Родитељи, престаните да радите све за свог тинејџера. Он треба да уме да укључи веш машину, закаже преглед, скува једноставан ручак

Foto: Canva

Да ли икада радите ствари за свог тинејџера које је савршено способан да уради сам? Знам да ја радим!  У ствари, радим за своју децу вероватно много више него што би требало.

Родитељи смо. Маме нарочито имају жељу да заштите, да мало олакшају живот својој деци и да покажу љубав кроз „чињење“ и „давање“. За мене (и многе друге маме које познајем), то је један од начина на који показујем љубав својој деци.

И можемо ли се сви сложити да у већини случајева живот тинејџера није лак? Они су под лудим притиском да буду добри ђаци, успешни у спорту и другим активностима којима се баве, да направе савршену биографију на факултету, да имају пуно пријатеља и да имају активан друштвени живот, и тако даље, и тако даље.

Данас је то МНОГО за децу. Дакле, потпуно је разумљиво да желимо да ублажимо притисак и ослободимо део њиховог стреса када се осећају преоптерећено.

Али као и све остало у животу, превише добрих ствари никада није добро.

Истина је да својој деци не чинимо никакву услугу тиме што превише олакшавамо живот. Наравно, увек ћемо показивати љубав тако што ћемо с бринути о нашој деци и бити њихов „план Б“ када живот постане тежак, али морамо да их припремимо сада да касније не оду на факултет или у стварни свет потпуно неупућени (и забринути) у то како да управљају свакодневним животом као одрасли.

Дакле, родитељи… чак и ако ваши тинејџери кукају због тога (јер хоће), жале се (јер вероватно хоће), ево неколико ствари које бисте могли да почнете да дозвољавате да раде сами.

1. Веш

То није ракетна наука. И, не треба толико времена да се посао уради. Чак и најзапосленији тинејџери могу да баце гомилу веша у машину за веш суботом ујутру пре него што излете кроз врата на игру или било коју активност. Нека науче како да одвоје одећу (већина деце обично баца све у машину за прање веша без обзира на боју или тканину), колико детерџента да користе, како да уклоне мрље, кад се која температура воде користи и када да убаце веш у сушилицу, а кад да га окаче на жици. Можда ће помоћи да им покажете неки видео или трик са Тик Тока или Јутјуба, уместо да им објашњавате – знамо какви су тинејџери!

2. Кување једноставних јела и грицкалица

Да, тинејџери су способни да направе више од кувања јајета и прављења сендвича. Почните тако што ћете им дозволити да изаберу 3-5 рецепата које воле и научите их како да их припреме. Затим, пустите их да се навикну да праве те рецепте и савладају неколико кухињских вештина и да се надовезују на те рецепте сваких неколико месеци. Док ваши тинејџери оду на факултет, они ће знати како да направе гомилу рецепата, а ви ћете бити мирнији јер ћете знати да неће тамо гладовати.

БОНУС: Док учите вашег тинејџера да кува можете провести квалитетно време у кухињи заједно уз разговор, смех и забаву.

3. Одржавање своје собе чистом

Не мора да буде савршено и сви знамо да живот постаје ужурбан, тако да је одржавање беспрекорне спаваће собе или купатила неразумно очекивање. Ипак, ваш тинејџер мора да зна како да правилно намести кревет, мења постељину, чисти купатило, усисава, брише прашину и чисти кухињу (или, у најмању руку, како да стави судове у машину за прање судова и очисти радну плочу).

Не дозволите да ваш тинејџер буде онај досадни цимер који нема појма како да уради било коју од ових ствари. (Били бисте шокирани колико деце никада нису научили како то да раде.)

4. Заказивање сопствених прегледа

Да ли ваш тинејџер полуди када га замолите да закаже преглед код доктора или зубара? Многи тинејџери данас су навикли да раде ствари на мрежи, па им је изузетно непријатно када морају да разговарају „уживо“ са стварним човеком којег не познају.

Будите ту да их научите кроз то првих неколико пута како би се могли ослонити на вас ако/када их неко питање збуни.

5. Управљање временом

Да ли стално подсећате свог тинејџера да је време да крене у школу, да је време да престане да игра видео игрице да би се побринуо за кућне послове или да је време да оде у кревет, јер треба да устане рано? Време је да престанете да будете његов лични асистент (и сигурносна мрежа) и почнете да га пуштате да научи да управља сопственим временом.

Одмакните се и пустите да повремено направе пропуст. За њих је далеко боље да уче сада са мањим последицама него касније са много већим последицама.

6. Основно банкарство/управљање новцем

Не шаљите своје дете у свет без познавања основних вештина управљања новцем. Научите га како да отвори штедни/чековни рачун, како функционишу дебитне картице, о скривеним (лудо високим) каматним стопама на кредитним картицама, како да остану без дугова, како да прате свој кредитни резултат, онлајн банкарство, па чак и како да напишу чек. Научите га како и зашто да штеди и како да прати своје трошкове за краткорочне и дугорочне циљеве.

7. Куповина намирница и других основних потрепштина

Да ли ваш тинејџер зна како да изабере добре производе или да тражи акцијску понуду за пилетину? Да ли схвата да може да уштеди новац одабиром производа мање познатих робних марки у односу на чувене брендове? Или да постоје предности коришћења апликације за куповину у продавници да бисте остварили додатну уштеду?

Одвојите време да своје тинејџере одведете у куповину како бисте могли да их научите основама и на крају их пошаљите да сами обаве куповину.

8. Комуникацијске вештине, бонтон и тинејџери

Да ли ваш тинејџер зна како да реши конфликт мирно и конструктивно? Да ли зна како да се заложи за себе и да ефикасно саопшти своје потребе и жеље? Да ли зна како да води разговор са одраслом особом коју не познаје добро? И да ли зна основне манире и бонтон?

Наши тинејџери такође много уче гледајући нас како комуницирамо са комшијама, другим родитељима и члановима шире породице, па искористите те друштвене ситуације као тренутке за учење. А када ваш тинејџер има проблем са учитељем или тренером, дозволите му да директно комуницира са њима, уместо да се умешате. Мора да вежба те вештине.

9. Свест о личној безбедности

Свет је другачије место него када смо ми одрастали. Као родитељи, понекад се осећамо као да опасност вреба иза сваког ћошка због чега се стално бринемо за своју децу. Зато их сада морамо научити да буду свесни свог окружења, шта да раде када се осећају угрожено и да се држе подаље од осетљивих и опасних ситуација. Углавном, учећи их да верују својим инстинктима. Ако се нешто чини како треба, обично није!

10. Брига о себи/вештине управљања стресом

Студије показују да тинејџери данас нису само под већим стресом од претходних генерација, већ су у многим случајевима и под већим стресом од својих родитеља. (Колико је то тужно?)

Колико год да је тешко носити се са стресом, што пре науче да управљају њиме и схвате да је у реду да се повремено „одјаве“ (када је то разумно и могуће) биће им боље. Биће. Научите их техникама опуштања. Покажите зашто је вежбање добро за њихово физичко и ментално здравље и како хобији могу да их смире и олакшају стрес.

Постоји толико много других ствари којима можемо да научимо нашу децу, укључујући основну прву помоћ, основно одржавање аутомобила, како да се облаче прикладно за различите прилике, како да напишу CV и да се понашају током интервјуа и још много тога.

Не само да ћете припремити вашег тинејџера за дан када напусте породични дом, већ му помажете да негује независност и самопоуздање. Не очекујете савршенство. Све док се труди и учи из својих грешака, расте и постаје све боље припремљен за одрасло доба.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.