Savet homeopate: Šta svaka mama treba da zna o temperaturi kod dece

Najteže trenutke koje sam kao majka doživela su bile bolesti moje ćerke. Sudeći po pričama žena sa kojima razgovaram bilo kao homeopata bilo kao psihoterapeut – u tome nisam ni malo usamljena. Jako nam je teško u situacijama bolesti naše dece zato što tada ona pate, a mi imamo želju da ih zaštitimo od bilo kakve patnje zato što ih volimo više od ičega na svetu. Takođe su to situacije u kojima se plašimo za njihovo zdravlje ili čak i život i pod dejstvom raznih strahova u tim trenucima nismo u mogućnosti da budemo baš najstaloženije i najracionalnije.
beba u narucju
Pošto većina majki nisu lekari po struci, kada su nam deca bolesna oslanjamo se na savete koje dobijamo od pedijatara. Sigurna sam da je većina vas čula savet pedijatra da ne treba spuštati detetu temperaturu koja nije viša od 38 sa 5. Čula sam ga i ja ali ne mogu se pohvaliti da sam ga uvek slušala, jer mi niko nije objasnio zašto je to važno. A ja se nisam setila da pitam. Kao što rekoh u takvim situacijama se ne mogu baš pohvaliti svojom smirenošću i staloženošću.

Pročitajte i Od čega deca u vrtiću često obolevaju

Na moju sreću u moj život je ušla homeopatija koja mi je pomogla da naučim mnogo više o imunom sistemu i o mehanizmima koje on aktivira da bi se zaštitio i odbranio od svega što narušava normalno funkcionisanje organizma a jedan od njih je i mehanizam povišene temperature.
Dakle, homeopatija me je naučila niz važnih lekcija o visokoj temperaturi tokom bolesti:
Naučila me je da je se ne bojim, nego da joj se radujem jer to govori da je imuni sistem mog deteta efikasan i da radi svoj posao na najbolji mogući način.
Naučila me je šta se u stvari dešava u organizmu kada se javi visoka temperatura. Tada imuni sistem organizuje razne mehanizme za ozdravljenje: temperatura ubrzava metabolizam, raste broj belih krvnih zrnaca, povećava se krvna cirkulacija, šire se krvni sudovi u celom telu, dolazi do gubitka apetita da bi se sistemu organa za varenje dala mogućnost da se koncentriše na eliminaciju toksina, dolazi do dijareje, povraćanja kao još jednog načina eliminacije toksina, povećanog znojenja, curenja iz nosa, što su sve dodatni načini eliminacije toksina.

Pročitajte i Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Naučila me je šta se dešava kada mi roditelji ne prepoznamo u visokoj temperaturi prijatelja i saveznika zdravlja naše dece nego je posmatramo kao neprijatelja i borimo se protiv nje (uz pomoć antipiretika, antibiotika, kortikosteroida itd.). Kada se temperatura stalno iznova i iznova potiskuje antipireticima i antibioticima, ili u ozbiljnijim bolestima kortikosteroidima, tada postepeno reaktivnost organizma* biva narušena tj. razbijena, i organizam u celini prelazi iz faze infektivnih bolesti u fazu ozbiljnijih zdravstvenih problema jer se bolest prebacuje na unutrašnje organe. Kada je organizam u fazi razvoja ozbiljnijih zdravstvenih tegoba, reaktivnost* organizma je jako niska tj. slaba. Tada nema nikakvih eliminacionih procesa, a vrlo često nema nikakvih simptoma bolesti ili neravnoteže.
Verujem da ćete se složiti sa mnom da je naša dužnost i obaveza kao i pokazatelj ljubavi prema našoj deci da učinimo sve što je u našoj moći da ona razviju snažan imuni sistem jer je on najveći poklon koji im možemo dati u životu. A da bi to bilo moguće moramo prestati da potiskujemo temperaturu po svaku cenu i u svakoj situaciji jer bez nje nema razvoja snažnog imunog sistema. Posebno kada u homeopatiji imamo tako nežnu, neškodljivu podršku za mnoge akutne bolesti kroz koje prolaze naša deca.
 
Izvor:  www.psihokomunikacije.com/http://www.najboljamamanasvetu.com/