”.

“Не дозвољавамо деци да скачу и падну. Зато се после дешава да дете пада на главу, а не зна да испред себе треба да стави руке”, објашњава др Рајовић.

“Дете треба да научи да падне до две, три године, ако тада не научи, када ће?”

“Друго је што нећемо да трчимо за дететом. Лакше је ставити дете у колица, а дете треба да се креће. И што је најгоре, да нам дете не би скакало по глави, купимо телевизор, не дозвољавамо да му буде досадно. Имамо ситуацију да дете неће да жваће, па му мама исече храну ситно.”

Рајовић истиче да досада покреће неке важне ствари: креативност, размишљање, повезивање. Када нема досаде дете не уме да се избор с тим. Имате ситуацију да дете ако не може одмах да реши проблем, неће ни да га решава. Значи, праг толеранције нула. Доступност електронских уређаја код малишана блокира тај процес, јер им је све доступно на дугме. Ако родитељ не пази, дете ће цену свега платити касније.

“Мозак се развија у покрету, а посао детета је да се креће. Посао родитеља је да дете буде што спретније и окретније. Деца су заробљена у виртуелном свету”, каже др Рајовић.

“Кад смо ми били мали, како смо се играли? Па, идемо пет километара да се играмо, па се враћамо пет километара. Или, киша пада три дана, бацамо лопту о зид по петнаест минута и ништа нам није фалило. А деца данас кад хоће да се играју притисну дугме и оду у виртуелни свет”.

“Kада дете једном уђе у тај свет, из тога га је тешко извући. Родитељ је ту да направи границе. Децу треба да вратимо у паркове, а не да седе сваки дан по три-четири сата.”

Он је истакао да родитељи неоправдано пребацују кривицу на институције, иако деца у кључном периоду развоја, дакле до пете или шесте године, највише времена проводе с њима. Зато сматра да је потребно да родитељи прихвате одговорност за развој свог детета.

Сматра да је и нашем образовном систему потребна коренита промена.

“Фокус учења не треба да буде на простом репродуковању. Морамо да научимо децу да мисле”, рекао је он.

Снимак гостовања можете погледати на страници B92.net