Са колико година уписати дете у вртић / Када је дете зрело за упис у вртић

Полазак у вртић је велики догађај, како за само дете, тако и за целу породицу. За разлику од приватних, државне предшколске установе организују конкурс за упис деце једном годишње, у пролеће, зато је потребно ову важну одлуку донети на време. У приватним обдаништима упис је отворен сваког радног дана док има места. То може олакшати моменат када мало птиче напушта сигурност породичног гнезда и одлази у свет вршњака.


Родитељима, који имају могућност избора, није лако да процене са колико година уписати дете у вртић, да ли је дете зрело за боравак у групи, како га припремити за нове изазове и на који начин му помоћи током адаптације. За оне који нису те среће, решење представљају јаслице.

Од шестог месеца до треће године у јаслице

Ако раде и немају помоћ бака и дека, многи родитељи немају другог избора већ да упишу и воде свакодневно свог малог принца или принцезу у јаслице. По закону јаслички узраст подразумева да дете није млађе од шест месеци и да није старије од три године. О предностима и манама овако раног уписа у вртић можете прочитати овде.

Детету су потребни активни и равноправни саучесници у игри.

У периоду доношења одлуке, ово питање постаје родитељима мантра и постављају га сами себи, пријатељима и рођацима са вишегодишњим искуством. Већина стручњака се слаже да треба око треће године уписати дете у вртић. Наравно, обданиште није нераскидиво везано за три свећице на торти. Свако дете се развија по свом темпу, неко је спремно за вртић са две, а неко није ни са четири године. Малишане треба стимулисати, али никако малтреирати по принципу “покажи шта знаш” јер тако пише у развојној мапи. Ипак, постоје одређени услови које дете мора да испуни и облици понашања које треба да испољи, да би одрасли у његовом окружењу проценили да је зрело и заинтересовано за вртић.

Шта дете зна пре поласка у обданиште

Узрасно примерени услови које већина државних предшколских установа, а и неке приватне, постављају за упис у редовну најмлађу вртићку групу су: да дете уме самостално да хода, говори И савладало је коришћење ноше. Уколико неки од полазника нису испунили ове услове, односно имају проблеме и тешкоће у развоју, реч је о инклузивној групи. О овој теми више можете сазнати овде.

Између друге и треће године, напредак у кретању подразумева да дете има бољу равнотежу, може да стоји на једној нози, скакуће, хода на прстима унапред и уназад, уме да се креће и носи предмет у руци, при пењању и силажењу на степеник стаје једном ногом. У истом периоду говор малишана се мења, они разумеју висе речи него што изговарају, а њихов речник се у другој години састоји од око триста речи. Реченице које сами формирају су углавном потврдне и просте, а најчешће упитне речи су шта и ко. Око треће године дете почиње да вози трицикл. Исправно изговара око седамдесет посто свих гласова, речник који употребљава има око петсто речи, а реченице су сложеније, састоје се од три до пет речи. Полако почиње фаза хиљаду зашто. До треће године дете је савладало коришћење ноше, а на повремене незгоде не треба обраћати претерану пажњу.

Када је дете зрело за упис у вртић

Радознала деца која истражују зрела су за упис у вртић

На ово питање не постоји универзални одговор. Најбоље је проценити на основу дечјег понашања. Стручњаци кажу да треба обратити пажњу на показатеље које ћемо описати. Дете све чешће тражи да нешто уради само, иако му је још потребна мала помоћ одраслих. Добровољно и лако се одваја од родитеља на неколико сати, остаје код баке и деке или са дадиљом. Показује интересовање за другу децу и почиње на кратко да се игра са њима, а не искључиво поред њих, мада су свађе око играчака нормалне. Дете опонаша активности одраслих, радознало је, поставља пуно питања и истражује. Иако разуме једноставна упутства, често зна да се успротиви. Тако малишан испробава границе које му постављају одрасли, опирући се, и утврђује, на тежи или лакши начин, које понашање је прихватљиво, а које није. Јасно изражава своје жеље и потребе, чак хоће и да заповеда.

Свака птица своме јату лети

У овом периоду родитељи, баке, деке и други рођаци једноставно више нису довољни. Дете их и даље воли, али тражи друштво вршњака. Забава у породичном кругу не обезбеђује му активне и равноправне саучеснике у игри. За малишане је добро да своје способности одмеравају са другарима, без попуштања коме су склони одрасли. Тако ће увидети своје умеће или на чему треба да пораде, што поспешује развој способности сваког детета. Малишани богате свој речник и све боље изговарају гласове да би се боље разумели у групи. Дете полако увиђа правила понашања у новом окружењу и почиње да их се придржава. Придодаје своје идеје и жеље, временом узимајући у обзир другаре и васпитачицу. Разменом и обрадом сопствених искустава у интеракцији са члановима групе малишани прихватају свет око себе. Група у којој влада позитивна атмосфера, без форсирања, спонтано делује веома стимулативно. Дете у групи посматра и учи по моделу, од других, како од васпитача, тако и од другара. Уз надзор и малу, неопходну, помоћ, деца у вртићу „воде бригу“ о себи. Ускоро се мали принц или принцеза самостално храни, обува, пресвлачи, спрема за спавање, умива или поспрема играчке за собом, чак и у кући уме да понуди помоћ и тиме пријатно изненади родитеље. У крајњем резултату самопоуздање детета расте.

Између пете и шесте ОБАВЕЗАН упис детета у предшколско

Предшколско је обавезно по закону

По важећем закону свако дете узраста од пет и по до шест и по година мора се уписати у припремни предшколски програм који је део обавезног основног образовања. Право детета и обавеза родитеља јесте да дете редовно похађа овај програм који се организује у оквиру свих акредитованих предшколских установа и појединих основних школа. Наведене установе имају законску обавезу да упишу дете и омогуће васпитно-образовни рад и васпитача који га изводи, у трајању од четири сата дневно и девет месеци годишње. Родитељ има право да изабере установу у коју ће уписати своје дете, а ако то не учини закон предвиђа казну.

Извор: najboljamamanasvetu.com