Како код бебе препознати која је рука доминантна?

2 априла, 2018
Знате ли да је беба, тoком прве године живота, једна од најзапосленијих особа у вашем окружењу? Колики је само број вештина којима овладава у овом периоду.


Toком прве године, беба све више учи  функције кретања, те се број њених свакодневних активности све више увећава. Сазревањем нервног система и вежбањем, беба стиче све већи надзор над својим покретима и прво научи самостално да држи и окреће главицу, потом и да седи, пузи, стоји, хода, па чак и поскочи  и прохода у време око првог рођендана.

Откривање руку

Током друге половине прве године, дете све више увиђа да су његове ручице заправо оруђе уз помоћ којих долази у додир с интересантним светом који га окружује и све га боље упознаје. Главни покрети рукама у том раздобљу су: хватање, испуштање, манипулисање и експериментисање предметима. У првих шест месеци, беба подеднако користи обе ручице, али почевши од шестог па све до деветог, десетог месеца (код неке деце и до петнаестог) почиње чешће употребљава једну руку у односу на другу. Доследна употреба само једне руке, учвршћује се тек око треће, четврте године живота када ће се ваше дете дефинитивно определити за само једну страну.

Једна је рука доминантна

Доминантност руке се огледа у претежној упораби једне руке при обављању различитих активности. Доминантна је она рука која се при упораби преферира, односно далеко чешће користи у односу на другу руку, те која брже и спретније обавља различите активности. Ова појава је запажена и код ногу, па чак и ока или уха. Статистичке студије показују да је код 93 посто човечанства десна рука доминантна. Осталих 7 посто људи чине “недешњаци” у које спадају изразити леворуки и они који се подеднако добро служе с обе руке, такозвани амбидекстри који подједнако брзо и уредно пишу с обе руке.

Наследни фактор

Деснорукост или леворукост је, по свему судећи, одређено наследним факторима. Леворука деца потичу из породице у којима су оба или један од родитеља такође леворуки или је леворук неко од чланова породице. Научници су ултразвуком посматрали покрете руке фетуса у другом тромесечју трудноће и установили да око 83 посто фетуса учини више покрета десном, него левом руком. Такође, установљено је да, уколико се новорођенче постави на леђа непосредно након рођења, оно окреће главу у једну страну. Правац у коме ће окренути главу је у тесној вези с каснијом упорабом леве или десне руке. Око 95 посто деце окреће главу удесно.

Извор: klokanica.24sata.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама