Saveti pedijatra: Koju vodu dati bebi?

11 jula, 2018

Bebi se može dati prokuvana, nezaslađena vodovodska voda i prokuvana flaširana negazirana niskomineralna voda. Izvorska i bunarska voda moraju da budu pregledane pre upotrebe – bakteriološki i hemijski, i tek nakon pribavljanja pozitivnog mišljenja stručnjaka mogu da se daju odojčetu. Specijalna voda, namenjena pripremanju mlečnih formula, skoro je demineralizovana, pa nije pogodna za piće u dužem vremenskom periodu, mada je zgodna u toku putovanja koje ne traje duže od nekoliko sati. Može da se koristi neprokuvana – iz tek otvorene kutije, a ostatak se prokuvava i drži u frižideru najduže tri dana, ili prema uputstvu proizvođača.

Kada je voda bakteriološki ispravna?
-Prokuvavanje: Da bi voda bila bakteriološki ispravna, treba da ključa bar jedan minut na temperaturi od 100 stepeni. Izuzetak su vanredni uslovi, u kojima postoji veći rizik od kontaminacije (elementarne nepogode, ratovi i slično), kada dužina ključanja vode ne treba da bude ispod 30 minuta. Pošto je prokuvana voda bljutava zbog gubitka kiseonika, češće se daje u vidu čajeva. Mada bi, zbog sadržaja šećera u njima, bilo bolje da se daje čista voda, koju je moguće obogatiti kiseonikom – brzim presipanjem iz suda u sud, pri čemu se stvaraju mehurići vazduha.
-Vodu je moguće dezinfikovati i hlorisanjem, kao i filtriranjem. Mali kućni filteri, na bazi aktivnog uglja, otklanjaju samo organske elemente, i moraju da se često menjaju. Vodu dobijenu ovakvim filtriranjem ipak treba prokuvati. Kao, uostalom, i vodovodsku, ako se daje bebi.
Da li je bebama bolje davati flaširanu vodu?
Nije ni bolje, ni gore. Jedina flaširana voda koja sme da se da odojčetu – bilo da pije, bilo da se sa njom pravi mlečna formula, jeste niskomineralna negazirana voda. S obzirom da za bebe do tri-četiri meseca nije dovoljno pouzdana u bakteriološkom smislu, treba je prokuvati jedan minut. Tako prokuvana voda može da stoji u frižideru najviše tri dana. Starijoj odojčadi se može dati i neprokuvana flaširana voda iz tek otvorene boce, ukoliko postoji garancija proizvođača da je bakteriološki ispravna. Vodu iz načete flaše treba jednom prokuvati.
Prim. dr Maja Skender, pedijatar
Izvor: YuMama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama