Родитељство током празника: Оно што оставите деци испод јелке НИЈЕ најважније

Док празници стижу, на својствене начине их проживљавају и деца и одрасли. Из угла детета, целокупна празнична атмосфера може да буде доживљена на различите начине, сходно узрасту и околностима у којима се породица налази. Не треба прећутати ни чињеницу да дететов доживљај празника и претпразничних припрема не мора да буде позитиван. Велик број деце не дели ту радост која је донекле и наметнута као друштвено очекивање. Овај период године је обележен истицањем породичних вредности, културом даривања, а неретко и обичајима да се покажу гламур сјај и материјално богатство. А у томе се многа деца не проналазе, као ни многи родитељи.

Било како било, у периоду око божићних и новогодишњих празника није на одмет подсетити се неких важних савета који се тичу комуникације са дететом.

Све за дете, само за дете

Презаштићивање од стране родитеља уме да буде врло изражено. Примера ради, у силној жељи да децу максимално (па и преко својих могућности) обрадују и сместе у центар пажње, родитељи дају све од себе да припреме поклоне и обаве велику празничну куповину. Дете неретко постаје само пасивни субјект коме се изненађења приређују, коме се поклања и износи све на готово. Може грубо да зазвучи, али, развојно гледано, то је лажна услуга. Уместо тога, за развој детета би много значајније било укључити дете у поједине аспекте као што је куповина ситница и поклона за друге. То на посебан начин даје детету активнију улогу, прилику за истраживање, али и прилику за прихватање одговорности и изазова. Ако се притом о корацима, планирању и одлукама дискутује и дете се пита за мишљење, читаве припреме задобијају другу димензију.

Равноправно

Не само када са малишанима разговарате и планирате, него и када са њима делите послове, они се осећају сигурно и уважено. Нека деца никада нису китила јелку у својој кући или простору у ком бораве. Мали број деце бира украсе или распоред новогодишње декорације. У чему је онда поента?

Уместо тога, требало би дете упутити у обављање свакодневних припремних активности. Образлажите како се намешта или прави нешто, како се уклапају предмети које користите и зашто сте баш њих одабрали, а не неке друге итд. Изненадићете се када будете чули да дете има мишљење о свему томе.

Одговарајте притом на дечја питања. То је од огромног значаја.

Дечја питања нису глупа ни бесмислена и не постављају се са циљем да доведу родитеља до изнемоглости и фрустрације. Зашто одбројавамо за Нову годину? Како Деда Мраз стиже на сва места истовремено? Како настаје ватромет? Где одлазе писма са новогодишњим жељама? Будите стрпљиви. Потребно је да дате одговор да би дете даље развило сопствени систем уверења. Испоштујте тај систем и помозите да га изгради. Можете чак и да поставите самом детету додатна питања па да заједнички дођете до одговора и увида.

Креативност изнад свега

У складу са активностима у оквиру празничних припрема, колика год да је журба или еуфорија у питању, не треба заборавити да је за децу најважније да игра и стваралаштво буду уткани. То је свакако пожељно, али и изводљиво.

Рецимо, уместо куповине украса или поклона, корисно би било дете подстаћи да да што више идеја о томе како од постојећег материјала то направити – било својеручно или уз вашу помоћ. Честитке, декорација, нове играчке… све су то опције у којима не само да малишани уживају, него упоредо позитивно утичу на њихов раст и развој. Већ вам је добро познато да када дете исеца, лепи, цепка и саставља – развија фину моторику.

Кроз ове активности добија могућност да испољи креативност, естетски се изрази и буде поносно на свој рад. Поред тога, шаљете битну поруку, а то је да је вредност у самосталном креирању, а не у материјалном производу који се купује.

У стварању пружите помоћ и подршку онолико колико дете тражи. Не намећите своје идеје, осим ако оне постојеће нису остварљиве из безбедносних разлога. Једно је усмеравати, а сасвим друго извршити активност уместо детета. Начин на који се понашате према свом детету директно изграђује њихову личну слику о себи. Ако желите да је дете самостално, да има добре идеје и да је способно да их спроведе у дело, онда дозволите да ради на реализацији својих идеја и помозите му да на тај начин изграђује своје самопоуздање и креативност.

Добијам и дајем

Док су деца мала, немају свест о томе да и друге особе у њиховом окружењу добијају поклоне и заслужују поклоне. Врло рано можете почети код њих да развијате свест и о поклањању, а не само добијању. Радост даривања је вредност коју дете треба да спозна и временом разуме. Током празника је право време за то. Разговарајте са дететом о томе шта оно мисли да би неко други желео. Питајте дете шта би било спремно да уради за другу особу или самостално направи. На тај начин подстичете дете да полако увиђа да поред сопствене, постоје и перспективе других, које су такође важне.

Храбро и доследно у нову годину!

За НТЦ учење пише: Тамара Костић