Kako kod bebe prepoznati koja je ruka dominantna?

2 aprila, 2018
Znate li da je beba, tokom prve godine života, jedna od najzaposlenijih osoba u vašem okruženju? Koliki je samo broj veština kojima ovladava u ovom periodu.


Tokom prve godine, beba sve više uči  funkcije kretanja, te se broj njenih svakodnevnih aktivnosti sve više uvećava. Sazrevanjem nervnog sistema i vežbanjem, beba stiče sve veći nadzor nad svojim pokretima i prvo nauči samostalno da drži i okreće glavicu, potom i da sedi, puzi, stoji, hoda, pa čak i poskoči  i prohoda u vreme oko prvog rođendana.

Otkrivanje ruku

Tokom druge polovine prve godine, dete sve više uviđa da su njegove ručice zapravo oruđe uz pomoć kojih dolazi u dodir s interesantnim svetom koji ga okružuje i sve ga bolje upoznaje. Glavni pokreti rukama u tom razdoblju su: hvatanje, ispuštanje, manipulisanje i eksperimentisanje predmetima. U prvih šest meseci, beba podednako koristi obe ručice, ali počevši od šestog pa sve do devetog, desetog meseca (kod neke dece i do petnaestog) počinje češće upotrebljava jednu ruku u odnosu na drugu. Dosledna upotreba samo jedne ruke, učvršćuje se tek oko treće, četvrte godine života kada će se vaše dete definitivno opredeliti za samo jednu stranu.

Jedna je ruka dominantna

Dominantnost ruke se ogleda u pretežnoj uporabi jedne ruke pri obavljanju različitih aktivnosti. Dominantna je ona ruka koja se pri uporabi preferira, odnosno daleko češće koristi u odnosu na drugu ruku, te koja brže i spretnije obavlja različite aktivnosti. Ova pojava je zapažena i kod nogu, pa čak i oka ili uha. Statističke studije pokazuju da je kod 93 posto čovečanstva desna ruka dominantna. Ostalih 7 posto ljudi čine “nedešnjaci” u koje spadaju izraziti levoruki i oni koji se podednako dobro služe s obe ruke, takozvani ambidekstri koji podjednako brzo i uredno pišu s obe ruke.

Nasledni faktor

Desnorukost ili levorukost je, po svemu sudeći, određeno naslednim faktorima. Levoruka deca potiču iz porodice u kojima su oba ili jedan od roditelja takođe levoruki ili je levoruk neko od članova porodice. Naučnici su ultrazvukom posmatrali pokrete ruke fetusa u drugom tromesečju trudnoće i ustanovili da oko 83 posto fetusa učini više pokreta desnom, nego levom rukom. Takođe, ustanovljeno je da, ukoliko se novorođenče postavi na leđa neposredno nakon rođenja, ono okreće glavu u jednu stranu. Pravac u kome će okrenuti glavu je u tesnoj vezi s kasnijom uporabom leve ili desne ruke. Oko 95 posto dece okreće glavu udesno.

Izvor: klokanica.24sata.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama