Ne govorite svojim ćerkama da su lepe!

22 jula, 2020

Kada sretnemo sina neke svoje prijateljice, ili nećaka, ili malog suseda – a baš želimo da mu udelimo kompliment, onda je to uglavnom ono – Jao, kako si veliki! Pa koliko imaš godina? UU, verujem da si jako pametan! – I treniram karate! Ajooj, super, sigurno si najbolji. jelda? I jako si hrabar, jelda?

devojcica
Jeste li se pronašli u ovakvoj svakodnevnoj situaciji?

A znate šta najčešće kažemo curicama koje sretnemo? Ijao, kako si lepa! Mama imate jako lepu devojčicu! Sigurno je najlepša u vrtiću? Ima nas koji idemo i korak dalje. Sigurno imaš dečka kada si tako lepa!

Šta time zapravo hoćemo da kažemo? Da su dečaci pametni, veliki, hrabri, komplimentima ih podstičemo da budu još bolji, pametniji, hrabriji, a devojčice? Samo da budu lepe? I eventualno malo pametne jer razgovor uglavnom nakon prvih komplimenata, pa komplimenata njenih novih čizmica i jaknice skrećemo u drugom smeru. Nastavljamo razgovor s mamom, a na rastanku još udelimo jedan veeeliki osmeh njenoj zaista lepoj kćerki.

Šta onda devojčice mogu da misle? Sve one, kao i dečaci uostalom, kao cunđer upijaju sve razgovore nas velikih, i onda naravno sami donose zaključke iz onog viđenog i doživljenog. Dakle, curicama je zaista najvažnije da budu lepe? Upravo im to nameće društvo velikih. U školi je druga stvar – tamo se ipak hvali i kudi znanje i veštine svakog đaka ponaosob. U vrtiću se deca pohvaljuju kada nešto ili svašta urade dobro, i to kolektivno, bez razlika između polova.

No onda opet stiže tetka, komšinica, bakina prijateljica – ijaaao kako li si samo lepa! I sve dobre ocene, naučene pesmice, crteži i zvezde na betonu, sve to pada u zaborav, jer jedino je važno biti lepa!

Život pod pritiskom lepote

Mi veliki često kažemo da nije sve u lepoti jer toga smo i te kako svesni, međutim, devojčicma koje još uvek nemaju izgrađen čvrst stav o životnim vrednostima lepota zbog ovakvog učestalog ponavljanja da je samo to važno, postaje imperativ. Pritisak da budu i ostanu lepe često je prejak. I onda se nemojte čuditi ako male osmogodišnjakinje (i mlađe) počinju svoje slobodno vreme sve više da provode pred ogledalom. Svaki put kada im se obratimo s “tako si lepa danas” stavljamo im bubu u uho da je lepota zaista najvažnija stvar na svetu! Time ne samo da ih učimo pogrešnim vrednostima već im i ljuljamo samopouzdanje koje ne čini samo spoljna lepota. Doslovno omalovažavamo njihovu pamet, dostignuća, ocene i dobro ponašanje.

I zato, drage mame koje imate kćerke – s obzirom na to da bake, tetke, komšinice i poznanice ne možete promeniti, pustite ih neka komentarišu šta hoće, ali budite uvek spremne nadovezati se mnogim drugim vrlinama vaše ćerke. Dajte im do znanja da je lepota u stvari sporedna stvar, a učenje, dobre ocene, brojne prijateljice, sportska dostignuća, pomaganje baki i starijima, pomaganje mlađem bratu – da je to ono što nas i njih čini velikim i sretnim ljudima. Ne lepota, ne šminka, ne lepe čizmice – to su samo oklopi njihovog prelepog bića. I zato ga negujte gde god i kada god jer mi veliki jako dobro znamo da lepota dolazi iznutra i da se samopouzdanje nikada ne gradi na klimavim nogama prolazne lepote.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Ne govorite svojim ćerkama da su lepe!

  1. Jole kaže:

    U pravu ste sto posto, mada se od biologije ne može pobeći – i za dečake i devojčice bitno je da su lepi – to je odraz zdravlja i kvalitetnih gena.

  2. Ivana kaže:

    Ja mojoj trogodišnjakinji svaki dan govorim da je lepa i govoriću i dalje. Ne zato što smatram da je to najvažnije već zato da dobije samopouzdanje, da joj sutra ne padne na pamet da stavlja usta nalik babunskoj zadnjici, grudi veće od glave… To ne isključuje naš trud i rad oko deteta, ne znači da je ne učimo, da joj ne čitamo, da se ne igramo sa njom.

  3. Gavrilo Princip kaže:

    U najužem izboru za najidiotskiji tekst ikad napisan.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama