Родитељска доследност

1012864_480499882041550_861468171_n
Бити родитељ је захтеван посао за читав живот. Улога родитеља је да се брине, негује, води и усмерава дете у свакој фази одрастања. Доследност је важан сегмент родитељства, који може бити захтеван за родитеља, али дугорочно гледано, изузетно користан за диете (и за родитеље)
Шта је доследност?
Бити доследан не значи бити строг или оштар. Бити доседан је радити и захтевати ствари на исти начин увиек и сваки дан. То значи да требате поставити јасна правила и држати их се без обзира на начин којим диете покушава изменити правило: плачем, љутњом осмехом или познатом реченицом: „Мама, молим те, само овај пут!“
Постављање базних правила:

Пре него се укрцате на воз доследности, морате поставити правила и границе за своју децу. Границе су ствари као што су:
– Што дијете сме радити и где,
– Какво се понашање очекује и допушта,
– Чега се дете може играти и када.
Ове границе треба повући на јасан и разумљив начин и увек их се држати, али кроз позитиван став. Избегавајте користити негативне изјаве као што су: „Не смеш то радити“, „Не смеш тамо ићи“ или „Никада се не играј са тим“. Негативне изјаве дете не може једноставно разумети јер мозак детета функционише фотографски, кроз слике које замишља, а замислити тако изречену забрану заиста није једноставно. Уместо тога фокусирајте се на оно што дијете жели и што је допуштено и прихватљиво, тако да позитивне слике дозвољеног понашања буду примарне.
Разумна и одговарајућа правила
Правила и границе би требали бити прилагођени доби детета, тако да их дете може разумети и прихватити. Уколико то није случај, дете може осетити фрустрацију и почети се понашати управо супротно, бунтовнички, из простог разлога што не разуме правило. Објасните правила речима које су разумљиве за ваше дете, зависно од старости детета. Нека их понови и постави питања ако је нешто нејасно.
Не кршите властита правила
Ако се не држите своје речи, и дете и ви ћете трпети посљедице. Дијете ће тако научити да је у реду променити мишљење, прекршити обећање, урадити нешто недозвољено или опасно. То се нарочито односи на тинејџере који често криве родитеље јер им нису поставили јасне границе или су прекршили сопствена правила.
Промена правила и граница
Како дете постаје старије и одговорније, правила и границе треба прилагодити и ажурирати. Објасните им зашто сте их промијенити, посебно ако су различити за браћу и сестре.
Доседност захтева истрајност и чврсту вољу, а то је управо оно чему желимо научити нашу децу, зар не?
Извор: roditeljstvo.com