Šarčević: Profesori su nosioci reformi i njihov ugled i status moramo da promenimo

12 januara, 2017

Profesori su nosioci reformi i njihov ugled i status možemo i moramo da promenimo, a to činimo zajedno sa sindikatima, rekao je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On kaže da je u završnoj fazi izrada svih zakona, da su u izradu bili uključeni i sindikati, a da tokom januara sledi javna rasprava.

“Ovo je lenj, inertan sistem koji treba pokrenuti i zato treba puno vremena i treba ga pokrenuti sa svih pozicija. Ništa ne dobijamo ako smo pažnju posvetili samo na osnovnu školu, fakultete, univerzitete, predškolske ustanove. Sve treba da krene istovremeno”, rekao je ministar na B92.

Upitan da li očekuje “mir sa sindikatima”, ministar je rekao da on nije neko “ko seje nevolje i pravi paniku”, da ne može unapred da kaže šta će biti ili neće, ali da nevolje on neće proizvoditi.

“Opet neću ni lažno uljuljkivati. Ja sam neko ko zna da rešava probleme. Roditelji i učenici već mogu da vide boljitak čim vide red u školi, mogu da vide boljitak jer uvodimo informatiku, sport u školama”, kaže Šarčević.

Govoreći o uvođenju uniformi u škole, ministar kaže da je u toku obrada anketa, ali da očekuje da će većina pristati na uniforme.

“Svako mora da shvati da je to jedan od segmenata reda u školi, a škola je veliki mozaik. Red je da vam ne zvone mobilni telefoni na času, da dolazite pristojno obučeni. Svaki kamenčić mozaika mora da se vrati na svoje mesto”, precizira Šarčević.

Šta je uloga roditelja, kako kaže, rešiće zakon, koji će podići stepen i odgovornosti i prava roditelja.

“Sistem mora da se uredi, pokidane niti moraju da se povežu”, zaključio je ministar prosvete.

Izvor: Tanjug/RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Profesori su nosioci reformi i njihov ugled i status moramo da promenimo"

  1. Nastavnik OS kaže:

    Ako nastavnici ne bi trebali dodatno da radu pored svoje profesije, ni mobilni ne bi zvonio. Ali 90% nastavnika, pored svoje profesie jos radi na neko radno mesto, da bi prezivio, znaci kod nekih su poslovi u toku i dok traju predavanja.
    To moze spreciti samo sa adekvatnim platama.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama