Не говорите својим ћеркама да су лепе!

22 јула, 2016

Када сретнемо сина неке своје пријатељице, или нећака, или малог суседа – а баш желимо да му уделимо комплимент, онда је то углавном оно – Јао, како си велики! Па колико имаш година? УУ, верујем да си јако паметан! – И тренирам карате! Ајоој, супер, сигурно си најбољи. јелда? И јако си храбар, јелда?

devojcica
Јесте ли се пронашли у оваквој свакодневној ситуацији?

А знате шта најчешће кажемо цурицама које сретнемо? Ијао, како си лепа! Мама имате јако лепу девојчицу! Сигурно је најлепша у вртићу? Има нас који идемо и корак даље. Сигурно имаш дечка када си тако лепа!

Шта тиме заправо хоћемо да кажемо? Да су дечаци паметни, велики, храбри, комплиментима их подстичемо да буду још бољи, паметнији, храбрији, а девојчице? Само да буду лепе? И евентуално мало паметне јер разговор углавном након првих комплимената, па комплимената њених нових чизмица и јакнице скрећемо у другом смеру. Настављамо разговор с мамом, а на растанку још уделимо један вееелики осмех њеној заиста лепој кћерки.

Шта онда девојчице могу да мисле? Све оне, као и дечаци уосталом, као цунђер упијају све разговоре нас великих, и онда наравно сами доносе закључке из оног виђеног и доживљеног. Дакле, цурицама је заиста најважније да буду лепе? Управо им то намеће друштво великих. У школи је друга ствар – тамо се ипак хвали и куди знање и вештине сваког ђака понаособ. У вртићу се деца похваљују када нешто или свашта ураде добро, и то колективно, без разлика између полова.

Но онда опет стиже тетка, комшиница, бакина пријатељица – ијааао како ли си само лепа! И све добре оцене, научене песмице, цртежи и звезде на бетону, све то пада у заборав, јер једино је важно бити лепа!

Живот под притиском лепоте

Ми велики често кажемо да није све у лепоти јер тога смо и те како свесни, међутим, девојчицма које још увек немају изграђен чврст став о животним вредностима лепота због оваквог учесталог понављања да је само то важно, постаје императив. Притисак да буду и остану лепе често је прејак. И онда се немојте чудити ако мале осмогодишњакиње (и млађе) почињу своје слободно време све више да проводе пред огледалом. Сваки пут када им се обратимо с “тако си лепа данас” стављамо им бубу у ухо да је лепота заиста најважнија ствар на свету! Тиме не само да их учимо погрешним вредностима већ им и љуљамо самопоуздање које не чини само спољна лепота. Дословно омаловажавамо њихову памет, достигнућа, оцене и добро понашање.

И зато, драге маме које имате кћерке – с обзиром на то да баке, тетке, комшинице и познанице не можете променити, пустите их нека коментаришу шта хоће, али будите увек спремне надовезати се многим другим врлинама ваше ћерке. Дајте им до знања да је лепота у ствари споредна ствар, а учење, добре оцене, бројне пријатељице, спортска достигнућа, помагање баки и старијима, помагање млађем брату – да је то оно што нас и њих чини великим и сретним људима. Не лепота, не шминка, не лепе чизмице – то су само оклопи њиховог прелепог бића. И зато га негујте где год и када год јер ми велики јако добро знамо да лепота долази изнутра и да се самопоуздање никада не гради на климавим ногама пролазне лепоте.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Не говорите својим ћеркама да су лепе!

  1. Jole каже:

    U pravu ste sto posto, mada se od biologije ne može pobeći – i za dečake i devojčice bitno je da su lepi – to je odraz zdravlja i kvalitetnih gena.

  2. Ivana каже:

    Ja mojoj trogodišnjakinji svaki dan govorim da je lepa i govoriću i dalje. Ne zato što smatram da je to najvažnije već zato da dobije samopouzdanje, da joj sutra ne padne na pamet da stavlja usta nalik babunskoj zadnjici, grudi veće od glave… To ne isključuje naš trud i rad oko deteta, ne znači da je ne učimo, da joj ne čitamo, da se ne igramo sa njom.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама