Roditeljska doslednost

30 avgusta, 2013

1012864_480499882041550_861468171_n
Biti roditelj je zahtevan posao za čitav život. Uloga roditelja je da se brine, neguje, vodi i usmerava dete u svakoj fazi odrastanja. Doslednost je važan segment roditeljstva, koji može biti zahtevan za roditelja, ali dugoročno gledano, izuzetno koristan za diete (i za roditelje)
Šta je doslednost?
Biti dosledan ne znači biti strog ili oštar. Biti dosedan je raditi i zahtevati stvari na isti način uviek i svaki dan. To znači da trebate postaviti jasna pravila i držati ih se bez obzira na način kojim diete pokušava izmeniti pravilo: plačem, ljutnjom osmehom ili poznatom rečenicom: „Mama, molim te, samo ovaj put!“
Postavljanje baznih pravila:

Pre nego se ukrcate na voz doslednosti, morate postaviti pravila i granice za svoju decu. Granice su stvari kao što su:
– Što dijete sme raditi i gde,
– Kakvo se ponašanje očekuje i dopušta,
– Čega se dete može igrati i kada.
Ove granice treba povući na jasan i razumljiv način i uvek ih se držati, ali kroz pozitivan stav. Izbegavajte koristiti negativne izjave kao što su: „Ne smeš to raditi“, „Ne smeš tamo ići“ ili „Nikada se ne igraj sa tim“. Negativne izjave dete ne može jednostavno razumeti jer mozak deteta funkcioniše fotografski, kroz slike koje zamišlja, a zamisliti tako izrečenu zabranu zaista nije jednostavno. Umesto toga fokusirajte se na ono što dijete želi i što je dopušteno i prihvatljivo, tako da pozitivne slike dozvoljenog ponašanja budu primarne.
Razumna i odgovarajuća pravila
Pravila i granice bi trebali biti prilagođeni dobi deteta, tako da ih dete može razumeti i prihvatiti. Ukoliko to nije slučaj, dete može osetiti frustraciju i početi se ponašati upravo suprotno, buntovnički, iz prostog razloga što ne razume pravilo. Objasnite pravila rečima koje su razumljive za vaše dete, zavisno od starosti deteta. Neka ih ponovi i postavi pitanja ako je nešto nejasno.
Ne kršite vlastita pravila
Ako se ne držite svoje reči, i dete i vi ćete trpeti posljedice. Dijete će tako naučiti da je u redu promeniti mišljenje, prekršiti obećanje, uraditi nešto nedozvoljeno ili opasno. To se naročito odnosi na tinejdžere koji često krive roditelje jer im nisu postavili jasne granice ili su prekršili sopstvena pravila.
Promena pravila i granica
Kako dete postaje starije i odgovornije, pravila i granice treba prilagoditi i ažurirati. Objasnite im zašto ste ih promijeniti, posebno ako su različiti za braću i sestre.
Dosednost zahteva istrajnost i čvrstu volju, a to je upravo ono čemu želimo naučiti našu decu, zar ne?
Izvor: roditeljstvo.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama