Sastavi o zimi – odabrani radovi (1. deo)

23 decembra, 2017

Ovde su objavljeni neki od pristiglih radova na literarni konkurs na temu zime.
ZIMA
Zimi se sve beli. Naše drage ptice selice otišle su na jug. Vesela deca se igraju napolju i životinje se spremaju za hladnu i dugačku zimu.
Sneg je napadao i ulice se bele. Deca se grudvaju i sankaju, veselo se smejući, a životinje kao što su meda, ježić i veverica su skupili sočne plodove i utonuli u zimski san. Radosni Sneško Belić se široko osmehuje svim prolaznicima.Čak se i mame i tate sankaju sa
svojom decom. Svi počinju da skaču u sneg i prave snežne anđelčiće.
Dimnjak svojim gustim dimom kao da pravi stazu do moje kuće Deda Mrazu. On željno isčekuje da krene na put na kome će obradovati svu decu sveta.

Ivana Sovrlić, učenica trećeg razreda

Pogledajte i: Sastavi o zimi – odabrani radovi (4. deo)

 ZIMA I NOVOGODIŠNJI PRAZNICI

Pre par dana pao je prvi sneg. Volim zimu. Sa velikom radošću sam sa Leom Anđelom i Kostom na snegu.
Prve pahulje me uvek obraduju. Znam da će uskoro Nova godina. Tata će uneti jelku, mama će izvaditi ukrase iz ormana. Seka i ja ćemo okititi jelku kako mi želimo. Svake godine kupimo nekoliko novih ukrasa. Ali, meni puno znače lampioni koji su stari devet
godina. Mama ih čuva od kad sam se ja rodila. Volim zimska jutra jer kad pogledam kroz prozor sve je belo. Ove godine se posebno radujem dolasku Nove godine. Kao poklon ću dobiti violončelo.
Uvek ću se radovati zimi. Pamtiću i čuvati sve poklone da me podsećaju na detinjstvo.

Beker Zoe, učenica trećeg razreda
Učiteljica Jasmina Radovanović

ZIMA I NOVOGODIŠNJI PRAZNICI
Zima je godišnje doba s kojim dolaze božićni i novogodišnji praznici. Tada se moja porodica okupi i provodi najviše vremena u kući. Zajedno smo i to je jedino važno.
Sva deca priželjkuju Novu godinu i raduju se mnogobrojnim poklonima. Tako i ja. Tu je i raznovrsna novogodišnja trpeza koju mama rado sprema za mene i moje sestre. Zajedno brojimo poslednje sekunde Nove godine. Zima oboji šume i livade u belu boju i moje sestre i
ja se igramo u snegu i grudvamo.
Novogodišnji praznici i zima mi mnogo znače zato što moja porodica i ja provodimo više vremena zajedno i to je suština praznika.

Milošević Nevena, učenica trećeg razreda
Učiteljica Jasmina Radovanović

ZAŠTO VOLIM ZIMU
Volim kada pada sneg. Volim i kada je Nova godina jer nam tada dolazi Deda Mraz i donosi poklone.Tada kitimo jelku ukrasima.
Prošle godine smo pravili medenjake i ostavili šargarepe irvasima. Oni su se poslužili, ostavili poklone i otišli.
Trudili smo se da vidimo Deda Mraza, ali nismo uspeli. Možda ćemo ove godine uspeti da ostanemo budni cele noći.

Tanja Živković, učenica prvog razreda

ZIMA U MOM KRAJU
Zima je divna kada je snežna i svetlucava i tada je deca mnogo vole.
Kada izađem na terasu čujem tišinu. Sve je belo i čisto, vide se samo tragovi obuće. Mnogo volim da pravim sneška. Jednoga sam napravio sa sestrom i mamom, a u školi, na odmoru, sa Marijom sam napravio ogromnu grudvu.
Zabavno je i mrdati grane jer je tada kao da pada sneg. Kada se sakriješ iza drveta, možeš da saviješ granu i da je pustiš kada neko
prolazi da bi ga zasuo mekim snegom. Sankanje je takođe zabavno. Kada padne sneg, deca žure napolje da se grudvaju i sankaju. Prošle godine, moj brat i ja smo se toliko zaleteli da smo jedva zaustavili sanke.
Kada dođemo kući umorni i vidimo jedni drugima crvene nosiće, slatko se smejemo i znamo da je vreme za topao čaj.

Nikola Živković, učenik trećeg razreda

PRVI SNEG U MOJOJ ULICI
Nečujno,tiho kao neki kradljivac, uvukla se zima. Sa sobom je donela mraz i sneg, a otkrila tragove na stazama.
Sve se za tren promenilo. Lete male bele, kao paperje lake pahulje i gotovo nečujno sleću na krovove kuća u mojoj ulici. Zimski mir prekine samo dečja graja. Protrljah oči i priđoh bliže prozoru. Ugledao sam predivnu, blistavu belinu snega. Na trenutak sam zastao kao
omađijan. Brzo sam pronašao toplu odeću, jaknu, rukavice, uzeo sanke i izjurio na ulicu. Tamo su me čekali drugari iz komšiluka sa svojim sankama. Dok su nam roditelji čistili sneg sa trotoara, mi smo se veselili zimskim čarolijama. Igrali smo se na snegu, koji je škripao pod našim nogama.Takmičili smo se čiji će Sneško biti lepši i bolji. Grudvali smo se i pravili tvrđave na snegu.
Da nema snega i nežnih belih pahulja zima bi bila hladna i sumorna. Kada padne prvi sneg i pahulje zalepršaju u vazduhu, na dečjim licima zablista osmeh.

Aleksa Popović učenik četvrtog razreda
Učiteljica Vesna Subić Miljuš

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama