Сећање на Небојшу Глоговца: Своју децу осећам и разумем, од живота не тражим превише

9 фебруара, 2020

Био је скроман и пожртвован, а сви који су га познавали имали су само речи хвале за њега.

Данас се навршава две године од смрти легендарног Небојше Глоговца.

– Од јурњаве за новцем да би поплаћали кредите, ми заборављамо на децу, на душу, на љубав. Мислим да је то погубно, јер напредак људске врсте не представљају кола која иду брже и тоне информација којима смо затрпани – казао је Небојша крајем 2016. године у једном интервјуу.

– Права слобода за којом људска душа жуди је заборављена и негде скрајнута, затрпана комерцијализацијом и токовима новца. Подразумева се да сви морају пуно да раде, да сви морају да буду јако, јако здрави, да добро једу. У ствари, све то је неизводљиво у једном дану за човека, али то је императив овог времена који потискује праве ствари у запећак: љубав, слободу, храброст, емпатију. Све најлепше је бесплатно, зато је и укинуто – истакао је једном приликом Глоговац, који је за собом оставио троје деце, ћерку Сунчицу и синове Гаврила и Милоша.

– Ја своју децу осећам и разумем, помало због онога какав сам, помало због природе посла. Разумем колико знају, колико не знају, могу да се ставим у њихов положај. Могуће је да користим нешто из свог личног искуства, али не баш стриктно и плански. Важно ми је да науче да мисле својом главом, да буду независни, да знају да су поштење и искреност моралне вредности које ће им помоћи да буду бољи људи. Одемо, на пример, у заједничку шетњу. Ја шетам пса док они возе бицикле. Стигнем да одиграм бацкгамон у кафићу у који стално долазим. Обичне ствари. Не треба превише тражити од живота, треба нешто и заслужити. Треба имати меру – навео је својевремено.

– Доброта је презрена, односно обезвређена. Све те узвишене и неопипљиве вредности људског духа попут храбрости, поштења, верности, безусловног пријатељства и љубави, данас су исмејане и нису популарне. Важно је само колико сте људи преварили. Ако сте преварили много људи и притом зарадили, онда сте намазани и много сте паметни. Тиме добијате поене и нико вас неће презрети. Или ако довољно дуго то радите, чак и они који су вас презрели у почетку, пристаће на то да сте успели. Данас су тезе замењене и у данашњем систему вредности доброта се граничи са глупошћу. То је погубно и зато ћемо платити данак, а тада ћемо морати да се вратимо правим вредностима, јер су једино оне темељ људског постојања. Живимо у времену у коме, уз сву најстрашнију машту, не бих могао да замислим такву перверзију која у стварности већ нема свој клуб обожавалаца. Постоји једна мисао како када умремо сигурно идемо у рај, јер ово што живимо има све атрибуте пакла – рекао је био Небојша пре неколико година.

Небојша Глоговац је преминуо 9. фебруара 2018. године у Београду у 48. години, након борбе са опаком болешћу.

Цео текст прочитајте ОВДЕ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама