Сав успех одвикавања од пелена преписујем васпитачицама

19 јануара, 2018

Када је право време за одвикавање од пелена? Како дете одвићи од пелена? Колико ће трајати одвикавање? Много питања која муче родитеље. Једна моја другарица је својој мајци, која ју је стално опомињала да треба дете да одвикава од пелена, рекла: “ са 18 година нико не носи пелене!“. У праву је, али ипак, треба се информисати и упустити у авантуру „хоћеш ношу?“.
Шалу на страну, моје дете одавно дању не носи пелене. Највећу помоћ и подршку сам имала од васпитачице и немам довољно речи хвале да јој (тј њима, пошто их је три) захвалим. Са непуне 2 године, тачније кад је имао 21 месец) питала сам васпитачицу да ми помогне са одвикавањем од пелена. Пошто су се још нека деца одвикавала од пелена у његовој групи, васпитачица је прихватила мој предлог тј. молбу. После првих покушаја, нисам хтела да одустанем ( да не збуњујем дете, што сматрам још већом грешком), али сам мислила да је рано! Мислила сам да грешим па сам по интернету тражила када је најбоље време за одвикавање од пелена.
Истраживање је рађено у Бразилу на 4.231 детету. Већина деце су се одвикли од пелена до четврте године живота. Прво се деца одвикну од ношења пелена дању, ноћне су носили још неко време. Девојчице су се „лакше“ и брже одвикавале од дечака. Право време за одвикавање је други рођендан. „Идеално време“ за одвикавање од пелена је 27,4 месеци. Деца која су са одвикавањем почела у 22. месецу дуже су „учила“ тј. одвикавала се од деце која су касније почињала одвикавање. Старост детета је пропорционално обрнута од трајања одвикавања од пелена. Девојчице су почињале одвикавање са 21,7 месеци док су дечаци почињали са 22,3 месеца. У просеку 3,2 месеца је потребно да се дете одвикне од пелена, али и даље се дешавало „поквасе“ панталоне. За дефинитивно одвикавање од пелена потребно је нешто мање од 5 месеци.
Мислила сам да грешим и да је још рано за ношу јер се дешавало да се Јуниор упишки у продавници. Уђемо да нешто купимо и…проблем. Јако ми је било непријатно! У почетку је то радио без икаквог „предзнака“. Ни гримасом ни било каквим гестом није давао до знања де се упишкити. Временом сам почела да препознајем моменат када ће се упишкити, али и тада је било питање да ли ћу стићи да му скинем панталонице и гаће. Онда сам му облачила само шорцеве „на гуму“ и већину времена смо рповодили напољу. Тепих сам подигла, наравно, јер сам га због разног мазања, шкрабања и сл. већ два пута у току два месеца носила на прање. Како је време пролазило Јуниор је почео да реагује. Проблем је био што кад каже да хоће да пишки већ је то и урадио. Помирила сам се са судбином и носила више пресвлака у торби. Мало по мало време од када каже да му се пишки до момента када пишки се продужавало. Сада, има скоро две и по године, деси се да се упишки, али само када се заигра па заборави да каже или ( чини ми се) када хоће да ме „казни“.
Како је васпитачица одвикла Јунира од ноше?
Сав успех одвикавања од пелена преписујем васпитачицама. Сама, мислим да не бих успела. Питала сам како то раде и одговор је био следећи: децу, која су „на одвикавању“ од пелена, стављају на ноше сваких 15 минута. Ако дете не обави нужду за 10 минута га поново стављају на ношу. Време седења на ноши је око 10 минута .
Није ми се баш свидело јер – цео дан проводе на ноши! Нисам имала избора.
Са ноћним пеленама се још „боримо“. Покушала сам да му „скинем“ јер се више од месец дана будио ујутро са сувом пеленом. Чим сам му је скинула и ноћу, пробудила сам се мокра ( спавамо заједно). Вратила сам ноћну пелену и сада, већ два месеца или ме пробуди у току ноћи да пишки на ношу или тек ујутро пишки. Ни једном за та два месеца није „поквасио“ пелену. До пролећа ћемо носити ноћну пелену, а онда ћемо и то укинути.
 
Извор: drmama.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама