Шта је посао школског педагога/психолога и како вам може помоћи

Иако је током школовања, посебно у нижим разредима основне школе, ваше дете усмерено углавном на једну особу (учитељицу) – која ће да га “води” током прве четири године, то није и једина особа која вам стоји на располагању. Ви, као родитељ, имате потпуно право да се упознате и са стручном службом школе, то јест са педагогом или психологом, као и са директором или секретаром.

Међутим, изгледа да посао стручне службе школе још увек представља велику непознаницу. Најпре, у зависности од броја ученика зависи да ли ће школа да има педагога или психолога, или оба профила занимања. Када постоје и педагог и психолог, радиће веома сличан посао, понекад толико испреплетан – да ви, можда, нећете ни да приметите разлику.

Сарадња, а не казна. Највећа заблуда у вези са послом школског педагога јесте да се код њега одлази по казну или грдњу. Тај негативан имиџ потиче отуда јер је то занимање релативно ново у нашем школском систему, али и зато што још увек влада уверење да родитељ и учитељ најбоље знају шта је добро за дете у свакој ситуацији.

Шта обухвата посао педагога?

Извор информација. Ако ви не знате када је време школских распуста, где се планира екскурзија, када се наручују уџбеници, ко од наставника и када има “отворена врата”, који је проценат пролазности ученика те школе при упису у средњу школу… педагог зна.

Посредник у сукобима. Уколико ваше дете има проблем са другим дететом, педагог или психолог ће се укључити као посредници,Уколико ваше дете има проблем са другим дететом, педагог или психолог ће се укључити као посредници, који имају могућност да обе стране у том сукобу сагледају објективно који имају могућност да обе стране у том сукобу сагледају објективно. У решавање сукоба унеће своје искуство, базирано на многим сличним случајевима. Наиме, док ви као родитељ, оптерећени заштитничком улогом према детету, не можете да будете сасвим објективни и рационални, педагог то може, мора и уме.

Помоћ у учењу. Ако мислите да су програми преобимни, да су поједини наставници превише захтевни, ако имате притужби на одређеног наставника, ако вашем детету треба помоћ у савладавању правила ефикасног учења… педагог и психолог “ускачу” у решавање таквих проблема.

Савет. Иако је постало школарац, ваше дете и даље пролази кроз различите фазе одрастања. Неке од њих могу да вас изненаде, уплаше, збуне. Педагог и психолог знају шта у којој фази можете очекивати од детета, како се те препреке превазилазе, шта у следећој развојној фази можете да очекујете.

Разговор са педагогом или психологом школе подразумева:

Поверљивост. Осим ако ви то не затражите, разговор остаје у интими школске канцеларије. Ипак, имајте на уму да се сви радници једног колектива познају и подржавају, па и говоре једни другима оно што мисле да је у њиховом међусобном интересу.

У нашем друштву још увек постоји предрасуда да је тражење стручне помоћи облик срамоте, јер то подразумева признавање сопствене немоћи или слабости. Међутим, педагози и психолози су, пре свега, подршка – како васпитном процесу који реализују наставници и учитељи, тако и вашем родитељству. Искористите их. Ви на то имате право! Али и обавезу, ако желите најквалитетније одрастање свог детета.

Јелена Холцер, педагог