Ружић: 95% просветних радника ради добро свој посао и исто толико деце је феноменално. Не треба олако давати изјаве о урушеном образовном систему

8 децембра, 2022

Радна група Mинистарства  просвете ће 20. децембра изаћи са конкретним предлозима за борбу против насиља у школама, рекао је синоћ Бранко Ружић. За сада је, каже министар за Танјуг, једино извесно да ће тражити већи број педагога и психолога у школама.

Foto: Youtube

„Имамо различите предлоге – да се повећа број психолога и педагога, да се деци забрани уношење мобилних телефона на часове, што сматрам да није лоше због концентрације и праћења наставе. Такође, закон омогућава да школе поднесу прекршајне пријаве против родитеља чија су деца виновници насиља”, рекао је Ружић и додао да верује да је решење проблема у комбинацији превенције и кажњавања.

Што се тиче давања статуса службеног лица наставницима, Ружић каже да би права која би наставници имали у том случају била већа, али исто тако и обавезе и потенцијално кривично-правна одговорност ако они почине неко дело.

“Оно што познаје наш закон јесте да се насиље према наставнику третира као насиље према службеном лицу и мислим да би та форма могла да задовољи”, поручио је Ружић.

Говорећи о насиљу у школама, министар као посебан проблем наводи и то што деца, родитељи и наставници избегавају да пријављују насиље све док оно не ескалира.

„Ако деца или родитељи примете да нешто није у реду, нека пријаве Министарству просвете. Суштина је да се насиље заустави на том првом, вербалном нивоу”, рекао је Ружић.

Ружић подвлачи и да слика није црно-бела као што можда делује у последње време.

„Деведесет пет одсто наставника, директора, сарадника, психолога и педагога је сјајно и ради за не тако велику плату, као што је и 95 одсто деце феноменално и лепо васпитано, и зато не треба тако олако давати изјаве о урушеном образовном систему, уздрманом ауторитету, неваспитаности деце итд. То су издвојени случајеви”, поручио је Ружић.

Извор: Танјуг/Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Ружић: 95% просветних радника ради добро свој посао и исто толико деце је феноменално. Не треба олако давати изјаве о урушеном образовном систему"

  1. Mira каже:

    Naš ministar ne razume da je dovoljno jedno nasilno i nevaspitano dete u odeljenju da sve ode naopako. Naročito zato što nastavnik nema nikakva sredstva da ga dovede u red. Svi su na gubitku.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама