„Честитам свакој запосленој жени и признајем да њихов успех захтева много напора“

Мајке се налазе на самом врху многих професија, а тренутна генерација очева заиста је пуно више укључена у подизању деце и бригу о домаћинству него што су то очеви били пре, али не можемо се претварати да запослене мајке и очеви имају једнаку прилику на терену каријера.

Прочитајте и: Госпођо, имаш дете? Дај отказ!

Жене прескачу преко препрека док мушкарци покрај њих трче по чистој стази. Ову једноставну метафору илустровао је перуански карикатуриста дневних новина Ла Република те је на бриљантан начин приказао комплексне изазове с којима се суочавају запослене мајке, а на крају крајева – и све запослене жене. Захваљујући објави индијског милијардера Ананда Махиндре на Твитеру, овај цртеж постао је виртуелан.

Махиндра је објавио цртеж након што је помагао чувати свог једногодишњег унука недељу дана. “Честитам свакој запосленој жени и признајем да њихов успех захтева пуно већу количину напора него код њихових мушких колега”, написао је у објави.

‘Мајчинска казна’ за жене на послу након рођења детета Махиндра је у праву да требамо уложити већи напор, али за њега нисмо више плаћене. Када мушкарци постану очеви – често напредују на послу те заједно с тиме имају и већу плату док се многе жене након мајчинства сусрећу с ‘мајчинском казном’ те изостанком од напредовања на послу. Чак и данас, мајке су често виђене као ‘главни’ родитељ.

Жене носе тежи ментални терет, раде више сати уз сав неплаћени рад, проводе више времена у одгајању деце и кућним пословима те имају мање времена да се брину за себе.

С друге стране, једно истраживање је открило како се слободно време мушкараца заправо повећа након родитељства док се мајкама повећа једино радно оптерећење код куће. Треба нагласити како цртеж није постао виртуелан јер је духовит. Управо супротно. И нажалост, с њим се могу поистоветити многе мајке.

Добре вести су да још увек можемо срушити те препреке, а улагања у одгајање деце и плаћени породиљски могу нам помоћи. Бити запослена мајка је тешко, али ми то можемо!

Извор: Дециологија