Да ли је ОК шетати се у вешу пред петогодишњаком?

Овом питању недостаје још потпитања: „Шта Вас највише брине ако Ви или Ваш партнер шетате у вешу пред дететом или ако не шетате?“ Тада би и мој одговор био јаснији, а можда и Ви сами себи кроз одговор на ово моје питање дате себи одговор и на постављено.

Како један знак у понашању не може бити довољан за изградњу личности, јер је увек потребан контекст, тако и то да ли шетате у вешу пред дететом или не, не мора да значи ништа, зависи од свих осталих односа у породици и од односа тог родитеља који шета у вешу или не шета и детета.

Foto: Canva

Одговор за овај издвојени сегмент понашања родитеља је да је најбоље да родитељ се понаша онако како мисли, у складу са својим ставовима. Сукоб настаје када родитељи између себе имају супротан став према овом питању, када једном смета како је обучен у дому. И то је даље изазов за договор, како ускладити различите ставове из породица, како ћете изградити и понашати се у вашој породици по том питању. Какви су ставови у вашим примарним породицама били према сопственом телу, показивању, сакривању, да ли је било много загрљаја и пољубаца или није било уопште, да ли је карактерисано као срамотно, ружно, непристојно, или као саставни део живота.

Дакле, одговор је индивидуалан за сваку породицу посебно и када искристалишете свој став о овом питању, освестите своје страхове и бриге, видите шта је најгоре што може да се деси, како се осећате пријатно а како не, такав став ће и ваше дете свесно или несвесно усвојити.

Уколико Вас брину понашања партнера у вези инцестуозних намера са дететом, заводљив говор и додир који се могу јавити без обзира да ли партнер шета у вешу или не, обавезно се обратите стручњаку у Центру за социјални рад, школском или вртићком психологу, психологу у Дому здравља.

Aутор: Сунчица Јовановић, мастер психолог, сертификовани психотерапеут и животни тренер О.Л.И. психодинамске интегративне психотерапије.