Roditelji, umesto što učite decu da se ne ljute, naučite ih KAKO da pokažu ljutnju

septembar 8, 2022

I dok je do pre nekoliko decenija bio široko prihvaćen stav da je detetu potrebno samo da bude nahranjeno, presvučeno i čisto, sada nam je svima jasno da čak i deca koju redovno hrane i presvlače mogu biti zanemarena. Ne fizički, već emocionalno. Ta deca toga uglavnom nisu svesna i trude se da svoj bol prikriju i nastave dalje.

Naš zadatak kao roditelja je da deci pružimo i emocionalnu podršku i pomognemo im da nauče da upravljaju svojim emocijama. To nije uopšte teško uraditi, a za dete će biti od velike koristi kroz čitav život.

10 stvari kojima bi trebalo da naučite decu, da bi mogli da upravljaju svojim emocijama

1. Pitajte ih da vam kažu kako se osećaju

Ohrabrite ih da vam pokažu svoje emocije. Dopustite im da se izraze, čak i ako vama to ne prija. Kad vam se čini da ih nešto muči uvek pitajte. Kad kažu šta je, čak i ako vam se čini da su jako pogrešili, ne osuđujte. Sve što ćete time dobiti je da sledeći put problem sačuvaju za sebe.

2. Ne dozvolite nikad da pomisle da je to što osećaju znak da s njima nešto nije u redu

Vaša deca ne mogu zaustaviti svoje emocije. One su naprosto tu. I samo zbog toga što mi, odrasli, mislimo da je njihova reakcija na nešto neprimerena, ne znači da su neprimerena i osećanja. Svako dete je jedinstveno biće i na to bi sebe trebalo da podsećamo svakog dana.

3. Učite ih da PREPOZNAJU osećanja

Važno je da posvetite vreme tome da decu naučite da imenuju osećanja. Da razlikuju tugu od ljutnje, ljubomoru od besa. Nemojte pustiti samo da stvari idu svojim tokom jer je to uvek put na kom dete lako može pomisliti da ta njegova osećanja nisu na mestu.

4. Ne uništavajte njihovu individualnost

Dozvolite im da se izraze i ne stajte na put njihovom upoznavanju sebe. Ako žele da obuku crveni šorc i zeleno-žutu majicu, neka obuku. Ne terajte ih da budu slika kakvu vi želite da vidite.

5. Govorite im o svojim osećanjima

Kada nešto osećate, to detetu jasno komunicirajte. Imenujte osećanja da bi dete videlo da se i vama dešavaju osećanja koja ono proživljava.

6. Uvek radite na tome da stvore pozitivnu sliku o sebi

Podsećajte decu uvek iznova koliko je važno da kod sebe vide i vrline. Kada su uznemireni ili pod stresom, moraju u tim momentima umeti da pogledaju sebe iz pozitivnog ugla i da se podsete da će sve opet biti dobro. Moraju biti ustanju da se sami motivišu da ustanu i krenu napred.

7. Ohrabrite ih da se izraze kroz umetnost ili na druge alternativne načine

Dozvolite im da imaju svoj ventil. Neko se najbolje izražava kroz muziku, neko crta, a nekom prija da ode na trening. Ali se pobrinite da imaju nešto i da to nešto bude njihov izbor, ne vaš. I da bude IGRA, ne obaveza.

8. Govorite im o tome kako se vi suočavate sa svojim emocijama

Deca treba da znaju da vi, kao najvažnije osobe u njihovim životima, radite na svom emocionalnom razvoju. Neka vide da radite na tome da se sa svojim osećanjima suočite na pravi način i da vam je to važno. Treba da znaju da skrivanje i potiskivanje emocija nije rešenje.

9. Budite im uzor, tako što ni sami nećete prenaglašeno reagovati i gubiti strpljenje

Najvažnije – budite dobar primer. Ne možemo očekivati da dete radi na kontroli svojih emocija, ako sami nismo spremni da izbrojimo do 10 u situaciji kada nas nešto izbaci iz koloseka. Ako ste vi u stanju da kontrolišete svoje emocije, biće i dete u stanju da kontroliše svoje.

10. Koristite knjige, crtane filmove i druge stvari koje dete voli da ih učite o emocijama

Junaci koje vole ili knjige koje rado čitaju pred spavanje odličan su alat za učenje o emocijama. Tako je deci lakše da se povežu i da razumeju. Ako u crtanom filmu vide nekog ko je tužan, pitajte ih šta misle, kako se taj neko sad oseća. Šta može da uradi da bi mu bilo bolje? Prođite s njima kroz emociju i pobrinite se da razumeju da je svako osećanje u redu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama