Савети педијатра: Коју воду дати беби?

11 јула, 2018

Беби се може дати прокувана, незаслађена водоводска вода и прокувана флаширана негазирана нискоминерална вода. Изворска и бунарска вода морају да буду прегледане пре употребе – бактериолошки и хемијски, и тек након прибављања позитивног мишљења стручњака могу да се дају одојчету. Специјална вода, намењена припремању млечних формула, скоро је деминерализована, па није погодна за пиће у дужем временском периоду, мада је згодна у току путовања које не траје дуже од неколико сати. Може да се користи непрокувана – из тек отворене кутије, а остатак се прокувава и држи у фрижидеру најдуже три дана, или према упутству произвођача.

Када је вода бактериолошки исправна?
-Прокувавање: Да би вода била бактериолошки исправна, треба да кључа бар један минут на температури од 100 степени. Изузетак су ванредни услови, у којима постоји већи ризик од контаминације (елементарне непогоде, ратови и слично), када дужина кључања воде не треба да буде испод 30 минута. Пошто је прокувана вода бљутава због губитка кисеоника, чешће се даје у виду чајева. Мада би, због садржаја шећера у њима, било боље да се даје чиста вода, коју је могуће обогатити кисеоником – брзим пресипањем из суда у суд, при чему се стварају мехурићи ваздуха.
-Воду је могуће дезинфиковати и хлорисањем, као и филтрирањем. Мали кућни филтери, на бази активног угља, отклањају само органске елементе, и морају да се често мењају. Воду добијену оваквим филтрирањем ипак треба прокувати. Као, уосталом, и водоводску, ако се даје беби.
Да ли је бебама боље давати флаширану воду?
Није ни боље, ни горе. Једина флаширана вода која сме да се да одојчету – било да пије, било да се са њом прави млечна формула, јесте нискоминерална негазирана вода. С обзиром да за бебе до три-четири месеца није довољно поуздана у бактериолошком смислу, треба је прокувати један минут. Тако прокувана вода може да стоји у фрижидеру највише три дана. Старијој одојчади се може дати и непрокувана флаширана вода из тек отворене боце, уколико постоји гаранција произвођача да је бактериолошки исправна. Воду из начете флаше треба једном прокувати.
Прим. др Маја Скендер, педијатар
Извор: YuMama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама